fbpx

Mountain bike vb: a királykategóriában Partinak is jól indult a verseny…

A mountain bike XCO világbajnokságon ma délután került sor a legnagyobb érdeklődésre számot tartó futamra, az elit férfi versenyre, amiben magyar részről Parti András indult.

A csehországi Nove Mesto pályáján 6 kört kellett teljesíteni a rendkívül erős mezőnynek, gyakorlatilag tényleg a világ legjobbjai mérték össze tudásuk. Sejthető volt, hogy a hazai pályán versenyző regnáló olimpiai bajnok, Jaroslav Kulhavy bizonyítani szeretne, a cseh versenyző komoly tempót diktált már az elején, szétszakítva a sort. A címvédő svájci Nino Schurter, a francia Julien Absalon és a szintén hazai pálya előnyét élvező fiatal Ondrej Cink azonban felértek rá és tudták tartani vele a lépést.

Nino Schurter a világbajnok

Nino Schurter a világbajnok

Féltáv környékén először Cink szakadt le, majd Schurter indított egyre komolyabb akciókat, tesztelte a versenyzőtársakat. Sikerült is elszakadnia és innentől érződött, hogy ha nem lesz technikai problémája, továbbra is rajta maradhat a cross-country világbajnoki trikó. Mögötte a Kulhavy-Absalon páros csatázott a dobogó fennmaradó helyeiért, s végül a cseh versenyző tudott rátenni egy lapáttal az utolsó körben.

Parti András

Parti András

Egyetlen riói olimpiára készülő kerékpárosunk, Parti András – Benkó Barbihoz hasonlóan – remekül kezdett, 48. rajtszámmal indulva már a 30. hely környékén hajtott, ami ebben a mezőnyben nagyon komoly teljesítmény. Ráadásul Andris a végére szokott belendülni, éppen ezért egy nagyon szép eredmény úszott el, amikor defektet kapott a 2. körben. A kerékcsere után sem adta fel, még sikerült kicsit előreverekednie magát a mezőnyben és az 51. helyen végzett. A Waberer’s – evopro MTB Team bringása így nyilatkozott a versenyt követően:

Parti András

Parti András

Kettős érzéseim vannak… Elég jól kezdtem, ami rám nem jellemző, a 29. helyen voltam a startkör utáni első rendes körben és úgy éreztem van még bennem, de a nagyobb tempó, nagyobb kockázatot rejt. Lehet többet kockáztattam, mint kellett volna, de a siker érdekében néha ezt be kell vállalni. Magamban a top 30-at lőttem be célnak és úgy is alakult az eleje. Persze hozzá tartozik az igazsághoz, hogy eléggé defektelős pálya volt, sokan jutottak a sorsomra… Utána kicsit nehezen vettem fel megint a ritmust, vissza is csúsztam, az 57. helyre. Körről, körre tudtam kicsivel előrébb jönni, de csak az 51. hely jött össze. Az mindenképp biztató, hogy úgy érzem, bennem van a top 30, remélem a jövő héten, Lenzerheide-ben már kiadja!

Eredménylista: XCO_ME_Results

A mountain bike XCO világbajnokság zárófutamát követően kijelenthetjük, hogy talán minden idők legjobb teljesítményét nyújtotta a magyar válogatott. A váltóversenyen elért 7. hely önmagáért beszél, a következő napokon pedig kiváló teljesítményekhez és remek eredményekhez tapsolhattunk. Kicsit szubjektíven Valter Attila teljesítményét emelhetjük ki, aki elképesztő köridőket futott a junior verseny végén, voltak pillanatok, amikor a leggyorsabb volt a pályán. A sportban nincs helye a “volnának”, és valószínűleg a bukás és a letört nyereg is plusz adrenalinlöketet adott, de a Cube-Cömör versenyzője bizonyította, hogy képes olyan tempóban haladni, mint a korosztályos világbajnok!

Benkó Barbi a mezőny élén

Benkó Barbi a mezőny élén

Dina Marci az U23-asok között stabilan fejlődik, amit 23. helye is bizonyít, ebben a korosztályban már szintet kell ugrani a juniorhoz képest és Marcinak ez az első éve. Benkó Barbi olyan élménnyel ajándékozta meg a magyar szurkolókat, ami nem mindennapi a kerékpársportban: élő közvetítésben láthattuk a mezőny elején és az állókamerák által követve két körön át, amíg a kiváló 12. helyen hajtott! Végre sikerült a nagyszerű rajt, kár, hogy közbejött az eléhezés, de ezt már nem lehet visszacsinálni. Dicséretes, hogy Parti Andris mai menetéhez hasonlóan Barbi sem adta fel és a krízis után megpróbálta még kihozni a lehető legjobb eredményt a versenyből, s 24. helyével élete legjobb felnőtt vb-eredményét szolgáltatta.

13569958_1064451010274582_1237114569_o

Mountain bike vb: 4-en a fantasztikus 7. helyről!

Mountain bike vb: Valter Attila egyéniben is óriásit ment!

Mountain bike vb: Marci örült, Barbi kevésbé a mai eredménynek

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo