fbpx

Nechita nyerte a Gemenci Nagydíj 1. szakaszát, Kiss Gergely második

Nyílt nemzetközi kerékpárverseny zajlik a hétvégén Szekszárdon, szlovák, cseh, olasz, román és magyar csapatokkal, a 41. Gemenci Nagydíj 1. szakaszán a román Andrei Nechita diadalmaskodott, a legjobb magyar, Kiss Gergely a második lett.

Rajt Szekszárdon

Rajt Szekszárdon

A 41. alkalommal megrendezett – korábban sokáig UCI kategóriás – Alisca Bau Gemenci Nagydíj három etapból áll, ma 10:45-kor egy 123 kilométeres távnak (Sygnus Kft. Kupáért) vágott neki a nemzetközi mezőny, amit Szekszárd mellett, a kölesdi emelkedőt tartalmazó körben (háromszor) kellett abszolválni.

A peloton

A peloton

A vegyes összetételű peloton, amely a legjobb magyar csapatokon – Veloki, Mugen Race, Peloton SE, DKSI, Bikeexpress – kívül UCI-kontinentális csapatokat – Meridiana (horvát), Tusnad (román), Dukla Trencin (szlovák)– valamint a szlovák utánpótlás válogatottat is magába foglalta, az első körben idegesen mozgott, ki is alakult egy nagyobb szökevénysor.

Az ötfős elmenés

Az ötfős elmenés

Mivel nem volt egyetértés taktikailag, a csoportból egy kisebb, ötfős elmenés vált ki a második körben, melynek tagja volt a Veloki Team-et erősítő Kiss Gergely is, aki a következőképpen számolt be a történtekről:

„Az első körben a lószparádé után egy 20-25 fős elmenés alakult ki, 4 meridianás, 4 tusnados versenyzővel, de a magyarok közül is volt egy-két fő minden csapatból. Egy kör után nem haladtunk, nem akart senki vezetni, így öten eltávolodtunk, Nechitával, Maros Kovac-csal, egy meridianással és még egy versenyzővel. Így öten tempóztunk szépen az utolsó hegyi hajráig, ahol leszakadt a leggyengébb srác.

Kiss Gergely ennyivel ért be a 2. helyen a mezőny előtt

Kiss Gergely ennyivel ért be a 2. helyen a mezőny előtt

Szekszárd felé haladva már nagyon közel volt a mezőny, az utolsó 30 kilométeren fullgázzal mentünk. Furcsálltam, hogy Maros Kovac direkt visszaszakadt a mezőnyre, lehet, hogy nem akarta kihajtani magát a kritérium előtt, vagy spórolt, ő tudja… A horvát srác is leszakadt, végül ketten érkeztünk Nechitával a szekszárdi célhoz. Naki nagyon erős megindulása van, nem is tudtam követni az utolsó 50 méteren, mögöttem a mezőny pedig pár méterrel érkezett, kerékpáros nyelven szólva „békanyálon értünk haza”. Nehéz lesz az esti kritérium…”

Andrei Nechita a győztes

Andrei Nechita a győztes

Andrei Nechita (Tusnad) és Kiss Gergely (Veloki Team) mögött pár másodperccel érkezett csak a mezőny, így szoros az összetett, bármi megtörténhet még az esti 45 kilométeres háztömb körüli verseny (Alisca-Bau kritérium, Pálinkás Csaba Emlékverseny) és a holnapi 132 kilométeres szakasz (Tarr Kft. Kupáért) után. Utóbbi végén 7 városi „hegyi kört” kell majd teljesíteni, izgalmakban nem lesz hiány, s mivel sokszor elhaladnak a versenyzők, érdemes kilátogatni szurkolni! Az eseményt napközben utánpótlás futamok és egyéb programok színesítik.

Az 1. szakasz dobogósai

Az 1. szakasz dobogósai

Forrás: bringasport.hu, fotó: Vanik Zoltán

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo