fbpx

Cape Epic: Hermida – Van Houts szakaszgyőzelem az utolsó napon, összetettben Specialized siker Burry emlékére

Jaroslav Kulhavy és Christoph Sauser biztonsági nap után magabiztosan győzött az összetett értékelésben. Igazán fontos siker ez az egész Burry Stander-Songo csapatnak, egy becsületbeli ügynek tekintették a Cape Epicet, amivel a januárban tragikus körülmények között elhunyt Burry Standertől vettek méltó búcsút. 

Sauser és Kulhavy fontos győzelmet arattak

Sauser és Kulhavy fontos győzelmet arattak

Az utolsó nap egy 54 km hosszú, 1550 m szintet tartalmazó szakaszt kellett teljesíteni a Cape Epic versenyzőinek. A Stellenbosch és Lourensford közötti etapot egy hosszabb, komoly emelkedő nehezítette.

A 7. szakasz szinttérképe

A 7. szakasz szinttérképe

A Jose Hermida – Rudi Van Houts (Multivan Merida) duó keretbe foglalta a 10. jubileumi Cape Epicet mai szakaszsikerükkel. Sprintbefutón előzték meg a verseny legjobb dél-afrikai párosát, a Philip Buys és Matthys Beuke (SCOTT Factory Racing) alkotta csapatot. Harmadik helyre a nem túl kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó, de ma ismét magára találó Florian Vogel-Nino Schurter (SCOTT Swisspower) duó érkezett.

“A mai nap is elég nehéz szakasz volt, de szerettünk volna egy nagy üveg pezsgőt nyerni. Ez motivált minket abban, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsuk…” –  mondta viccesen Hermida.

A mai szakasz eredményhirdetése

A mai szakasz eredményhirdetése (fotó: Nick Muzik)

Az összetettben az utolsó napot élről kezdő Jaroslav Kulhavy – Christoph Sauser páros ma biztonságit ment, de a szakasz 4. hellyel még abszolútban növelték is előnyüket. A cseh olimpiai bajnok esett egyet ugyan, de ennek nem lettek komolyabb következményei, így kétség sem férhetett ahhoz, hogy ők az idei Epic  összetett győztesei. Mindkettejük számára kiemelkedő jelentőségű ez a győzelem, ugyanis az egész versenyt januárban elgázolt csapattársuk Burry Stander emlékére ajánlották.

Az életében 30 Cape Epic szakaszgyőzelmet elérő Sauser a következőket mondta:

“Ebben az évben volt a legnehezebb a verseny. Sose nyertem még úgy Cape Epicet, hogy pár napra elvesztettük a vezető pozíciót. Hihetetlen! A 4. szakasztól csak a következő napokra gondoltunk, nem szabad ezt a versenyt napról napra venni. Egy hét alatt közel 30 órát tekertünk, minden pedálfordulatnál a maximumot nyújtva. Az idáig vezető 3 hónap az, ami igazán fontos. Rengeteg támogatást kaptunk Burry családjától és szurkolóitól.”

Az összetett dobogó

Az összetett dobogó (fotó: Nick Muzik)

A 10. Cape Epicét teljesítő Karl Platt, új csapattársával a svájci Urs Huberrel (Bulls) összeszokott párosként versenyzett, több nap komoly nyomás alá helyezték az előzetesen is top favoritnak kikiáltott Sauser-Kulhavy duót. Összetett második helyük végül szerintem azon múlt, hogy 4. szakaszon történt eltévedés után nem tudták már újra felvenni a tempót.

A nők kategóriájában  nyolc nap után a Yolande Speedy-Catherine Williamson (Energas) páros végzett az élen. Előbbi törött kulcscsonttal és két törött bordával teljesítette a mai szakaszt, nem kis elhivatottságról tanúbizonyságot téve.

Az összetett győztes női páros

Az összetett győztes női páros (fotó: Sam Clarke)

A master kategóriában ma összejött a szakaszgyőzelem a  nagy öreg Bart Brentjensnek, csapattársával Robert Simmel végül az összetett master értékelés 2. helyén végeztek.

Magyar érdekeltségük Szentgyörgyi Krisztián és csapattársa a dél-afrikai Willie van der Vyver (Northern Crocodiles/Trollope/X2S) a mai szakaszt az abszolút 364. helyén zárta, kategóriájukban ez a 111.  poziciót jelentette. Összetettben a versenyt a 412. helyen fejezték be, ez a master értékelésben a 133. helyet jelentette.  Gratulálunk!

“Az utolsó szakasz sem volt könnyű, igaz csak 54 kilométer 1500 méter szintkülönbséggel, de az Epic-en az utolsó szakaszon iszonyatos a hajtás még a verseny végében lévő csapatoknál is. Senki sem akarja úgy befejezni ezt a versenyt, hogy úgy érezze, még maradt benne erő. Erről minden csapat meg akar bizonyosodni.

Mi is erősebben kezdtünk a szokásosnál és magunkhoz képest igen kemény tempót mentünk. A hegyeket bátran, de óvatosan kezdtük és a lejtőkön is ügyeltünk, hogy a sebesség és a tempó ne lankadjon, miközben fölöslegesen kockáztatni sem akartunk, ha már az egész versenyt megúsztuk komolyabb technikai hiba vagy esés nélkül.
A mai szakaszon 364-nek érkeztünk meg ami a korábbi eredményeinkhez mérten jónak mondható és meggyőződtünk róla, hogy egy csepp erő sem maradt bennünk a verseny végeztével.
Akinek van kedve és lehetősége, én mindenképp ajánlom ezt a versenyt minden hegyikerékpárt kedvelő embernek.”

A 7. szakasz végeredménye:

1.Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida)   2:22.20,2
2.Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing)  +1,1
3.Nino Schurter-Florian Vogel (Scott-Swisspower)   +3.43,4
4.Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander – SONGO) +4.58,7
5.Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale)  +5.27,2
6.Karl Platt-Urs Huber (Bulls)     +5.47,9
7.Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2)    +5.48,0
8.Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens)   +8.07,9
9.Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3)    +8.56,3
10.Roel Paulissen-Yader Zoli (Torpado Surfingshop)  +10.48,9

Az összetett végeredmény:

1.Christoph Sauser-Jaroslav Kulhavy (Burry Stander – SONGO) 29:40.44,9
2.Karl Platt-Urs Huber (Bulls)     +7.10,4
3.Thomas Dietsch-Tim Boehme (Bulls 2)    +26.51,0
4.Jose Hermida-Rudi Van Houts (Multivan Merida)   +39.10,1
5.Marco Aurelio Fontana-Manuel Fumic (Cannondale)  +1:06.24,9
6.Philip Buys-Matthys Beukes (SCOTT Factory Racing)  +1:06.58,3
7.Stefan Sahm-Simon Stiebjahn (Bulls 3)    +1:29.34,2
8.Hans Becking-Jiri Novak (Superior-Brentjens)   +1:41.18,8
9.Darren Lill-Charles Keey (Cannondale Blend)   +2:04.06,5
10.Roel Paulissen-Yader Zoli (Torpado Surfingshop)  +2:29.13,8

 A győztes csapat videója az utolsó napról:

 

Cape Epic – a hatodik szakasz összefoglalója
Cape Epic – az ötödik szakasz összefoglalója
Cape Epic – a negyedik szakasz összefoglalója
Cape Epic – a harmadik szakasz összefoglalója
Cape Epic – a második szakasz összefoglalója
Cape Epic – az első szakasz összefoglalója
Cape Epic – a prológ összefoglalója
Cape Epic – előzetes információk

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások