fbpx

Mitas gumiabroncsok 2017: hiánypótló újdonságok a kínálatban

A cyclocross idény elkezdődött és a Mitas is készen áll, 3 vadonatúj gumival készültek a csehek a megmérettetésekre. Részletes bemutató a 2017-es kínálatról!

A korábban Rubena márkanéven ismert gumikat már a tavalyi szezonban is Mitas logóval lehetett megtalálni a boltokban, mivel a márkát tulajdonló cégcsoport egységesítette a nevet. Így felhasználási területtől függetlenül, legyen az motorkerékpár-, traktor- vagy éppen bicikligumi, a Mitas név használata mellett döntöttek.

Mindenképp érdemes kiemelni, hogy ezek a gumiabroncsok Európában készülnek, nem pedig valamelyik távol-keleti üzemben egy másik cég által bérgyártásban. Három gyár található Csehországban egy pedig Szerbiában, így a minőség-ellenőrzés, a gyártási rugalmasság és a termékek elérhetőségének időintervalluma is kedvező, jobb kontrollálhatóságot biztosít.

Mitas - a 2016-os MTB világbajnokság hivatalos támogatója

Mitas – a 2016-os MTB világbajnokság hivatalos támogatója

Az elmúlt években nemzetközi szinten is láthatóan fejlődött a marketing, már a tavalyi szezonban is a dél-afrikai többnapos MTB maraton, a Cape Epic hivatalos gumiszállítójává léptek elő, ami idénre sem változott. Évről-évre a Nove Mesto na Morave mellett rendezett világkupa futamnak is rendszeres támogatói. Idén a cseh város nyerte el az MTB cross country világbajnokság rendezési jogát, így a Mitas hivatalos főszponzorként világelsőként használhatja az UCI logót a top kategóriás MTB gumiabroncsain.

Az elit MTB paletta lényegében változatlan marad. Az extrán jó defekttűrő képességű, az oldalfalat és az aramid szálas peremet is nagy sűrűségű polimer szálakból álló gumiréteggel borító Textra összetétel a Hyperion, Kratos, Scylla és Zefyros TDi modellek esetében érhető el.

Mitas gumi Textra technológiával

Mitas gumi Textra technológiával

A versenyzésre és sportcélokra szánt Top Design gumik mindegyike 127 tpi szövetsűrűségű, Tubeless Supra változatban kapható, ami háromféle felhasználást teszt lehetővé, UST felnikkel belső nélkül, hagyományos felnikkel átalakító szettet és latex folyadékot használva belső nélkül és hagyományos belsős rendszerként.  Gumikeveréket tekintve két változat közül lehet választani, a Grey Line kétkomponensű, az oldalsó bütykök puhább anyagból készülnek a jobb tapadás érdekében, míg a CRX esetében egységes anyagból készül a futófelület.

Mitas Zefyros Top Design Innovated

Mitas Zefyros Top Design Innovated

A Zefyros Top Design innovated változata magasabb oldalbütykökkel rendelkezik a hagyományos Zefyrosnál. 650B és 29”-es kerékméretben, 2,25”-ös szélességben kapható, akár Textra oldalfallal is, ami megközelítőleg 50 gramm pluszt jelent a normál Tubeless Supra modellhez képest. A mintázat legfőképp döngölt erdei talajra, kevésbé technikás, gyors ösvényekre ajánlott.

Mitas Scylla Top Design

Mitas Scylla Top Design

A jól ismert általános MTB felhasználásra szánt Scylla modell tipikusan olyan guminak számít, amit szezon elején felrak az ember és év végén tudatosul, hogy soha nem is kellett lecserélni. A Textra oldalfal erősítés itt is újdonság, a 29”-es és 27,5”-es gumik esetében. Szélesség tekintetében a két nagyobb kerékméret kizárólag 2,25”-ös, míg a 26”-os akár 2.1”-es változatban kapható.

Mitas Kratos Top Design

Mitas Kratos Top Design

A köves, technikás terepre ajánlott Kratos mintázata marad a megszokott, a Textra modellek szintén a 650B és 29”-es méretben érhetőek el.

Mitas Hyperion Top Design Tubeless Supra

Mitas Hyperion Top Design Tubeless Supra

A saras, csúszós pályákra szánt Charybdis magas bütykökkel és jó öntisztuló képességgel rendelkezik. Ez szolgált alapul a Hyperion gumi kifejlesztése során, ami szélesebb, még mélyebb mintázatú és az elnyújtott oldalbütykök kanyarban is jobb tapadást biztosítanak. 2017-re a Hyperion is elérhető akár Textra szövettel is.

Mitas Ocelot 2017 - Challenge line és Dynamic line

Mitas Ocelot 2017 – Challenge line és Dynamic line

2017-re újdonság, hogy már nemcsak a csúcs gumik, hanem az általános felhasználásra szánt Ocelot is kapható lesz hajtogatós kivitelben. A Classic drótperemes modellek mellett két eltérő technológiával készülő abroncs is szerepel a kínálatban. A Challenge line aramid peremes konstrukciót jelöl, míg a Dynamic line drótperemes ugyan, de a gumiösszetételnek köszönhetően sokkal kedvezőbb tömegű, mint a megszokott Classic változat.

Mitas Cheetah

Mitas Cheetah

A Cheetah mintázata meglehetősen hasonlít a Zefyros modellre, ez is főként ledöngölt erdőgazdasági utakra vagy murvás terepre ajánlható.

Mitas Tomcat

Mitas Tomcat

A tavaly bemutatott Tomcat két méretben elérhető (29”x2.1” és 27,5”x2.1) drótperemes kivitelben. Átlagosnál agresszívabb mintázat jellemzi, sziklás, törmelékes terep mellett akár száradó sárban is jól teljesít a jó öntisztuló képességének köszönhetően.

A Kratos 2,45”-ös szélességű változata a két nagyobbik kerékméretben kapható Textra kivitelben. A gumik szintén kétkomponensűek, az oldalsó bütykök puhább anyagból készülnek.

Mitas Highlander

Mitas Highlander

Az enduro felhasználásra szánt Highlander esetében is a Textra réteg használata mellett tették le a voksukat a cseh mérnökök, a Highlander e változatai 29”-es és 27,5”-es méretben érhetőek el 2,45”-ös szélességben.

Sokak számára lehet örömteli hír, hogy a Mitas kínálatában megjelentek a profi szintű versenyzésre is alkalmas, könnyű, tubeless kompatibilis cyclocross gumik. Az MTB modelleknél jól ismert Tubeless Supra technológiával készülnek, 3 féle eltérő mintázattal. Mindegyik az UCI előírásnak megfelelő 33 mm-es névleges szélességű, így elméletben bármilyen versenyen indulhatunk velük (a használt felnitől is jelentősen függ az adott gumi szélessége).

Mitas X-Swamp

Mitas X-Swamp

Az X-Swamp sáros pályákra tűnik jó választásnak. Ritkább, de magas bütykökkel és jó öntisztuló képességekkel rendelkezik.

Mitas X-Field

Mitas X-Field

Az X-Field általános felhasználásra tökéletesen megfelel, belső nélküli rendszerként használva valószínűleg egész évben megfelelő tapadást nyújt az extrém csúszós körülményektől eltekintve.

Mitas X-Road

Mitas X-Road

Az X-Road azok számára ajánlható, akik leginkább a döngölt földes erdei ösvényeket, vagy a manapság újra egyre népszerűbb Gravel utakat kedvelik. Az alacsonyabb mintázatnak is köszönhetően ez a legkönnyebb a három új modell közül, gyári adat szerint tömege 335 gramm, ami egy tubeless kompatibilis gumitól meglehetősen jónak számít.

Országúti gumiabroncsok terén is új fejlesztéssel jelentkezik a Mitas 2017-re. A Weltex technológia lényege, hogy a gumi peremét egy rendkívül ellenálló, gumírozott, nagy sűrűségű polimer szálakból álló szövetréteggel látták el. A gyártó ajánlása szerint ez kifejezetten előnyös lehet karbon felnik használata esetén (kevésbé precíz a perem, mint egy alu felninél), ugyanis a gumik pereme sokkal kevésbé hajlamos az elhasználódásra.

Mitas Arrow

Mitas Arrow

A már jól ismert Phoenix modell mellett újdonság a 25 mm-es szélességben kapható Arrow változat.

A Mitas palettájának jelentős hányadát teszik ki a városi és trekking kerékpárokra szánt gumik, amik rengeteg különböző méretben, színben és választékban kaphatóak, a fényvisszaverős oldalcsíktól kezdve, az extra defektvédelmen keresztül egészen a télre szánt szöges gumikig.

Emellett széles a választék a különböző méretű belső gumikból, akár speciális szeleppel is. Rendszeres olvasóink biztosan ismerik már a GAADI tube belsőt is, ami kialakításának köszönhetően akár a kerék kivétele nélkül is cserélhető, ami nagy előnyt jelenthet például jól felszerelt városi vagy elektromos rásegítéses kerékpároknál is. Természetesen a tubeless rendszer összerakásához szükséges kiegészítő kitek is elérhetőek a Mitas kínálatában.

Mitas kiegészítők

Mitas kiegészítők

Aki jó minőségű gumikat szeretne használni kedvező áron, annak kifejezetten ajánlom, hogy nézzen szét a Mitas kínálatában, bővítését látva már tényleg mindenki megtalálhatja a maga számítását.

További információk:

www.mitas.co.hu
Mitas Hungary Facebook

(X)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo