fbpx

Flandriai Körverseny – előzetes, esélyek, szintrajzok, hivatalos rajtlista

Vasárnap rendezik a belgák legfontosabb kockaköves klasszikusát, a Flandriai Körversenyt. A jubileumi, 100. versenyre a tavaly Tom Boonen sikerével debütáló útvonalhoz hasonló, a korábbiakhoz képest jelentősen módosított pályán kerül sor, és az esélyesek között is találunk új neveket…

(Fotó: Stefano Sirotti)

Sokan nem fognak örülni a mezőnyben, amikor meglátják ezt a táblát 190 kilométer után… (Fotó: Stefano Sirotti)

Az évszázados múltra visszatekintő WorldTour-klasszikus tavaly egy rövidülő körpályán ért véget, kihagyva a legendás meredek dombot, a Muur Kapelmuur-t, tetején a templommal. Idén 256 kilométert kell megtenni a kerekeseknek, és a forgatókönyv hasonló lesz, mint 2012-ben. A híresen meredek Koppenberg 192 kilométernél rázza majd szét a mezőnyt, a végjátékban pedig az Oude Kwaremont (2,2 km, 4,2%) és a Paterberg (380 m, 13,7%) szerepel majd mindhárom körben. A Paterbergtől 13 kilométert kell még megtenni a vállalkozó kedvű versenyzőknek a Oudenaarde városában kijelölt célig.

Kattints a képre a nagyításhoz (vagy pdf-ként letölthető IDE KATTINTVA:rvv2013-elite-men-map-profile)

flanders

Márciushoz képest hideg lesz, de csapadékot és komolyabb szelet most kisebb eséllyel jósolnak, mint az elmúlt hetekben, tehát az időjárás valószínűleg nem szól majd bele az események alakulásába. A Kwaremont emelkedője viszont hossza és nem túl meredek profilja miatt inkább a Roubaix-menő kockakő specialistáknak kedvez (Cancellara itt indított sikeres támadást a Harelbekén), mint a rövidebb „falakon” robbanékony versenyzőknek, s természetesen a csapatok erejének is megnő a jelentősége így a végjátékban.

Bár a nemzetközi szaksajtó is az egyénileg nézve valóban kiemelkedő topfavoritnak számító Cancellara-Sagan párharccal van elfoglalva, az esélyesek felsorolását a címvédő jogán kezdjük a belga Tom Boonennel, jobban mondva az Omega Pharma-Quick Step gárdájával.

(Fotó: Stefano Sirotti)

Nyílt pályabejárás, ahol az amatőrök találkozhatnak a profikkal (Fotó: Stefano Sirotti)

A Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Gert Steegmans, Iljo Keisse, Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh, Zdenek Stybar összeállítású sor kiemelkedik a mezőnyből, ráadásul Chavanel és Terpstra is bombaformában versenyez, Boonent pedig dőreség lenne leírni, a Gent-Wevelgemen elszenvedett bukását is sikerült kipihenni, a sajtótájékoztatón adott nyilatkozatából legalábbis ez derül ki:

„Sokat javult a formám az utóbbi hetekben, meglátjuk, hogy ez elég lesz-e vasárnap a győzelemhez. Mindent megtettem ennek érdekében, s bár nem vagyok olyan formában, mint tavaly, de bármi megtörténhet, nyertem már kevésbé jó formában is versenyt. A térdem már jól van és a könyököm is. Most több a kérdőjel, mint tavaly, amikor minden a lehető legjobban alakult, következésképpen jöttek az eredmények is. Az idei év stresszesebb, nagyobb a nyomás, egyre inkább az eredménykényszer is, vagyis máshogyan nehéz, de Flanders-t nyerni így is, úgyis nagyon nehéz.

A verseny kontrollálása szempontjából viszont 2012-ben volt nehezebb, mert rám figyelt mindenki. Most ez kicsit másképp lesz, de azért nem hinném, hogy a végjátékban könnyű dolgom lenne, és elengednének, ha támadnék. Ami még mellettünk szól, hogy nem a mi csapatunkban vannak a topfavoritok, de több nagyon erős versenyzőnk van, a legfontosabb tehát, hogy okosan versenyezzünk.”

(Fotó: Stefano Sirotti)

Saganék készülnek a katalógusban nem található, díszítés nélküli zöld, Cannondale feliratú bringákon, melyeket a kockaköveken használ a csapat (Fotó: Stefano Sirotti)

Boonen a Wevelgemet nyerő Sagan esélyeiről is nyilatkozott: „Senki sem verhetetlen, de tény, hogy ő egy nagyon veszélyes versenyző a végjátékban. Nagyon gyors a hajrán, jól bírja a mászásokat, gyakorlatilag lehetetlen elrázni az utolsó két emelkedőn. Talán az egész mezőnyben ő lehet a leggyorsabb a Patersbergen.”

Ha már Sagnnál tartunk, véletlenül sem szabad leírni a szlovák bajnokot, de nem szabad elfelejteni, hogy a Milano-SanRemo és a Gent-Wevelgem is rövidített pályán zajlott, Sagan megúszta a fiatal versenyzőknek nem kedvező nagyon hosszú távokat. Pedig a leggyengébb pontja a legnagyobb ellenfeleihez képest pontosan a saját és csapata, a Cannondale „rutintalansága” az ilyen jellegű viadalokon (hangsúlyozva, hogy relatíve a Quick Step szintű gárdákhoz képest).

250 kilométer fölötti távon nagyon sok múlik azon, hogy az egyes csapatoknak hogyan sikerül frissen tartani nyerő embereiket, esetleg milyen alternatív opcióval rendelkeznek a győzelemre. Ráadásul a Gent-Wevelgem-sikerrel a Cannondale (akik a Peter Sagan, Maciej Bodnar, Mauro Da Dalto, Edward King, Kristjan Koren, Alan Marangoni, Fabio Sabatini, Elia Viviani összeállításban indulnak a Flandriai Körversenyen) ismét felkészülhet a legrosszabbra abból a szempontból, hogy szinte közmegegyezéssel Sagan ellen fognak hajtani sokan.

(Fotó: Stefano Sirotti)

A Lampre-sor Pozzatóért hajt majd (Fotó: Stefano Sirotti)

Fabian Cancellara a Harelbekén jól ismert formáját mutatta, vagyis azt a Spartacust láthattuk, akinek nem lehet 10-20 méter előnyt adni a mezőn elején az utolsó 30 kilométeren a klasszikusokon. A svájci klasszis Sagannal ellentétben a pihenés mellett döntött, nem indult a De Panne-i Háromnaposon (tegyük hozzá gyorsan, hogy gyakorlatilag Sagan is csak az első napot vette komolyan, a szerda és a csütörtök nem csúcsterhelésnek, hanem gyakorlatilag edzésnek tekinthető az ő szintjén, és egyénfüggő, hogy kinek mire van szüksége a csúcsforma tartásához).

A Radio Shack kapitánya így nyilatkozott a sajtótájékoztatón: „Felkészültem, mindent megtettem, már csak a vasárnapi verseny van hátra, ahol minden tapasztalatomra szükségem lesz a győzelemhez. Számomra nagyon fontos ezt kijelenteni, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a verseny előtt, csak így állhatok nyugodtan a rajthoz, kipihenten, hogy ne kövessek el hibát.” (Tavaly Cancellara a frissítőzónában bukott, ráadásul kulcscsonttörése miatt a további klasszikusokról is kihúzta magát.)

(Fotó: Stefano Sirotti)

Flecha szokása szerint megkeverheti a paklit… (Fotó: Stefano Sirotti)

Cancellara csapata most talán nem tartozik a 2-3 legerősebb közé, de Stijn Devolder, Tony Gallopin, Danilo Hondo, Markel Irizar, Yaroslav Popovych, Gregory Rast és Hayden Roulston a végjátékig a kellő támogatást képes biztosítani. Van egy Jolly Joker is a névsorban, a belga Stijn Devolder, aki nyert már Flanderst, és akár első számú segítőként, akár egy szökésben kedvezményezetté előlépve növelheti a Radio Shack-Leopard győzelmi esélyeit.
Természetesen Spartacust is kérdezték Saganról: „Ha úgy alakul, hogy egymás ellen maradunk a végjátékban, és ő nem dolgozik, én sem fogok. A Gent-Wevelgemen a többiek gyakorlatilag elvitték Petert a célig. Persze tudom, hogy a versenyzés nem egyszerű, s hiába mondom, hogy én másképp csináltam volna, nem voltam ott a csoportban. Megvannak az ütőkártyáim, s bár nem mindig van lehetőség kijátszani őket, az biztos, hogy nem a második helyért fogok versenyezni – tette hozzá Cancellara.”

(Fotó: Stefano Sirotti)

Útminőség (Fotó: Stefano Sirotti)

A felsorolt esélyesek után a BMC (Adam Blythe, Marcus Burghardt, Thor Hushovd, Klaas Lodewyck, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Michael Schär, Greg Van Avermaet), az Asztana (Assan Bazayev, Borut Bozic, Dmitriy Gruzdev, Jacopo Guarnieri, Maxim Iglinskiy, Dimitriy Muravyev, Simone Ponzi, Ruslan Tleubayev), a Katyusa (Luca Paolini, Alexander Kristoff, Xavier Florencio, Vladimir Gusev, Vladimir Isaychev, Aliaksandr Kuchynski, Gatis Smukulis, Alexey Tsatevich), a Lotto (Lars Bak, Jens Debusschere, André Greipel, Marcel Sieberg, Vicente Reynes, Jürgen Roelandts, Tosh Van der Sande, Frederik Willems), a Sky (Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel, Mathew Hayman, Salvatore Puccio, Gabriel Rasch, Luke Rowe, Ian Stannard, Geraint Thomas) és a Vacansoleil (Juan Antonio Flecha, Bjorn Leukemans, Bert-Jan Lindeman, Mirko Selvaggi, Boy Van Poppel, Wesley Kreder, Grega Bole, Kris Boeckmans) csapatát emelhetnénk ki.

(Fotó: Stefano Sirotti)

A BMC Gilbert és Phinney nélkül is bombaerős (Fotó: Stefano Sirotti)

A BMC annak ellenére, hogy Philippe Gilbert és Taylor Phinney nem indul, az Omega Pharma-Quick Step gárdájához hasonlóan többfejű, akár hárman-négyen is esélyesek a dobogóra, a legnagyobb nevek Hushovd és Van Avermaet. Az Asztanáról is elmondható ugyanez, Bozic és Iglinszkij is győzelemre esélyesek lehetnek, ha egy jó szökésbe keverednek. A Katyusában Paolini az opció szökésre, a norvég Kristoff hajrájában pedig joggal bízhat a csapat, ha képes ott maradni az élen egy esetleges mezőnyhajráig.

A Sky sora csapatként szokás szerint bombaerős, Boasson Hagen, Eisel, és Thomas is lehet nyerő ember, Stannardra inkább a Párizs-Roubaix-n kell majd figyelni. A Vacansoleil is „átlagosan erős”, Flecha pedig ha megnyerni már nem is képes egy ilyen versenyt, izgága stílusa miatt a végeredmény alakulásába nagyon is beleszólhat. Külön kiemelendő még Filippo Pozzato (Lampre-Merida) és John Degenkolb (Argos-Shimano) neve, akik akár a győzelemért is harcban lehetnek.

Rajtlista:
OMEGA PHARMA – QUICK-STEP CYCLING TEAM
1 BOONEN Tom
2 CHAVANEL Sylvain
3 KEISSE Iljo
4 KWIATKOWSKI Michal
5 STEEGMANS Gert
6 STYBAR Zdenek
7 TERPSTRA Niki
8 VANDENBERGH Stijn

AG2R LA MONDIALE
11 APPOLLONIO Davide
12 BAGDONAS Gedimias
13 BELLETTI Manuel
14 CHAINEL Steve
15 HOULE Hugo
16 IGLINSKIY Valentin
17 MINARD Sébastien
18

ASTANA PRO TEAM
21 BAZAYEV Assan
22 BOZIC Borut
23 PONZI Simone
24 GRUZDEV Dmitriy
25 GUARNIERI Jacopo
26 IGLINSKIY Maxim
27 MURAVYEV Dmitriy
28 TLEUBAYEV Ruslan

BLANCO PRO CYCLING TEAM
31 BOOM Lars
32 FLENS Rick
33 BOL Jetse
34 TJALLINGII Maarten
35 VAN EMDEN Jos
36 VANMARCKE Sep
37 WAGNER Robert Thomas
38 WYNANTS Maarten

BMC RACING TEAM
41 BLYTHE Adam
42 BURGHARDT Marcus
43 HUSHOVD Thor
44 OSS Daniel
45 LODEWYCK Klaas
46 QUINZIATO Manuel
47 SCHÄR Michael
48 VAN AVERMAET Greg

CANNONDALE PRO CYCLING
51 SAGAN Peter
52 DA DALTO Mauro
53 KING Edward
54 KOREN Kristijan
55 MARANGONI Alan
56 SABATINI Fabio
57 BODNAR Maciej
58 VIVIANI Elia

EUSKALTEL EUSKADI
61 BILBAO Peio
62 GARCIA AMBROA Ricardo
63 OROZ UGALDE Juan Jose
64 RADOCHLA Steffen
65 SAEZ DE ARREGUI Adrian
66 SCHULZE André
67 SEREBRYAKOV Alexander
68 TAMOURIDIS Ioannis

FDJ
71 BONNET William
72 BOUCHER David
73 DELAGE Mickael
74 DEMARE Arnaud
75 FISCHER Murilo Antonio
76 LE BON Johan
77 LADAGNOUS Matthieu
78 OFFREDO Yoann

GARMIN SHARP
81 BAUER Jack
82 FARRAR Tyler
83 KLIER Andreas
84 MAASKANT Martijn
85 KREDER Raymond
86 RATHE Jacob
87 ROSSELER Sebastien
88 VANSUMMEREN Johan

KATUSHA
91 FLORENCIO CABRE Xavier
92 GUSEV Vladimir
93 ISAICHEV Vladimir
94 KRISTOFF Alexander
95 KUCHYNSKI Aliaksandr
96 PAOLINI Luca
97 TSATEVITCH Alexey
98 HALLER Marco

LAMPRE-MERIDA
101 CATTANEO Mattia
102 CIMOLAI Davide
103 FAVILLI Elia
104 PALINI Andrea
105 PETACCHI Alessandro
106 GRAZIATO Massimo
107 POZZATO Filippo
108 VIGANO Davide

LOTTO BELISOL
111 ROELANDTS Jurgen
112 REYNES MIMO Vicente
113 WILLEMS Frederik
114 DEBUSSCHERE Jens
115 GREIPEL André
116 VAN DER SANDE Tosh
117 BAK Lars Ytting
118 SIEBERG Marcel

MOVISTAR TEAM
121 AMADOR BAKKAZAKOVA Andrey
122 DOWSETT Alex
123 ERVITI OLLO Imanol
124 HERRADA LOPEZ Jesus
125 ROJAS GIL Jose Joaquin
126 TERUEL ROVIRA Eloy
127 VENTOSO ALBERDI Francisco José
128 VISCONTI Giovanni

ORICA GREENEDGE
131 COOKE Baden
132 DOCKER Mitchell
133 GOSS Matthew Harley
134 KEUKELEIRE Jens
135 LANGEVELD Sebastian
136 MOURIS Jens
137 O’GRADY Stuart
138 BEPPU Fumiyuki

RADIOSHACK LEOPARD
141 CANCELLARA Fabian
142 DEVOLDER Stijn
143 GALLOPIN Tony
144 HONDO Danilo
145 IRIZAR ARANBURU Markel
146 ROULSTON Hayden
147 POPOVYCH Yaroslav
148 RAST Grégory

SKY PROCYCLING
151 BOASSON HAGEN Edvald
152 EISEL Bernhard
153 PUCCIO Salvatore
154 RASCH Gabriel
155 ROWE Luke
156 STANNARD Ian
157 HAYMAN Mathew
158 THOMAS Geraint

TEAM ARGOS-SHIMANO
161 ARNDT Nikias
162 CURVERS Roy
163 DE BACKER Bert
164 DEGENKOLB John
165 DE KORT Koen
166 JANSE VAN RENSBURG Reinardt
167 SINKELDAM Ramon
168 CLARKE William

TEAM SAXO-TINKOFF
171 BENNATI Daniele
172 BRESCHEL Matti
173 JUUL JENSEN Christopher
174 JÖRGENSEN Jonas Aaen
175 CANTWELL Jonathan
176 LUND Anders
177 MORKOV Michael
178 TOSATTO Matteo

VACANSOLEIL-DCM PRO CYCLING TEAM
181 FLECHA GIANNONI Juan Antonio
182 BOLE Grega
183 BOECKMANS Kris
184 LEUKEMANS Bjorn
185 LINDEMAN Bertjan
186 SELVAGGI Mirko
187 VAN POPPEL Boy
188 KREDER Wesley

ACCENT JOBS – WANTY
191 DE TROYER Tim
192 GILBERT Jéröme
193 DRUCKER Jean-Pierre
194 JANS Roy
195 SCHEIRLINCKX Staf
196 VAN DIJK Stefan
197 VANLANDSCHOOT James
198 VERRAES Benjamin

CRELAN – EUPHONY
201 PRÉMONT Christophe
202 BARBE Koen
203 BREYNE Jonathan
204 CLAEYS Kevin
205 HOVELIJNCK Kurt
206 JUODVALKIS Egidijus
207 PLANCKAERT Baptiste
208 VANTOMME Maxime

IAM Cycling
211 BANDIERA Marco
212 ELMIGER Martin
213 GODDAERT Kristof
214 HAUSSLER Heinrich
215 HINAULT Sébastien
216 KLEMME Dominic
217 LARSSON Gustav
218 SARAMOTINS Aleksejs

TEAM EUROPCAR
221 THURAU Bjorn
222 COUSIN Jerome
223 GAUDIN Damien
224 GENE Yohann
225 JEROME Vincent
226 VEILLEUX David
227 TURGOT Sébastien
228 VOECKLER Thomas

TEAM NETAPP – ENDURA
231 DEMPSTER Zakkari
232 DOWNING Russell
233 EICHLER Markus
234 JARC Blaz
235 SCHILLINGER Andreas
236 SCHORN Daniel
237 VOSS Paul
238 WETTERHALL Alexander

TOPSPORT VLAANDEREN – BALOISE
241 DE VREESE Laurens
242 JACOBS Pieter
243 LIETAER Eliot
244 SALOMEIN Jarl
245 VAN ASBROECK Tom
246 VAN HOECKE Gijs
247 VANDOUSSELAERE Sven
248 VAN HECKE Preben

VINI FANTINI – SELLE ITALIA
251 BORCHI Stefano
252 CHICCHI Francesco
253 DE NEGRI Pier Paolo
254 FAILLI Francesco
255 FINETTO Mauro
256 GATTO Oscar
257 HULSMANS Kevin
258 POZZO Mattia

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo