fbpx

Peter Sagan megtörte a jeget: “Váratlan megoldás kellett a győzelemhez”

Bekövetkezett az áttörés, a 23 éves szlovák kerékpáros sztár, Peter Sagan tegnap megnyerte élete első klasszikusát, a Gent-Wevelgemet, amiről természetesen nagy örömmel nyilatkozott a verseny utáni sajtótájékoztatón.

A WorldTour klasszikusok sora a „regnáló király”, a svájci Fabian Cancellara és a trónkövetelő Sagan vetélkedésével indult, a Milano SanRemo előtt a profi boxhoz hasonlóan már nyilatkozataikban is egymásnak feszültek. Az extrém körülmények között rendezett Sanremót még egy nevető harmadik, a német Gerald Ciolek nyerte. A két nagy rivális között patthelyzet alakult ki, hiszen Sagan megverte ugyan Cancellarát a 2. helyért, de mégis a svájci kerekedett felül mentálisan, mert megvalósította kinyilatkoztatott célját, miszerint adott helyzetben azon lesz, hogy ne Sagan nyerjen…

PIC352456464

Pénteken aztán folytatódott a WorldTour, ezúttal már a rázós utakkal, Belgiumban, a Harelbekén meccselhettek a bringások. A 211 kilométeres versenyen Cancellara jól érezte meg a pillanatot a támadáshoz, és egy 35 kilométeres szólót követően nyert, megmutatva, hogy ereje és taktikai érzéke is a régi.

Videón Cancellara támadása a Harelbekén:

Videón a Harelbeke végjátéka:

A Harelbeke E3 GP végeredménye:
1.     Fabian Cancellara (Swi) RadioShack Leopard     5:08:28
2.     Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling     0:01:04
3.     Daniel Oss (Ita) BMC Racing Team
4.     Geraint Thomas (GBr) Sky Procycling
5.     Sebastian Langeveld (Ned) Orica-GreenEdge     0:01:08
6.     Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team
7.     Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team     0:02:15
8.     Luca Paolini (Ita) Katusha
9.    Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling
10.     Sébastien Turgot (Fra) Team Europcar

A két nagymenő viszonylatában tovább növelte “Spartacus” győzelmének értékét, hogy Sagan érkezett a második helyen, aki ezúttal nem tudott mit kezdeni a rutinosabb vetélytárssal. Vasárnap azonban jött a hathatós válasz, Sagan zseniális húzással nyerte az újabb WorldTour klasszikust, a Wevelgemet, a Cancellara-Sagan meccs tehát 1:1-re áll!

fabian_cancellara

Az eredetileg 238 kilométeres belgiumi viadalt a lassan szokás szerint zord időjárás, hideg miatt 50 kilométerrel rövidítették, ami általában kedvez a fiatalabb, vagy kevésbé erős csapattal rendelkező versenyzőknek. A Gent-Wevelgemen kicsit úgy tűnt, hogy a mezőnyben nincs nézetazonosság, mintha sem az elmenés sikerét, sem a sprintet nem erőltette volna senki.

Illetve a korábban leharmadolt, de végül ismét összezáró mezőnyben a végén a Lotto dolgozott Greipelnek, és a Quick Step “maradéka” (Boonen bukott, s többen leszakadtak) is Cavendishnek, de ez már késő volt, ugyanis az utolsó 50-60 kilométeren verbuválódott szökevénycsoport nem sok, de pont annyi előnyt harcolt ki a rövid kockaköves kaptatókat maguk mögött hagyva, ami elég volt a sikerhez.

Peter_Sagan_cv

A tucatnyi kerekes között ott volt Sagan is, egyértelműen toronymagas esélyesként, de a végjátékban érdekes módon mégsem kezdődött meg a „lószparádé” kis túlzással „impotens” volt az élboly, mintha beletörődtek volna Sagan győzelmébe. Mintha arra spekuláltak volna, hogy jó lehet a csapatnak egy elcsípett dobogós helyezés is, senki nem akarta kikaparni a szlováknak a gesztenyét – úgy tűnik, Sagannak innentől kezdve minden versenyen meg kell majd küzdenie ezzel az átokkal, hasonlóan, mint Cancellarának a korábbi években.

Videón a Gent-Wevelgem utolsó kilométerei:

Sagan azonban elébe ment az eseményeknek, miután csapattársa, Bodnar egy hosszút vezetve bebiztosította, hogy ne érjen fel a mezőny, a szlovák bajnok a belga Vandenbergh akcióját kontrázta meg. Ismét analógiát vonhatunk Cancellarával: amint lett 10 méter előnye Sagannak, a többiek bottal üthették a nyomát, a Cannondale versenyzője a célig növelte előnyét, és a befutón még trükközni is maradt ideje egy keréken. a sajtótájékoztatón érthetően örömmel nyilatkozott:

Talán ez nem ér fel egy Sanremo- Flanders- vagy Roubaix-sikerrel, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megszerezni első klasszikus-győzelmemet, bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó. A jó szereplés a klasszikusokon a legfontosabb célom a szezonban. Már a Milano-San Remo-t is meg akartam nyerni, de most ez sikerült, amivel én is és a csapatom is elégedettek vagyunk, hiszen sikerült megtörni a jeget, megalapozva a következő győzelmet is.

Peter_Sagan_dij

Kicsit elbizonytalanodtam, amikor az élbolyban csak négyen-öten dolgoztunk össze igazán, a többiek nem nagyon erőltették a dolgot. Előtte viszont remek munkát végzett a csapatom a versenyen, és a végjátékban Bodnar is különösen sokat segített. A célhoz közeledve Vandenbergh támadását kontráztam meg, s láttam, hogy sikerült kiharcolni egy kis előnyt. Úgy döntöttem, nem várok a sprintre, mert a bolyban mindenki engem akart megverni. Néha váratlan megoldás kell a győzelemhez.

A Flandriai Körverseny a következő nagy verseny, de megjósolhatatlan, mi fog történni. Nagyon sok tényező játszik szerepet, különböző taktikák feszülnek egymásnak, és még bukásba is keveredhetsz, defektet kaphatsz a legrosszabbkor. Spórolni kell az energiával, nem engedhetsz meg magadnak rosszkor időzített támadásokat. Tudom magamról, hogy esélyes vagyok, tudom, hogy talán Cancellara lesz a legnagyobb ellenfél, s talán Boonen is, aki hazai utakon megy majd. Ráadásul koruknál fogva ők nagyon tapasztalt versenyzők.

A Gent-Wevelgem végeredménye:
1.     Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling     4:29:10
2.     Borut Bozic (Slo) Astana Pro Team     0:00:23
3.     Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
4.     Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling
5.     Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6.     Matthieu Ladagnous (Fra) FDJ
7.     Bernhard Eisel (Aut) Sky Procycling
8.     Stijn Vandenbergh (Bel) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team     0:00:24
9.     Yaroslav Popovych (Ukr) RadioShack Leopard
10.     Andrey Amador Bakkazakova (CRc) Movistar Team
11.     André Greipel (Ger) Lotto Belisol     0:00:40
12.     Arnaud Demare (Fra) FDJ
13.     Matti Breschel (Den) Team Saxo-Tinkoff
14.     Alexander Kristoff (Nor) Katusha
15.     Elia Viviani (Ita) Cannondale Pro Cycling
16.     Bryan Coquard (Fra) Team Europcar
17.     Thor Hushovd (Nor) BMC Racing Team
18.     Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team
19.     Boy Van Poppel (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
20     Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo