fbpx

Bemutatták a 2022-es országúti világbajnokság útvonalát

Ahogy azt már korábban tudni lehetett, 2022-ben a világ egy távoli szegletébe utazik az országúti kerékpársport élmezőnye: Ausztrália ad otthont a világbajnokságnak. Most az útvonal terveinek bemutatására is sor került.

Akiket a világelit versenyei nem is, azokat a csendes-óceán-parti város látképe egész biztosan le fog nyűgözni. Fotó: wollongong2022.com.au

Ausztrália, azonbelül Wollongong. Az 1816-ban alapított új-dél-walesi város fogja vendégül látni a kerékpársport elitjét jövő év szeptember 18-25. között megrendezésre kerülő világbajnokságon. A szokásokhoz híven vasárnaptól vasárnapig tart az esemény, amely az elit férfi és elit nők időfutam versenyével indul, míg az elit férfiak mezőnyversenyével zárul majd. Összesen 11 számban állhatnak rajthoz versenyzők: a fent említett három kategórián kívül lesz mezőnyversenye az elit nőknek, a juniorok között a fiúk és a lányok, U23-ban pedig csak a férfiak 2-2 számban (mezőnyverseny és időfutam) mérhetik össze tudásukat, illetve bónuszként sor kerül a csapat-időfutamra is, amely 2022-ben szerepelhet harmadszorra a világbajnokság menüjében.

A férfiak mezőnyversenye Helensburgh-ból startol, érinti Wollongong-ot és a Dhrawal Nemzeti Parkot, majd a 453 méter magas Mount Keira megmászása után visszatér a rendezővárosba. A hegy kedvelt emelkedő a helyiek a körében. A női mezőny is hasonló utat jár be, azzal a kitétellel, hogy ők Wollongong-ból indulnak. Az összes többi versenyszámot a városon belül rendezik, gyakorlatilag ugyanazon az körpályán. Érdekesség, hogy ez lesz az első világbajnokság, amikor a férfiak és a nők időfutam versenyére egyazon napon, ugyanazon a pályán kerül sor. A wollongongi-körpálya egy szakasza átlagban 7,7%-os, legmeredekebb pontján 14%-os emelkedőket tartalmaz, így egészen biztosan kemény csatákra számíthatunk.

Az útvonalak részletesen a verseny honlapján megtalálhatóak.

Dean Dalla Vale, az esemény főszervezője elmondta, Wollongong egy gyönyörű város, amely megannyi természeti kinccsel és csodás, homokos tengerparttal rendelkezik. Az igazgató hozzátette, nagyon várják már a versenyt, hogy lenyűgözhessék a szurkolókat és a versenyzőket, akiknek évek óta nem volt alkalma a szubkontinensen tekerni. Scott Sunderland versenyigazgató egyetértett kollégájával, és kiemelte: Ausztráliához egyik hely sem fogható a világon. David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke szerint izgalmas és kihívást jelentő lesz a pálya, és reméli, hogy a kilátogatók is felejthetetlen élményekkel gazdagodnak, amikor szemük előtt suhannak majd el a világ legjobb kerékpárosai. “Az elmúlt 12 hónapban szorosan együttműködtünk a helyi szervezőkkel, így sikerült kialakítani egy rendkívül komplex pályát. Sajnos a a betervezett látogatásunk a koronavírus miatt elmaradt, így legkorábban jövő év elején utazhatunk ki és véglegesíthetjük a terveket.” – fűzte hozzá mondandójához a francia tisztviselő.

Idén az erősebbik nemben Julian Alaphilippe lett az országutak bajnoka, míg a nőknél Elisa Balsamo diadalmaskodott. Az időfutamot a férfiaknál Filippo Ganna, a szebbik nemnél Ellen van Dijk nyerte, legjobb magyarként Fetter Erik és Vas Kata Blanka teljesített, előbbi az U23-asok, utóbbi az elit nők mezőnyversenyében csípte el a 4. helyet. Ausztráliában eddig egyszer, 2010-ben rendeztek országúti vb-t, akkor Geelong látta vendégül a kerekeseket. A jövő évi lesz a 95. világverseny, amelyet 1946 óta kivétel nélkül minden évben megrendeztek, azt megelőzően is csak a II. világháború tett keresztbe az eseménynek.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo