fbpx

Fuksziaszín forradalom Itáliában

Olaszország egyik legrégebbi kerékpáros alakulata, a Lampre 2012 végére már nem csillogott abban a fényben, amiben korábban és az eredmények sem úgy jöttek, ahogy azt Mario Romeo Galbusera Úr szerette volna, ezért radikális változásokra volt szükség.

Merida-zöld keveredett a fukszia-lilába (Fotó: Takács Tamás)

Merida-zöld keveredett a fukszia-lilába (Fotó: Takács Tamás)

A különleges csapatszíneket választó klub első komoly lépése a fejlődés irányába az volt, hogy a 2013-as idényre kerékpárszállítót váltottak és szerződést kötöttek a világ egyik legdinamikusabban fejlődő kerékpárgyártójával a tajvani illetőségű Meridával. A patinásnak legkevésbé sem mondható, ám kétségívül kiváló minőségű termékeket készítő gyáróriás nem sajnálta a pénzt és energiát, hogy a Pro Tour színvonalának tökéletesen megfelelő kerékpárokat alkosson, ráadásul olyan árfekvésben, amit kevés más cég képes produkálni. 2014-re pedig elérik azt, ami minden kerékpárgyártó vállalat szeretne, a szivárvány színeivel ékesíthetik a Sculturákat, ugyanis az aktuális világbajnok a Lampre Merida színeiben teker majd a pelotonban. 1998 óta a portugál Rui Costa a negyedik olyan versenyző, a svájci Oscar Camenzind, a baszk Igor Astarloa és az olasz Alessandro Ballan után, aki Lampre-versenyzőként viselheti a szivárványos trikót.

Természetesen a nagy célok eléréséhez személyi változásokra is szükség volt. Az év átigazolása Rui Costa elcsábítása volt a Movistar csapatától. A portugál versenyzővel már idén augusztusban megállapodtak a váltásról, akkor még senki nem tudhatta, hogy a luzitán kerekes világbajnok lesz Toscanában. A csapatnak szüksége volt egy kiváló összetett menőre, mert a háromheteseken gyengén teljesítettek. A 34 esztendős Michele Scarponi már nem volt képes hozni az elvárt eredményeket, ezért változtatni kellett. Costa a Movistarnál nem kapta meg azt a szerepet, amire vágyott. Alejandro Valverde és a hatalmas fejlődésen átesett Nairo Quintana mellett nem számíthatott semmi komolyabb feladatra, ezért mindenképpen váltani akart. A Lampre Meridánál pedig megkapja a lehetőséget. Első számú embere lesz az olasz gárdának, bebizonyíthatja tehetségét. Scarponi pedig már távozott is, Vincenzo Nibali első számú segítője lesz az Astanánál. Rui Costa legfontosabb emberei a hegyeken elsősorban José Rodolfo Serpa Perez, Kristijan Durasek, Przemylaw Niemiec és a Szöszi, vagyis Damiano Cunego lesznek. Utóbbinak Scarponihoz hasonlóan nem jöttek idén a jó eredmények, ráadásul a mantovai nyomozás árnya is rávetül, de nyilatkozatai szerent jövőre újra megpróbálja régi formáját megvillantani. A fiatalok közül a legnagyobb reménység pedig Diego Ulissi, aki fantasztikus őszt produkált.

A sík szakaszokon az Omegához távozó Alessandro Petacchit, a Bardiani csapatát elhagyó olasz Sacha Modolo igyekszik majd feledtetni. A sprintszakaszokon bizonyíthat Roberto Ferrari és a szerződését meghosszabbított argentin Maximilano Richeze is, aki az idei Vueltán bebizonyította, hogy képes lehet a jó eredmények elérésére. Igaz etapot nem nyert, de minden alkalommal versenyben volt. A hatodik etapon második lett, a tizenkettedik- és tizenhetedik szakaszon pedig harmadik. Az egynapos versenyeken pedig továbbra is elsősorban Filippo Pozzatóban bízhatnak.

Egy év alatt a fejlődés egyértelműen látható a Lamprénél, az átigazolások remekül sikerültek, ennek megfelelően 2014-ben már eredményeket is elvárnak Giuseppe Saronni csapatától, aki megoszthatja majd munkáját a team-menedzsernek kinevezett Brent Copeland-del. A 41 éves dél-afrikai csapatvezető inkább a versenypályán történtekért felel majd, míg Saronni jobban koncentrálhat a szponzorokkal való kapcsolattartásra, adminisztrációs ügyekre. A kerékpársport kedvelői pedig dörzsölhetik a markukat, hogy egy újabb erős csapat növeli a versenyhelyzetet a következő szezonban.

Nagy Gergely

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo