fbpx

Most merev vagy fully? Softail! BMC Teamelite 01

A BMC alig pár napja mutatta be az első softail XC versenygépét a Teamelite 01-et amivel most vasárnap Julien Absalon rajthoz fog állni Nové Mestoban a világkupán. Megnéztük mit tud az XC/maraton kategóriában ez a technológia!

Továbbfejlesztett softail, felül már forgásponttal.

Továbbfejlesztett softail, felül már forgásponttal.

A softail rugózás egyáltalán nem újdonság a montik világában. A 2000-es évek elején a Trek STP, és a Cannondale Scalpel is ilyen elven működött. Sőt szerkesztőségünkben is sokáig üzemelt egy Morati HC 1.2. A softail rugózás lényege, hogy nincsen valós, csapágyazott forgáspont a láncvilla-váz között, hanem maga az anyag rugalmassága játssza a forgáspont szerepét. A már említett három gép abban különbözik a BMC Teamelite-ban használt Micro Travel Technology-tól, hogy valódi rugóstagot tartalmaznak, míg ebben egy elasztomer pogácsa rugózik.

15 mm-nyi rugóút

15 mm-nyi rugóút

Természetesen ez sem ismeretlen! Ehhez hasonló technológiával készül a trek Domane, és az általunk is tesztelt Lapierre Pulsium 300 is. Annyi a különbség hogy a BMC sokkal nagyobb méretű rugalmas anyagot használ, így a rugóút is hosszabb. De miért volt erre szükség? A BMC két versenyzője Ralph Naef és Julien Absalon is szeret alacsony hátsó gumi nyomással versenyezni a jobb tapadás érdekében, ez viszont növeli a defekt esélyét, a kerékcsere pedig a 12 mm-es tengelyek elterjedése óta sokkal lassabbá vált.

A videóban látható, hogy nem kevés számítógépes modellezés, és prototípus tesztelés vezetett a végleges kialakításhoz, ami nagyon hatékony tud lenni az emelkedőkön, de kényelmes a lejtőkön. És mindezt az össztelós vázak plusz súlya nélkül! A 29″-os kerekű váz 15 mm-nyi hátsó rugóutat kínál, és a komplett súlya mindössze 1080 gramm! XTR Di2 rendszerrel nagyjából 3.300.000 Forintot kell leszurkolni érte, de a vázszett önmagában is 1.100.000 körül összeget kóstál. Nemsokára meglátjuk, mit tud kezdeni Ninóval Juju a csodagép nyergében!

Oldalról szinte fel sem tűnik a rugózás

Oldalról szinte fel sem tűnik a rugózás

Holnap Nove Mesto-ban veszi kezdetét az XCO világkupa, a Red Bull TV közvetíti az eseményt, élő adás 11-től Benkó Barbi futamával, majd az elit férfi verseny Parti Andrással és Juhász Zsolttal kettőtől!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo