fbpx

Ismét Sipiczki Róbert a montisok elnöke, alakulóban az országos szakszövetség

Megtartotta rendes közgyűlését a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség. A 68 tagegyesületből 45-en voltak jelen, a szakmai és pénzügyi beszámoló mellett teljes tisztújításra is sor került. A jelenlévők egyhangúlag újraválasztották a régi elnököt, Sipiczki Róbertet. A közgyűlés napirendi pontjaként – ellenszavazat nélkül! – döntés született a Magyar Mountain Bike Szövetség (MMTBSZ), mint országos sportági szakszövetség megalapításáról, illetve az MMTBSZSZ megszüntetésének kezdeményezéséről, mintegy megindulva az ernyőszervezettől leváló önállósulás útján.

A meghirdetett napirendi pontokra – na és a 16. évében járó honi szövetség sorsára – igen sokan kíváncsiak voltak, a Vasúttörténeti Parkba szervezett Bringaexpo még a médiumok jelenlétét sem vonta el erre az időre. Az eseményen rész vett Dr. Koszorú István ügyvéd, aki az önállósulási folyamatra több példát is felhozott, említve a karatésokat és az úszók kontra műugrók esetét – utóbbit éppen ő vezette sikerre.

A tisztújítás során pozíciójában megerősített Sipiczki Róbert mellett Eisenkrammer Károlyt szavazták az alelnöki posztra, a vezető grémiumban bizalmat kapott Nagy Ádám, Bogdán Csaba és Schettrer Zsolt; a Harangvölgyi András és Kádi József alkotta Felügyelő Bizottságot Herczeg Vera vezeti.

Az MMTBSZSZ új elnöksége

Az MMTBSZSZ új elnöksége

A jelenlévők egyhangú szavazása mellett a közgyűlésen három, a sportág jövőjét döntően befolyásoló határozat született. A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség közgyűlése úgy döntött, hogy kezdeményezi és támogatja a mountain bike (hegyikerékpár) sportágban, a szakági versenyrendszerben versenyzővel rendelkező sportszervezetek (SE-k) felé a mountain bike sportágban országos sportági szakszövetség megalakítását. Emellett kéri az ernyőszervezetet, a Magyar Kerékpársportok Szövetségét (MKSZ), hogy a soron következő rendes, vagy rendkívüli közgyűlésén hozzon olyan döntést, melynek alapján az MMTBSZSZ az országos sportági szakszövetség megalakítására tekintettel megszűntetésre kerüljön, illetőleg az MKSZ ennek megfelelően módosítsa alapszabályát. Az előzőekben meghatározott döntésekre figyelemmel, nem a mandátumidő figyelembe vételével kerít sort a tisztújításra, hanem a jelenlegi tisztségviselőket megerősíti arra az időszakra, amíg a Magyar Mountain Bike Szövetség jogerős bírósági nyilvántartásba vételére sor kerül, vagy amíg az MKSZ az MMTBSZSZ megszűntetésére vonatkozó közgyűlési döntését a Fővárosi Bíróság jogerősen nyilvántartásba nem veszi.

A közgyűlésen hozott döntés értelmében – még mindig ügyvédi jelenlét mellett, 39 tagegyesületi részvétellel – sor került a jogutódként létrehozott szövetség alakuló közgyűlésére, annak alapszabály-elfogadására, tisztségviselőinek megválasztására. Az immár Magyar Mountain Bike Szövetség (MMTBSZ) vezérkarának összetétele – a tagság döntése értelmében – megegyezik jogelődjének vezető testületével.

A következő lépés április közepén az ernyőszervezet – Magyar Kerékpársportok Szövetsége – tisztújító közgyűlése lesz, melyen a tagság dönti el, hogy „elengedi-e” szakágát. Tájékoztatásképpen: az MKSZ 104 tagegyesületéből – saját információi alapján – 68-an hegyikerekesek, 4-en bmx-esek, 32-en országútiak – igaz, néhányuk „vegyes” versenyeztetést folytat.

Az előzményekről így tájékoztat az MMTBSZSZ sajtóközleménye:

Napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő sportága a hegyikerékpár (mountain bike). Az olimpiák történetében Atlantában tűzték először a programra; a hazai szövetség 1993-ban alakult, Athénban és Pekingben már magyar indulók révén is aktív részesei voltunk az olimpiai mozgalomnak.

Az egykor még önálló hazai szövetség a 2000-es évek elején a különböző sporttörvényi szabályozások miatt ernyőszervezeti struktúra részévé vált; ma szakági szövetsége a Magyar Kerékpársportok Szövetségének. Az ernyőszervezethez tartozik még az országúti szakág mellett az ötkarikás játékokon Pekingben debütáló BMX is.

A magyar hegyikerékpáros sportág a népszerűségét, versenyrendszerét, versenyzői létszámát tekintve is önállóságra alkalmas. Sipiczki Róbert, a szövetség jelenlegi elnöke az alábbiak figyelembevétele mellett látja megvalósíthatónak a – véleménye szerint – akár esztendőnyi önállósodási folyamatot:

„A magyar mountain bike sport tiszteli a kerékpársport tradícióit, a több mint 100 éves országúti hagyományokat. Minden körülmények között a közös szakmai célok, programok megvalósítására fogunk törekedni, ilyen például a 2010-es szingapúri I. Ifjúsági Olimpia, mely tekintetében már közös munkacsoportot hoztunk létre, melynek a bmx képviselője ugyanúgy tagja. Továbbra is szem előtt tartjuk a kölcsönös versenyengedély – licence – elfogadást, a montisok indulhatnak az országúti és bmx viadalokon és fordítva is igaz. Hogy a versenyzők jól megférnek egy mezőnyben, jó példák erre a szezon végi-eleji ciklokrossz viadalok. Az önállósodást úgy kívánjuk megoldani, hogy versenyzőink jogai ne sérüljenek, az egyesületek működését, a civil programokra való pályázati lehetőségeket, a versenyrendszerünket, a bajnokságainkat, kupánkat ne veszélyeztessük.” – foglalta össze Sipiczki Róbert, aki egyben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja.

Forrás: Magyar Mountainbike Szakági Szövetség, www.mmtbszsz.hu
Fotó: Takács Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo