fbpx

Nem kerül börtönbe “Opi-Omi”

Döntött a bíróság az idei Tour de France első szakaszán tömegbalesetet okozó francia nő októberben kezdődő perében, aki a világ szeme láttára felborította a fél mezőnyt.

A mai nappal lezárult a bírósági tárgyalása annak a 31 éves francia nőnek – akinek a nevét azóta sem hozták nyilvánosságra – , aki az idei francia körverseny első szakaszának 153. verenykilométerénél tömegbalesetet okozott. Mint ismert, az illető egy “Allez Opi-Omi!” feliratú (“Hajrá Nagypapa és Nagymama!”- a szerk.) táblát lógatott be az úttestre annak érdekében, hogy a versenyt közvetítő motoros látószögébe (és ezáltal a tv-képernyőkre) kerüljön. A gond csak az volt, hogy a nagy sebességgel érkező mezőny, pontosabban a Jumbo-Visma kerekese, Tony Martin telibekapta a táblát, s a német versenyző magával rántotta társait is: a peloton harmada bukásba keveredett. Ráadásul az ominózus esetet az egész világ élőben láthatta, a tv-nézők pedig megdöbbenve tapasztalhatták, hogy a sportban bármi, de tényleg bármi (a szó rossz értelmében is) megtörténhet. Ez egy olyan esemény volt, amelyre fel sem lehetett előzetesen készülni, hiszen a versenyzők legrosszabb álmaiban sem tudtak ekkora ostobaságot elképzelni. Az esethez szorosan kapcsolódik egyébként Tony Martin néhány héttel ezelőtti bejelentése is, miszerint a négyszeres időfutam-világbajnok nem újítja meg szerződését, és visszavonul a kerékpározástól, mivel nem érzi magát biztonságban a mezőnyben. (Ez elsősorban a szervezők kritikája volt, de valószínű, hogy az említett eset is hozzájárult a versenyző véleményének kialakulásához.)

Tony Martin tehetetlen, pillanatokon belül borul vele együtt a mezőny, míg nagymama és nagypapa nem érti, mi történik.

Ami megtörtént, megtörtént, az idő kerekét visszaforgatni már nem lehet. Az első szakasz végén több induló mellett a versenyt szervező ASO is jelezte, hogy perbe fogja a francia hölgyet, aki akciója után elfutott a helyszínről; négy nappal később azonban feladta magát az egyik rendőrőrsön. Az ASO végül nem adott be keresetet, a rendőrség azonban “mások életének veszélyeztetése”, és “szándékos sérülésokozás” miatt perbe fogta az elkövetőt. A legsúlyosabb ítélet egy év börtön, és 15000 eurós pénzbüntetés lett volna, ma pedig kiderült a tényleges büntetés mértéke is: miután mind a két vádpontban bűnösnek találták a hölgyet, előbbiért 1200, utóbbiért 500 euró megfizetésére kötelezték (ez kb. 600 000 forintnak megfelelő összeg), börtönbüntetést azonban nem szabtak ki rá. Mindenki döntse el maga, hogy a kerékpársport legnívósabb eseményén a mezőny harmadának dominóként való felborítása mekkora büntetést érhet, főleg annak fényében, hogy voltak kerekesek, akik feladni kényszerültek miatta azt a versenyt, amelyre heteket, hónapokat készültek, vagy amelyre egész életüket feltették. Másrészről olyanok is voltak, mint például Marc Soler (Movistar), aki súlyos sérüléseket szenvedett, emiatt közel félóra hátránnyal fejezte be az első etapot. (Majd másnap fel is adta a versenyt.)

Egy pillanat hírnevet akart, hetekig beszéltek róla: a Tour történetének egyik legnagyobb bukását hozta össze a francia hölgy Fotó: Anne-Christine Poujoulat/ANP

Az idei Tour de France nem volt mentes a bukásoktól, többször is nagyot estek a versenyzők, ráadásul jópár nagy név fel is adta a versenyt rögtön az első héten. Reméljük, a jövő évi francia körverseny is tartogat izgalmakat, azonban másmilyeneket, mint az idei. Ahogy korábban megírtuk, a 2022-es Grand Boucle július 1-24. között kerül megrendezésre, starthelye a dán főváros, Koppenhága, célállomása pedig Párizsban.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo