fbpx

Mountain bike vb: 4-en a fantasztikus 7. helyről!

A csehországi Nove Mesto-ban zajló Mountain bike XCO világbajnokságon magyar szempontból tegnap kezdődött a program és rögtön egy fantasztikus 7. hellyel kezdtünk.

13549209_10207964652253174_216900638_o

13575612_10207964652173172_19589427_oA mountain bike cross country az országútival ellentétben egyéni sport, de a világ- és Európa-bajnokságokon a nemzeteknek lehetőségük van csapatként is összemérni tudásukat. A váltóversenyen négy különböző korosztályú férfi és női versenyző váltja egymást, teljes gázzal nyomva egy-egy kört.

A tegnap délutáni futamon magyar részről a Dina Márton (U23), Valter Attila (U19), Benkó Barbara (elit női), Parti András (elit férfi) összeállítású váltó indult, a 11. helyről rajtolva. Az eső áztatta technikás pálya bőven magában rejtett hibázási lehetőségeket, de mindenki keményen odatette magát, aminek előkelő 7. hely lett az eredménye, a győzelmet Franciaország szerezte meg a házigazda csehek előtt, akik nagyon készültek a váltóra.

A részletekről meséljenek a váltó tagjai:

vb_marciDina Márton:

Idén úgy alakult, hogy a befejező szerep helyett én rajtoltam. A szervezők nem egyszerűsítették meg a helyzetet azzal, hogy rögtön rávitték a mezőnyt ugrató sorra, amit még egész jól abszolváltam, de sajnos az utána lévő sziklakertben hibáztam. Itt kicsit leszakadtam az élbolyról, de még az első emelkedő előtt sikerült felérnem. A svájci sráccal könyököltem még egyet az elején mert nem akart elengedni, de miután sikerült megelőzni, már olyan távolságban volt az előttem lévő, hogy nem tudtam felérni. Végül a 8. helyen sikerült váltanom, amivel elégedett vagyok, azt hiszem kihoztam magamból a mai maximumot a sáros pályán. Nagyon örülök hogy tagja lehetek ennek a fantasztikus csapatnak, mindenki a maximumot nyújtotta. Bence, Laci és Tibi is rengeteget segített, nélkülük nem jöhetett volna létre ez az eredmény!

vb_atiValter Attila:

Nagyon vártam a csapat váltó versenyt, mert már előre éreztem hogy esélyesek lehetünk egy remek helyre. A verseny előtti záporoknak nem örültem de nem tudták elvenni a kedvem ettől az elsőosztályú pályától. Másodiknak indultam Dina Marci után, aki igen magasra tette a mércét, nagy országokat utasított maga mögé (pl: Svájc, USA). Igyekeztem megtartani a helyezésünket és még előrébb is tudtam jönni így Barbit a 6. helyen tudtam váltani. Nagyon boldog vagyok, hogy ennek a csapatnak a részese lehettem, gratulálok mindenkinek. Jót tett az előzetes edzőtábor itt Nova Mesto-ban és remélem a saját futamomban is hasonlóan jó eredményt tudok elérni!

vb_barbiBenkó Barbara:

Rajt előtt pár órával leszakadt az ég és jelentős mennyiségű eső esett, majd még két vihar végigsöpört a pálya felett mire elindult a verseny. Közben már nem esett, de a pálya meglehetősen sáros és csúszós volt, amihez nem szoktunk hozzá, mert mióta itt vagyunk, tombolt a nyár Csehországban is. De megoldottuk, nem szegte kedvünket, sőt! Mindenkinek ugyanolyan volt a pálya ős az idő is.

Remekül ment mindenki, nagyon jó érzés egy ennyire motivált és ambiciózus csapat tagja lenni. Nem volt gyenge láncszem a váltóban, mindenki a maxot hozta vagy még többet is, igazi teamwork volt! Én személy szerint annyira nem vagyok elégedett a versenyemmel, ennél tudok többet, de becsúszott pár hiba, fel is tartottak és sokkal agresszívebbnek kell lennem! Az jó jel, ha érzésre még maradt bennem, de az még jobb lenne, ha a nagy versenyen ki is jönne! Mindenesetre motivált vagyok, ami a szombatot illeti, ha ezeket a hibákat kiküszöbölöm, jó rajtot veszek, akkor még egy jó eredmény is kijöhet! Köszönöm srácok ezt a szuper napot és szuper eredményt!

vb_andrisParti András:

Kettős érzéseim voltak a verseny előtt, mert az utóbbi időszakom kicsit rázósabb volt, összejöttek a dolgok. Suli, az olimpiával kapcsolatos kötelezettségek stb., ami nyilván az pihenés rovására ment kicsit. Nem a legpihentebb állapotban érkeztem a vb-re, de szerencsére a szállásunk olyan mint egy szanatórium, így itt egyre frissebbnek kezdtem érezni magam. A melegítés elején se éreztem az átütő erőt, de egyre jobb lett, ahogy telt az idő. A verseny előtt még az ég is leszakadt, ami adott némi pikantériát az amúgy is elég technikás pályához…

A csapat magasra tette a mércét, Barbit a 8. helyen váltottam, mint befejező ember. Az első emelkedő nem is esett jól, de aztán egyre jobban éreztem magam, már amennyire jól tudja érezni magát az ember, mikor a 150%-ot próbál menni, a tüdejét kiköpve. A nem sokkal előttünk váltó hollandokat sikerült még megfognom, de az olaszokat már nem volt esély. Így mögöttük a 7. helyen futottunk be! Nagyon örülök, hogy ennek a magyar csapatnak a tagja lehettem, mindenki kő keményen odarakta magát és nagy kerékpáros nemzeteket előztünk meg! Köszi mindenkinek! 

Ma a junior fiúkért és lányokért szurkolhatunk, többek között Valter Attilával, holnap (szombaton) az U23-as fiúk és Barbi futama következik, vasárnap pedig Parti Andris indul az elit férfi kategóriában.

A váltóverseny végeredménye: 51191_XCR_XE_Results

A világbajnokság honlapja: http://www.mtb2016nmnm.com/results

A vb élő körszámlálással itt követhető: http://www.tissottiming.com/Sport?sport=CY

A váltóverseny közvetítése (a többi versenyszám is az UCI-csatotnáján követhető élőben): https://www.youtube.com/watch?v=8gK_iNWw7iE

Fotók: Kovács Dani

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo