fbpx

Mesterhármas Pauline-nak, Barbi “szétlőtt katonaként” küzdött

Bár nem azonos évben, de egymás után húzta be a francia Pauline Ferrand Prevot az országúti, a cyclocross és – ma, Andorrában – a mountain bike cross-country világbajnoki címet, amivel sporttörténelmet írt 23 évesen!

Pauline

Pauline

A mountain bike világbajnokság elit női XCO-futama délben rajtolt, 6 kört kellett teljesíteni egy „gonosz” pályán, amit még az elmúlt napok esőzései nyomán kialakult sáros szakaszok is nehezítettek. A verseny magyar indulójának, Benkó Barbarának sem kedvezett ez a nyomvonal.

Barbi még az amerikai világkupa-futam pályabejárása során szenvedett térdsérülést, amivel kapcsolatban komplikációk is adódtak, két teljes hetet ki kellett hagyni. A remekül sikerült Európa-bajnokság után a felkészülés lendülete így megtört, edzője nem is javasolta a vb-részvételt, de londoni olimpikonunk a válogatott kedvéért vállalta a megmérettetést.

A kihagyott világkupák miatt ranglista-helyezése alapján csak a 36. helyről rajtolhatott az 57 fős mezőnyben és ez már az első körben meghatározta a versenyt. Az erőnlét sem volt ideális a keresztbe tört felkészülés és a magaslati helyszín következtében, ráadásul a lejtőn rajtpozíciója és egy bukás miatt kevésbé technikás versenyzők mögé szorult be, és már az első kör végén nagy hátrányba került. Ez később sem változott, a negyedik kör végén kiszólították végül 51. lett.

A balesetem után csak két hetet sikerült rendesen készülni, de szerettem volna mindent megtenni a lehető legjobb eredményért, ez most ilyen lett… Elestem a rajtnál, beleléptek a lábamba, ami onnantól kezdve végig görcsölt. Aztán a 2. körben is elestem, ráadásul a bordáimra, onnan nehéz volt a levegővétel is. Úgy éreztem magam, mint valami katona a háborúban, akit szétlőttek, de azért még küzd a sor végén. Van még idén verseny, ott majd szépítek, az is csoda, hogy ilyen hamar felépültem, nem hittük, hogy ki tudok ide jönni! – mondta a verseny után Barbi.

Az élen eközben érdekes küzdelem bontakozott ki az első két körben. A világkupa-sorozatot uraló svájci Jolanda Neff keményen kezdett, hogy a lejtő nagyon nehéz köves rézsűs részt tartalmazó részén kamatoztathassa kerékpár-kezelési képességeit. Sikerült is előnybe kerülnie a lejtő végén, úgy tűnt, mintha a világkupákról ismert forgatókönyv ismétlődne. A svájci lány erős kezdése azonban megbosszulta magát és nagyon visszaesett.

Az első kör után az ukrán Jana Belomojna, a címvédő Catharine Pendrel és az országúti világbajnok francia Prevot haladtak az élen, utóbbi okosan meghúzta magát egészen addig, amíg támadott és tisztán elszakadt a többiektől. Innentől kezdve folyamatosan növelte előnyét, az utolsó két körben már a biztonsági tempó is elég volt a győzelemhez.

Pauline mögött – talán megbocsátják a hölgyek – a „nagy öregek” csatáztak, előbb úgy látszott, hogy a francia Pendrel és a norvég Gunn-Rita Dahle meccselnek a dobogóért, de aztán feltűnt hátulról a szintén veterán orosz Irina Kalentyijeva, aki felőrölte előbbi két ellenfelét. Ezek után a letaglózó magaslati levegő volt mindenki számára a legfőbb ellenfél, Gunn-Rita és Pendrel is krízisbe kerültek, az utolsó körre az ukrán Belomojna is megelőzte őket.

teljes eredménylista: mtb_vb_2015_nok

Beszámoló a férfi versenyről: https://bikemag.hu/magazin/hirek/absalon-schurter-54-juhasz-zsolt-jol-hajtott-andorraban

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo