fbpx

Kassa-Miskolc GP: Lovassy Krisztián kemény menete belülről – videó

Sokan voltak a mezőnyben, akik életükben nem rajtoltak még el ilyen hidegben országúti kerékpárversenyen, de az extrém gyors tempó hamar feledtette a mínuszokat a Kassa-Miskolc – UCI 1.2 kategóriás Europe Tour futamon, ahol az Utansilnord-Ora24.eu kerekesei UCI-pontokat is gyűjtöttek Lovassy Krisztián és Dér Zsolt révén.

Az idén tervezett három magyar rendezésű UCI-minősítésű országúti kerékpárverseny közül az elsőt kora tavaszi időpontban szervezte a Kerékpársport 2000 SE, az időjárás azonban cseppet sem volt kora tavaszi. Kassán keményen fagyott, a nemzetközi mezőny – köztük két magyar csapattal (Utensilnord és Cube Balaton Team) – téli ruházatban vágott neki a 118 kilométeres távnak.

Az Utensilnord-sornak jó lehetősége nyílt UCI-pontszerzésre (Fotó: Nehézy László)

Az Utensilnord-sornak jó lehetősége nyílt UCI-pontszerzésre (Fotó: Nehézy László)

Az országúton belendülve viszont már senki sem fázott, az oldalhátszélnek köszönhető stabil 50 km/h környéki tempónak és a napsütésnek köszönhetően. Az első 20 kilométert a szélezések és próbálkozások jellemezték, majd pár versenyzőnek – köztük Lovassy Krisztiánnak (Utansilnord-Ora24.eu) – sikerült elszivárogni, végül egy ötfős szökevénycsoport alakult ki.

Ekkor kicsit megnyugodtak a kedélyek, a legerősebb csapatoknak, Dukla, ISD, Utensilnord, volt elöl emberük. A főúton való 70 kilométeres száguldás után a Szikszó utáni dombok következtek változó szélviszonyokkal, ami még 100%-os állapotban is leszívja az energiát. Az elmenésben tekerő Lovassy azonban betegeskedett a héten így a finishez közeledve már érezte, hogy ez semmiképpen nem az ő napja lesz.

(Fotó: Nehézy László)

(Fotó: Nehézy László)

Az utolsó 10 kilométerre érve sajnos a többieknek sikerült is leszakítani a jól hajrázó magyar bringást, s a befutón a szlovák Michal Kolar (Dukla Trencin) diadalmaskodott a moldáv Sergiu Cioban (Tusnad) előtt. Lovassy egyedül az elmenés és a peloton között megszenvedett az 5. helyért (10 UCI pont), a mezőnyhajrát pedig Dér Zsolt (Utansilnord-Ora24.eu) nyerte a 6. helyért (8 UCI pont).

A mezőnyhajrán sajnos egy látványos bukás is történt, azonban a mai napon ez a „kivétel erősíti a szabályt” esete volt, ugyanis az útvonalbiztosítás a verseny folyamán tökéletes volt, a zord idő ellenére profi módon mozogtak a motorosok, és a mezőny nem találkozott mozgó vagy az út szélén beljebb álló autóval, a szervezés nemzetközi Europe Tour futamhoz méltóra sikerült! Reméljük a nyáron sorra kerülő további két magyar UCI-versenyen, a Miskolc GP-n és a Budapest GP-n hasonló körülményeket teremt a Kerékpársport 2000 SE.

(Fotó: Nehézy László)

A mezőnyhajrán egy bukás szemtanúi is lehettek a nézők Miskolc belvárosában (Fotó: Nehézy László)

(Fotó: Nehézy László)

Közelebbről (Fotó: Nehézy László)

(Fotó: Nehézy László)

És némi átrendeződés a kerékpáron (Fotó: Nehézy László)

A Kassa-Miskolc valódi kulisszatitkaiba pedig Lovassy Krisztiántól nyerhetünk betekintést:

A hét elején elkaptam egy komolyabb vírust vagy esetleg ételmérgezést, kedden ebédeltem utoljára főtt ételt. Azóta tulajdonképpen nem ettem semmit, mert amit ettem, azt ki is hánytam egyből… Mellette egy napig lázam is volt, fogytam majdnem 3 kilót, így nem voltak túl jók a kilátások a versenyre. Szívem szerint le is mondtam volna, mert így egy napot tudtam kerékpározni a hét elején és azóta vagy az ágyat nyomtam vagy a WC mellett guggoltam…

Ettől függetlenül mégis rajthoz álltam a versenyen, mert gondoltam valamennyit azért csak hozzá tudok tenni a csapat sikeréhez. Fel is lett világosítva a verseny előtti napon a csapat, hogy milyen állapotban vagyok, így csak és kizárólag Dér Zsolt lett az elsőszámú versenyzője az Utensilnordnak.

(Fotó: Nehézy László)

Lovassy megszenvedett az 5. helyért is (Fotó: Nehézy László)

A rajt után kezdődtek egyből a próbálkozások. Én csak gurulgattam a nem túl népes mezőny közepe környékén, de pár kilométer után előrecsorogtam a jobb oldalt és ahogy előre értem, ment egy lósz balról egy ISD-s és egy szlovák támadott. Mivel úgy éreztem ez a két csapat lehet a fő rivális a mai napon, egyből átvettem a támadást, és el is távolodtunk a mezőnytől. Felugrott még ránk az egyik volt tavalyi csapattársam, a tusnádos Sergiu Cioban, ám igazán nem sikerült eltávolodnunk, volt egy kisebb megtorpanás is.

Vártam, hogy valaki érkezzen a csapatból hátulról, de helyette egy szlovák és kicsit később egy másik ISD-s versenyző érkezett. Próbáltam nem túlzottan kivenni a részem a vezetésből, mert tudtam, hogy ez nekünk biztosan nem lesz jó, de egyből megúszattak, mivel az ISD-ből és a duklások közül is ketten voltak. Az első ilyen kísérletnek szerencsére az egyik ISD-s lett az áldozata, de így is két duklás, egy tusnádos és egy ISD-s versenyző maradt velem elöl.

(Fotó: Nehézy László)

Dér Zsolt a mezőnyhajrát nyeri (Fotó: Nehézy László)

Nagyjából meglett az összhang és bár nagyon lassan, de elkezdtünk távolodni a mezőnytől. Mikor Feri először jött frissíteni, szóltam, hogy ez nagyon nem jó nekünk. Egyrészt mert nagyon rosszul érzem magam, másrészt meg mindenki ismer ebből a sorból, és szét fognak lószolni jóval a befutó előtt, ha hazaérünk.

Ahogy teltek a kilométerek, egyre rosszabbul voltam és 10 kilométerrel a vége előtt meg is kezdődött… Az első lószra még nehezen, de próbáltam felérni, de egyből jött a következő és teljesen el is készültem az erőmmel, le is szakadtam a többiekről. 8 km volt még vissza és egy percre mögöttem a mezőny… Az a 8 kili az örökkévalóság volt, de 3 másodpercet sikerült megőriznem az egy percből is még bejöttem ötödiknek.

(Fotó: Nehézy László)

Holló Botond (Fotó: Nehézy László)

Sajnos úgy érzem, hogy a csapat teljesítménye kritikán aluli volt, mert a mezőnyben való ész nélküli lószolgatás az megy, de ezen kívül semmi más, sok munka vár ránk, és minél több éles versenyhelyzetben kell részt venni, amiből lehet tanulni. Ha azt nézzük, hogy ki milyen erőben van a csapatban, akkor az első 10-ben 5 versenyzőnek kellett volna lennie tőlünk. Ez az 5. hely akkor sem lenne elegendő, ha ha egy 150 fős mezőny állt volna a rajtnál, nem hogy egy olyan, mint a mai volt. Nagyjából ez mai úgy sikerült, mintha rendeztünk volna egy versenyt a szlovákoknak.

Mindenképpen fejlődni kell a technikailag a fiataloknak, mert nem az a normális ha 5 kilométerenként megkérdezik, hogy mit csináljanak… Így nagyon nehéz lesz versenyt nyernünk ebben a felállásban, több rutint kell szerezni! Sajnálom, hogy a Rida és Kuszti nem voltak itt, mert egész biztos vagyok benne hogy ők hátul helyre rakták volna a dolgokat, és időben észlelik, hogy ez minden csak nem jó a csapatnak. Valószínűleg akkor ma egy dobogós helyezéssel gazdagabb lenne Dér Zsolt és egyben a csapat is.

(Fotó: Nehézy László)

Távozik a sereg… (Fotó: Nehézy László)

Természetesen el vagyok keseredve a mai teljesítmény miatt, de a jövőre nézve azért nagyon nagy potencia van ebben a csapatban és remélem minél hamarabb meg is fog mutatkozni!

A képeket köszönjük Nehézy Lászlónak!

Mindez videón:

Eredmény:

1. KOLAR Michael    (SVK)    DUKLA TRENCIN TREK    02:34:16
2. CIOBAN Sergiu    (MDA)    TUSNAD CYCLING TEAM    +00:00
3. POPKOV Vitaliy    (UKR)    ISD CONTINENTAL TEAM    +00:00
4. JURCO Matej    (SVK)    DUKLA TRENCIN TREK    +00:34
5. LOVASSY Krisztián    (HUN)    UTENSILNORD ORA24.EU    +02:08
6. DÉR Zsolt    (HUN)    UTENSILNORD ORA24.EU    +02:13
7. BRONIS Roman    (SVK)    DUKLA TRENCIN TREK    +02:14
8. KRIVTSOV Dmytro    (UKR)    ISD CONTINENTAL TEAM    +02:14
9. KASA Gabor    (SRB)    TEAM CCN-METALAC    +02:14
10. VASILYEV Maksym    (UKR)    ISD CONTINENTAL TEAM    +02:14

Teljes eredménylista: Kosice_final

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo