fbpx

Méribel világkupa 2014: versenyek a tragédia árnyékában

Utolsó fordulójához érkezett idén az XCE és XCO világkupa sorozat. A nőknél már mindkét szakában eldőlt az összetett, de a férfiaknál izgalmas küzdelmek ígérkeztek.

Méribel új helyszínként került bele a naptárba, a francia üdülőváros kiváló infrastruktúrájával és remek természeti adottságaival a hétvégén be is bizonyította létjogosultságát a világkupa-sorozatban.

Pénteken a szokásokhoz híven az eliminator versenyre került sor, ez a szakág idén szerepelt utoljára világkupa-sorozatként. A kvalifikációs futamok során Benkó Barbi csapattársa, a holland Annefleur Kalvenhaar (Focus XC Team) hatalmasat bukott, a szemtanúk elmondása szerint túl nagy tempóban érkezett a fahídra és átesett a kormányon. Azonnal látszott, hogy komoly a gond, súlyos fejsérülésekkel szállították a grenoble-i kórházba.

Jenny Rissveds az elődöntőből még magabiztosan jutott tovább

Jenny Rissveds az elődöntőből még magabiztosan jutott tovább

A nők versenyében meglepetés született, hiszen a döntőben a svájci Linda Indergand (Strüby-BIXS Team) volt a leggyorsabb, megelőzve XCE specialista honfitársát Kathrin Stirnemannt (Sabine Spitz Haibike). A győzelemre is esélyes Jenny Rissveds (Scott ODLO Mtb Racing) technikai probléma miatt csak a negyedik helyet szerezte meg, ugyanis a mindent eldöntő utolsó futamban leesett a lánca. Harmadikként az ifjú norvég tehetség Boe Ingrid Jacobsen zárt (Sepura XC Superior).

Fabrice Mels egy rossz rajt után is győzni tudott

Fabrice Mels egy rossz rajt után is győzni tudott

A férfiaknál e forduló előtt még matematikailag öten is esélyesek voltak az összetett győzelemre. A legnagyobb sansszal rendelkező Fabrice Mels (Salcano) végül esélyt sem adott riválisainak, első hellyel biztosította be összetett sikerét. Érdekesség, hogy a belga srác a SRAM X01 7 sebességes DH szettjét használja az XCE futamokra. Másodikként a szezon végére igen jó formába lendülő Simon Gegenheimer (Ultrasports ROSE) zárt, míg harmadik a legjobb idővel kvalifikáló francia Kevin Miquel (Lapierre) lett.

Szombaton szörnyű hírek érkeztek, Annefleur belehalt sérüléseibe. A tehetséges, közvetlen, kedves lány halálhíre sokkolta az MTB társadalmat, rendkívüli csapatértekezletet hívtak össze. A Focus XC Team és a többi alakulat döntése alapján végül megtartották a cross country futamokat, a rajtok előtt 1 perces gyászszünettel Annefleur tiszteletére. A versenyzők egy rajtszámra ragasztott virággal emlékeztek meg róla.

Helen Grobert és a Focus XC csapat

Helen Grobert és a Focus XC csapat

A hétvége érzelmekben leggazdagabb futama valószínűleg az U23-as nők versenye lehetett, ahol Kalvenhaar csapattársa Helen Grobert (Focus XC Elit) könnyeivel küszködve szerezte meg a győzelmet.

Az U23-as fiúknál már-már papírforma eredmény született, ismét Jordan Sarrou (BH Suntour KMC) volt a leggyorsabb.

A felnőtt nők versenye komoly izgalmakat vetített előre, ugyanis betegsége után visszatért Gunn-Rita Dahle (Multivan Merida), sőt az idén eddig kettőből két versenyt megnyerő szupertehetség Pauline Ferrand-Prévot (Liv Pro XC Team) is rajthoz állt. A startot követően aztán az ebben az évben szokásos koreográfiát láthattuk, Jolanda Neff (Liv Pro XC Team) egyből az élre állt. Ezúttal végigbírta az őrületes tempót, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott.

Jolanda Neff

Jolanda Neff

A rajttól kezdve saját tempót hajtottam az egész versenye alatt. Nagyon jó pálya volt, igazán élveztem itt a versenyzést. Elég technikásak voltak a lejtők, jó pályát jelöltek ki a rendezők. A rajt különösen fontos volt itt, ugyanis a rövid rajtkör után egyből egynyomos ösvényeken vezettet a nyomvonal –összegzett Neff.

Második a norvég legenda, Gunn-Rita lett, úgy tűnik, ismét élete egyik legjobb formájában van, ami bíztató előjel két héttel a számára hazai pályán rendezendő világbajnokság előtt. Ferrand-Prévot egy darabig tudta tartani a Multivan Merida versenyzőjének tempóját, de a harmadik körben egy köves részen bukott, így leszakadt róla.

Pauline Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot

Átmenetileg harmadik helye is veszélybe került, tudniillik az esést követően elfordult a fékkarja, amit kisebb időveszteség után tudtak csak visszaállítani a technikai zónában. Végül bebizonyította, hogy őt illeti meg a bronzérem és az utolsó két körben hatalmasat hajtva leszakította a windhami verseny győztesét, Catharine Pendrelt (Luna Pro Team), akinek most meg kellett elégedni a negyedik pozícióval.

A női dobogó

A női dobogó

Magyar résztvevőként Benkó Barbara (Focus XC Team) indult, csapattársa elvesztése után, nem mindennapi lelkiállapotban a 45. helyen ért célba.

A férfiaknál adott volt az örök kérdés. Schurter vagy Absalon? Előbbi sorozatban harmadik világkupa sikeréért hajtott, míg utóbbi hazai közönség előtt ünnepelhette volna 30. világkupa győzelmét. Nino Schurter (Scott ODLO MTB Racing) bombaformában versenyzett, lemásolta honfitársnője Neff rajt-cél sikerét, hiba nélkül nyerte a versenyt.

Nino Schurter

Nino Schurter

Nagyon boldog vagyok, hogy győztem itt. Igazán nagyszerű érzés, hogy sorozatban harmadik sikeremet arattam. Nagyon magabiztosan éreztem magam ezen a trükkös pályán, a lejtő elég technikás volt, így ismét az összteleszkópos bringát választottam. Valószínűleg ismét sok időt nyertem a lejtőkön, élveztem a bringázást itt – nyilatkozta Schurter.

Julien Absalon (BMC) ismét a lejtmenetekben kapott jelentősebb hátrányt, amit bár folyamatosan próbált ledolgozni, nem sikerült neki. Hozzá kell tenni, hogy a francia ikon szokásához híven merevfarú bringával ment, míg svájci riválisa ismét az össztelós Spark 700-at választotta, ami láthatóan segítette a köves, technikás pályán. Absalon így is magabiztosan nyerte az összetett pontversenyt. Ugyancsak fully nyergében láthattuk ma Manuel Fumicot, aki remek teljesítménnyel végül a harmadik helyet szerezte meg.

Férfi dobogó: 2. Absalon, 1. Schurter, 3. Fumic

Férfi dobogó: 2. Absalon, 1. Schurter, 3. Fumic

A hazai pályán nagy reményekkel versenyző BH Suntour csapat bringásai szerencsétlen versenyt zártak, Stéphane Tempier láncproblémák miatt sok időt töltött a technikai zónában, míg csapattársa Maxime Marotte dupladefekt miatt szorult hátra.

Gondok a BH Suntour csapat háza táján

Gondok a BH Suntour csapat háza táján

A magyarok közül Juhász Zsolt (Waberer’Areus Cube MTB Team) remek versenyzéssel 38. lett, Parti András (Waberer’Areus Cube MTB Team) 1 kör hátránnyal a 65. helyen zárt.

Eredmények

Férfiak:

1. Nino Schurter (Scott-Odlo MTB Racing Team) 1:33:06
2. Julien Absalon (BMC Mountainbike Racing Team) +0:13
3. Manuel Fumic (Cannondale Factory Racing) +0:37
4. Lukas Flückiger (BMC Mountainbike Racing Team) +0:46
5. Gerhard Kerschbaumer (i.idro.DRAIN Bianchi) +1:12
6. Daniel McConnell(Trek Factory Racing) +1:17
7. Ralph Naef (BMC Mountainbike Racing Team) +1:48
8. Mathias Flückiger (Stöckli Pro Team) +2:06
9. Florian Vogel (Scott-Odlo MTB Racing Team) +2:07
10.José Antonio Hermida Ramos (Multivan Merdia Biking Team)

38.Juhász Zsolt (Waberer’Areus Cube MTB Team) +7:24
65.Parti András (Waberer’Areus Cube MTB Team) +1 kör

Meribel_ELIT_ferfi_eredmenylista

Nők:

1. Jolanda Neff (Liv PRO XC Team) 1:36:19
2. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Multivan Merdia Biking Team) +14
3. Pauline Ferrand-Prévot (Liv PRO XC Team) +54
4. Catharine Pendrel (Luna Pro Team) +1:48
5. Eva Lechner (Colnago Südtirol) +2:21
6. Emily Batty (Trek Factory Racing) +2:28
7. Maja Wloszczowska (Liv PRO XC Team) +2:34
8. Irina Kalentieva (Oroszország) +2:54
9. Blaza Klemencic (Feenstra Felt Pb Kenda Bike Team) +3:10
10.Lea Davidson (Specialized Racing XC) +3:12

45.Benkó Barbara (Focus XC Team) +1 kör

Meribel_ELIT_no_eredmenylista

 A Bikemag.hu szerkesztősége nevében szeretnénk őszinte részvétünket kinyilvánítani Annefleur Kalvenhaar csapattársainak, ismerőseinek és családjának! Nyugodjon békében!

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo