fbpx

Philippe Gilbert elhagyja a “temetőt”

Továbbra is nagyágyúkkal kapcsolatos hírekről számolhatunk be már a hivatalos átigazolási szezon kezdete előtt, a minap az ardenneki klasszikusok korábbi “mindenható ura”, a belga Philippe Gilbert nyilatkozott.

gilbert

Bár az egyik leggazdagabb, legmagasabb költségvetésű csapat 5 éve a WorldTour-ban, a BMC-ben – a Tour de France-győztes Cadel Evans-t leszámítva – nem annyira megy a nagy sztároknak. Philippe Gilbert 2011-ben még megkérdőjelezhetetlenül a világ legjobb egynapos menője volt a Lotto színeiben, szó szerint minden fontos versenyét megnyerte. Amikor azonban 2012-ben a BMC-be igazolt, gyakorlatilag szeptemberig semmit nem nyert, szerencsére formába lendült és két Vuelta-szakasz után vb-t sikerült nyernie. A következő teljes szezon azonban totális kudarc volt, egyetlen Vuelta-szakaszra futotta szivárványszínű mezben. 2014-ben összejött egy Amstel-siker, tavaly Giro-szakaszt sikerült nyerni, idén – amiben legrosszabbkor jött kézsérülése is közrejátszott – még semmi.

A BMC-s átok nem csak rajta ül, nem véletlen a címben szereplő “temető” kifejezés. A szintén világbajnok norvég Thor Hushovd az amerikai-svájci csapatban árnyéka volt korábbi önmagának, a profi pályafutását óriási tehetségként kezdő szlovák Peter Velits is segítői szerepbe szürkült. Ugyanez igaz az olasz Manuel Quinziato-ra, a szintén szivárvány passzéval büszkélkedő Alessandro Ballan-ról ne is beszéljünk, ő más okokból nem ért el eredményeket. A norvég Alexander Kristoffnak sem jött be a BMC, távozása után szárnyalt, ugyanígy Steve Cummings is a dél-afrikai Qhubekában találta meg újra önmagát. Az olimpiai bajnok Samuel Sancheznek 3 szezon alatt mindössze egy Tour-szakaszsikerre futotta. Nagy kérdés még, mire lehet képes az ausztrál Richie Porte, aki idén egy Tour Down Under-szakaszsikeren kívül még semmit nem tett le az asztalra.

A 33 éves Gilbert a minap a Luxemburgi Körversenyen jelentette be, hogy a következő szezonban elhagyja a BMC-t: “33 éves vagyok, de nem érzem magam fáradtnak. Ne felejtsük el, hogy a nagy klasszikusok utolsó győzteseinek többsége idősebbek voltak nálam, így remek évek elébe nézhetek még…”

Frissítés: úgy tűnik, már a gondolatra is jobban kezdett haladni a bringa, ugyanis a belga versenyző ma délután megnyerte a Luxemburgi Kör 2. szakaszát!

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo