fbpx

Palóc Cross – küzdelem a master 2-es kategóriában

Az idei szezonra roppant szoros lett a Supercross sorozat Master 2 kategória élmezőnye. Sok jó képességű versenyző alkotja a kategóriát, ahol Rónaszéki István címvédőként állt rajthoz. Tőle olvashatunk most pár sorban a versenyről.

Az ellenfeleket ismerve tudtam, hogy a Specziár Viktornak fog a legjobban feküdni a havas pálya, az eddig megszokottnál rövidebb versenyidő jóvoltából. Az eddigi futamokat nyerő Jordán Péter tűnt a legsebezhetőbbnek ellenfeleim közül mivel tudtam, éreztem, technikailag jobb vagyok nála, míg ő roppant gyors tud lenni. A mountain bike maraton bajnok Kis József (akit nem ismerek annyira) tűnt számomra a sötét lónak, aki bármire képes lehet ilyen körülmények között a hegyikerékpáros tapasztalata révén.

Az előző futamok alapján tudtam, hogy mik a hiányosságaim, így rengeteg gyorsító edzést végeztem, aminek meg is lett az eredménye és motiváltan álltam neki a versenynek. A 11:45-kor kezdődő rajtunk előtt sikerült alaposan bemelegíteni, kiismerni a pályát, 1 órát köröztem rajta csak ismerkedés céljából. A pálya már a melegítés alatt is folyamatosan jegesedet, így éreztem nem lesz egyszerű feladat, még a teljesítése se, a számunkra kijelölt 5 körnek.

Rajtot követően láttam, hogy Viktor tör előre és a jobb szélen, próbál egérutat nyerni előlünk, sikerrel. A célegyenes végén a mezőnyünk túl nagy sebességgel érkezett és pár versenyző a földön találta magát, akik miatt nekem is meg kellet állnom, ekkor láttam utoljára az első helyezett ellenfelemet. A többiek körülöttem helyezkedtek, Józsit kivéve, ő a kör végére kisebb hátrányba került.

A pálya egyre jegesedet, és a 2. körünkben én is a földön találtam magam, egy ártalmatlan helyen. Gyors felpattanás, kormány visszafordít és irány Jordán Peti után, aki e körökben elment tőlem kb. 20 másodpercre. Menetközben sikerült visszaütögetnem a fékváltókart, ami befordult az esés következtében. Az utolsó kör legelején értem utol a Pétert, aki a célegyenes végén egy lekörözött versenyzőt próbált előzni, aki miatt le kellet mennie az ideális nyomról ezért kicsúszott, hogy ne legyen egyszerű felkelnie a lekörözött is elesett, persze pont rá Péterünkre.

Akkor értem oda, amikor fel sikerült szállniuk a kerékpárjukra. Innentől kezdve közvetlen mögötte voltam és minden egyenesben meg akartam előzni, de nem hagyta, mivel tudta, ha megelőzöm, akkor el is dőlt köztünk a küzdelem. Az utolsó 500 méteren egy kanyarból kigyorsítva sikerült megelőznöm Pétert, akinek persze ez nagyon nem tetszett, így most én tudtam diktálni a kanyarokban a gyorsabb tempómat.

Péter persze nem hagyta annyiban és rajta volt a kerekemen, míg egy hajtűkanyarnál az utolsó pillanatban fékezve próbáltam lerövidíteni a fékutat. Nekem sikerült lelassítanom a kanyar előtt, míg Péter féke már nem úgy fogott és belém szállt. Szerencsénkre pont a kerekeink értek össze így megúsztuk esés nélkül. Innen már nem volt esélye visszaelőzni, az utolsó kanyarokban. Kategóriánkat Specziár Viktor nyerte, én beértem másodikként, mögöttem Jordán Péter érkezett harmadiknak, Kiss Józsi kolléga negyedik lett tőlem 1 perc hátránnyal.

Levezetésként addig mentem a pályán ameddig el nem indult a következő futam. Nagyon élveztem ezt a versenyt is, szuper volt a rendezés, le a kalappal a szpíker előtt aki ebben a hidegben is végig ott állt, és kommentálta a verseny alakulását, így pontosan lehetett tudni mekkora idő különbséggel jön az ellenfeled. Továbbra is teljes gőzerővel készülök a következő futamra, mivel nagyon szoros a küzdelem a kategóriánkban. A 2. a 3. és a 4. helyezett versenyző között mindössze 5 pont a különbség.

Mindenkinek jó felkészülést!
Találkozunk a Kiskun Crosson!

Rónaszéki István
(Bikeland-MERIDA)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo