fbpx

Lake MXZ 303 téli kerékpáros cipő teszt

A hidegérzet megannyi tényező függvénye. Nehéz meghatározni, hogy az adott körülmények közt a személy hogy reagál a hőmérsékletre, a szélre és a csapadékra. A hőháztartás függ az aktuális testhőmérséklettől, a vérkeringéstől, a pulzustól és a vérnyomástól, befolyásolják olyan tényezők, mint a fáradtság, a hormonok és így tovább. Pontos recept nincs arra, hogy mi védi meg a kerékpárost a hidegérzettől, de egy valódi profi téli bicajos cipő egész biztosan megoldja a kellemetlen lábfagyás kérdését. A Lake MXZ 303 pedig az egyik legjobb ilyen modell, ami a piacon ma kapható.

A Lake nem tartozik a legismertebb kerékpáros ruházati márkák közé, ennek ellenére a speciális igények kielégítésére tervezett magas színvonalú termékeivel komoly hírnevet vívott ki magának, a kerékpárpiacnak meghatározó szereplőjévé vált. Az Illinois államban alapított több mint 35 éves múltra visszatekintő márka nem állt be a többi kerékpáros lábbelit kínáló cégek sorába. Már a kezdetek kezdetén elhatározták, hogy a mindent átölelő paletta helyett egy adott felhasználásra tökéletesített cipőkkel jelentkeznek. A cyclocross szakág számára tervezett CX 331 modelljük kész legendává nőtte ki magát, hasonlóképpen a fogcsikorgató hidegre szánt, a teljesség igényével kialakított MXZ 303 elengedhetetlen felszerelése azoknak, akik a fagyokban is biciklire pattannának. Ők aztán tudják, hogy mire van szükség a farkasordító hidegben, hisz’ székhelyük az amerikai préri északi csücskében fekszik. Ezek után alig meglepő, hogy most bemutatott MXZ 303 téli „bakancsban” Alaszka-átszelést is nyertek!

A Lake kínálat másik érdekessége, hogy a legtöbb cipőt két szélességben, illetve többféle opcióval kínálják. Szeretnéd a fent említett cyclocross cipőt extra széles belsővel Speedplay pedálhoz való 4 furatos rögzítéssel? Semmi gond, az iillinois-i cégtől ez a változatot is megrendelheted. A kerékpáros azt kapja, amire pontosan szüksége van, kompromisszumok nélkül! Melyik nagy kerékpáros cipőmárka kínálja ezt a rugalmasságot?

A MXZ 303 speciális modell, amelynek minden egyes részlete a láb hőérzetét szolgálja. A megfelelő vérkeringés biztosításához eme extrém téli cipő tágasabb belső teret kínál, akár vastagabb zokni mellett is biztosított a szabad véráramlás. A felső rész fokozottan víz-és szélálló Pittards WR100 bőrből készül, hőveszteséget csökkentő 3M Thinsulate béléssel kiegészítve. Maga a talpbetét Thermosol Composite típusú, kiválóan szigetelt típus. A szél és a nedvesség kizárását a magas neoprén szár, és a záródás felett elhelyezett szigetelő borítás biztosítja. Az oldalt elhelyezett BOA IP1 összehúzók ugyancsak csökkentik a hőveszteséget, mindazonáltal biztos lábfogást tesznek lehetővé. Végezetül a talp sem egyszerű kaucsuk, hanem jól szigetelő és ellenálló Vibram Mountain V típus. A legjobb összetevők és a kellő szakértelem egyesül ebben a profi téli bicajos bakancsban!

A Lake szerint a cipő belső tere a szokásosnál nagyobb, tehát keskeny lábfejemhez a szűkebb változatot választottam. Jól döntöttem, mivel így pontos rendkívül illeszkedést kaptam, „bejáratást” ez a cipő nálam nem igényelt. Az első menetek a tél elején tapasztalt szokatlan zord időjárásban folytak, így gyakran foglaltam imáimba a tervezők nevét, illetve azt a pillanatot, amikor rábólintottam az MXZ 303 beszerzésére. Egyik reggel mínusz 12 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, ami már nem játék, főleg olyannak, aki köztudottan lábfázós, és éppen egy ötórás edzőkörre indul a havas ösvényeken!

A leszállós, gyaloglós részeken rögtön feltűnt a Vibram talp szokatlanul jó tapadása. Pont annyira hajlékony, ami a biztos járáshoz még éppen elengedhetetlen, ellenben a hajtás során meglepően stabil és hatékony. A Lake ebben megtalálta az arany középutat. A felsőrész ugyancsak kellően rugalmas, így az MXZ 303 nem hat munkavédelmi bakancsnak, bár valószínűleg hasonló védelmet nyújt. A felület emellett rendkívül ellenálló, lévén semmilyen „külsérelmi” nyomot nem látni három hónap kemény téli használat után.

Most már az olvasó is kíváncsi lehet, hogy mennyire meleg a cipő – lévén ez a fő vonzereje! Ha valakinek meggyűlt a baja az évek során a láb lefagyásával, akkor az én vagyok. Próbáltam mindent az extravastag neoprén kamáslitól a speciális bicajos bakancsig, de mindeddig nem találtam meg a tökéletes megoldást. Jó hírem van: minden lábfázós felkiálthat, hallelúja! Melegérzet az első órában, majd a másodikban, ugyanolyan hőmérséklet a harmadikban, alig észrevehető hűlés a negyedikben, hasonló, még éppen jó hőérzet az ötödikben… és ezzel haza is értünk!

A kerékpárosok döntő része nem szenved ugyanabban a kórban, mint jómagam, de egy pár óra után csapattársaim lába is rendre kihűl. Ez részben a vérkeringés tökéletlensége, részben a jelentős méretű izmok hiánya a lábfejben, amiket különben se sokat mozgatunk. Ha hideg van, fúj a szél, vagy egy kicsit is átnedvesedik a cipő, menthetetlenül csökken a lábfej hőmérséklete.

Volt egy nagy aggályom a teszt előtt: hogy alkalmas lesz-e ezt a cipő cyclocross versenyzésre, edzésre? Hóban-fagyban megrendezett versenyeken szükségem lenne a hőszigetelésre, de azt sem jó, ha a magas szár lassít a futásban. A neoprén bokarész rendkívül rugalmas, így alig éreztem különbséget a montis cipőmhöz képest, legfeljebb a Lake cipő többlet tömege tűnt fel ahogy szedtem a lábam. Hajtás közben már alig volt észrevehető a kettő közti tömegdifferencia. De emiatt nem marasztalhatjuk el a MXZ 303 téli cipőt, hisz’ nem versenyre tervezett modell! Azt tudja, amivel felruházták, és ebben a tekintetben beleadtak apait-anyait!

A két prímán működő Boa damillal a cipőt a lábra rögzítjük, majd a borítást ráhajtjuk, a cipő hermetikus záródást kap. A neoprén bokarész rácuppan a lábra, a többi pedig jól felépített szigetelést kapott. Úgy tökéletes, ahogy van. A hőháztartást a zokni vastagságával lehet finomhangolni, ez egyénfüggő, nekem vékony zoknival a cipő még plusz 5-10 fokban is kényelmesnek bizonyult. Gyanítom, lesznek olyanok, akik ilyenkor a szokásos MTB cipőt választják vastag zoknival.

A bő egy évtizedes vesszőfutásom a lábfagyással eme cipővel látszólag véget ért. Nincs több para, amikor télvíz idején hosszú edzőkörre indulok. Nem kell többé 3 órára korlátozni a kilométergyűjtő edzéseket a mínuszokban, és az egyetlen hátrány, amit elszenvedek, az a többlet súly. Ugyanez mondható el a gumikülsőkkel kapcsolatban: ha nem akarunk télen defektet javítani, tegyünk fel kissé nehezebb, ellenállóbb köpenyeket!

A tél még javában tart mifelénk, éppen Svájcba indulok cyclocross versenyre, és természetesen csomagomban ott a Lake MXZ 303 téli cipőt. Pályát bejárni, bemelegíteni abban fogok, és majd a rajt előtt eldöntöm, hogy a versenyen miben hajtok. Van opcióm, és a lában garantáltan nem lesz fagyos!

Jellemzők:
Belső kialakítás:
– a lényegesen tágasabb belső elősegíti a vérkeringést, akár vastagabb zokni mellett is
Talp:
– ellenálló Vibram Mountain V típus
– Thermosol Composite hőszigetelő talpbetét
Felsőrész:
– Pittards WR100 bőr
– hőveszteséget csökkentő bélés
– 3M Thinsulate bélés az orr-részen
Záródás:
– Oldalt elhelyezett kétállású BOA IP1 felső szigetelő borítással
Stopli:
– SPD, két furat

A Lake MXZ 303 cipőről további információkat itt találsz.

 

 

Hozzászólások

Címkék:

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo