fbpx

Elképesztő! Tóth Árpád tájékoztat a szövetség működésképtelenségéről

Korrupció; hamisítás; szakmaiatlanság; Gittegylet; a magyar válogatott leszereplése; válogatott edzőtáborok hobbikerékpárosoknak, nincsenek bajnoki mezek; vannak bajnoki mezek, de rosszak – címszavakban összefoglalva, ahogyan már lemondott sportvezetők is látják a kerékpáros szövetség ténykedését. Ezek után nem csoda, ha az olvasó ingerküszöbét nehéz átlépni, mi azonban most újult erővel és lelkesedéssel állunk elébe a feladatnak. Hátha ezúttal rend teremtődik…

A közelgő MTB közgyűlés kapcsán készített interjúban Eisenkrammer Károly a korábbi elnökségi tagok lemondásának okait firtatta, közülük az egyik Tóth Árpád, a Sport Vision&Solutions (SVS) Kft ügyvezetője. Neki tettük fel kérdéseinket a sportág helyzetével kapcsolatban. Az említett cég a tulajdonosa a Waberer’s Areus Cube MTB Team csapatnak, ami hazánk egyetlen profi hegyikerékpáros alakulata. Az SVS Kft. a tulajdonosa az Elimina Tour versenyeknek is, és idén idén C3-as XCE és C2-es XCO versenyeket rendeztek. Van amatőr csapatuk is, a Bike4life szintén magyar bajnokokkal.

Tóth Árpád a Waberer's-fiúkkal

Tóth Árpád a Waberer’s-fiúkkal

Bikemag: Az MTB szakág egyetlen olimpiai száma az XCO, ennek ellenére az a hír járja, hogy meglehetősen sok a probléma a sportág körül. Melyek azok a konkrétumok, amelyeket mindenképpen megemlítenél?

Tóth Árpád: Az ob több szempontból is botrányosra sikeredett. A verseny időpontját két héttel az ob előtt módosították, ami többeknek – így csapatunknak is – nagy nehézséget okozott.

Az ob előtt versenyzőink edzőtáborban voltak és ők hívtak kétségbeesetten, hogy a verseny nincs regisztrálva az UCI-nál! A regisztráció hiánya elsőre nem tűnik olyan fontosnak, de ez nincs így. Az OB-n garantáltan kb. 200 “UCI pont” szerzésére nyílik lehetőség, ami alapvetően befolyásolhatja az Olimpiára való kijutás esélyeit. Ha a verseny nincs regisztrálva, akkor természetesen van magyar bajnok, de nincs UCI pont! Végül, minden követ megmozgatva, sikerült a regisztráció az utolsó pillanatban. De mi van akkor, ha versenyzőink nem ilyen figyelmesek?

A bajnoki mezek hiánya újabb “csepp volt a pohárban”. Az OB-ról nyilvánvalóan lehet tudni, hogy jövőre is lesz. Akkor miért nem lehet most megrendelni a 2015-ös mezeket? A védekezés szerint a “mezek nem készültek el időben”. Egy év kevés volt rá? Senki se tudja pótolni azokat a képeket, amiken a versenyzők bajnoki trikóban állnak a dobogón. Különösen igaz ez a gyerekekre, akik a jövő felnőtt versenyzői lehetnek.

Tavaly a férfi elit kategóriában nálunk volt mindhárom XC bajnok. A három bajnoki mez háromfélére sikerült.

A Downhill bajnokságra elkészültek a mezek, de abban sem volt köszönet (Fotók: Szász Norbert, Standmag.hu):

dowhill eilte...

dowhill eilte…

a női bajnoki mezen legalább a szakágat sikerült eltalálni...

a női bajnoki mezen legalább a szakágat sikerült eltalálni…

Bikemag: 2013-ban visszaléptél az MMTBSZSZ (Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség) elnökségi tagságtól. Mi volt ennek az oka és az óta hogy látod a szakág működését?

Tóth Árpád: Tavaly tavasszal volt egy teljes tisztújítás a Szövetségben. Én addigra már egy évet lehúztam Katona Kálmán mellett és tudtam, hogy az elnökségnek csak kirakat szerepe van, valójában egy személyben irányítja a Szövetséget. Gyakorlatilag semmilyen információhoz se jutottunk, az elnökségi meghívók későn érkeztek, napirend alig volt és a szavazások is sokszor elmaradtak. Egy év tapasztalatai után semmi kétségem se volt, hogy ez a jövőben is így lesz, ezért visszaléptem a jelöléstől.

Idén eddig három MMTBSZSZ közgyűlés összehívására került sor. Az első véget is ért mielőtt elkezdődhetett volna, mivel az MMTBSZSZ semmilyen előkészítő anyagot nem készített a közgyűlésre. Ennek gondolom a vidékről jött tagok igen örülhettek: ismét egy felesleges út. Természetesen Katona Kálmán tudta, hogy nincs semmilyen előkészítő anyag, mégse mondta le a közgyűlést, ezzel jelezve mennyire becsüli a tagságot.

A második közgyűlés a Bükk Maraton helyszínére lett összehívva, ami teljes képtelenség, hiszen a tagok többsége érdekelt a versenyen és ezért dolga volt. Első napirendi pontként az elnökségi beszámolót nem fogadtuk el, ami finoman szólva szokatlan. Vajon miért nem fogadta el a tagság ezt a rendszerint nem sokat jelentő beszámolót? Azért, mert a többségnek már igencsak kinyílt a bicska a zsebében az elhangzottak alapján. Hogy mi szerepelt a beszámolóban? Jórészt MKSZ ügyekről volt szó (egy MMTBSZSZ közgyűlésen!) és természetesen egy szó sem esett a valós problémákról, csak egy „sikertörténetet” hallottunk.

Még egy fontos mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az utolsó két közgyűlésen egyetlen elnökségi tag se vett részt! Az elnök egyedül maradt. Azok az elnökségi tagok, akik nem mondtak le (Benkó László, Bányai Péter, Valter Tibor a “szövetségi kapitány” és Schettrer Zsolt  – utóbbi március óta nem vesz részt semmilyen szövetségi munkában. Erről egy későbbi interjú során lesz szó – a szerk.), valamilyen oknál fogva nem gondolták fontosnak a részvételt. Vagy fontosnak gondolták a távol maradást. Ki tudja?

A lemondott elnökségi tagok miatt az elnökség március óta határozatképtelen. Azóta nem volt érvényes elnökségi ülés és nem születhetett semmilyen szabályos határozat. Katona Kálmán az előző közgyűlésen kérdésemre azt válaszolta, hogy május óta nem volt elnökségi ülés és azóta érvényesen, email-ben szavaznak. Sajnos ennek az állításnak a valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Jelen alapszabály mellett legalább négy elnökségi tag szavazása szükséges a határozat hozatalhoz. Ez a feltétel március óta nem áll fenn és ezen az elektronikus szavazás se változtat. Három email szavazat is érvénytelen.

Furcsa véletlen, hogy március óta a honlapon egyetlen határozat sincs.

Parti András és Juhász Zsolt gyakorlatilag a hátukon viszik az olimpiai szakágat, aránytalanul kevés figyelmet kapva

Parti András és Juhász Zsolt gyakorlatilag a hátukon viszik az olimpiai szakágat, aránytalanul kevés figyelmet kapva

Bikemag: Miket tartasz a legsúlyosabb problémáknak?

Tóth ÁrpádProfi csapatunk versenyzése egyre nehezebb. Formálisan nincs szövetségi kapitány, válogatott keret stb. Év eleji, ezzel kapcsolatos keretesírásbeli kérdésemre egyszerűen nem jött válasz. Ahogy tavaly se.

Természetesen valahogy versenyezni kell, ezért úgy teszünk, mintha lenne kinevezett szövetségi kapitány, teljes mértékben együttműködünk vele. De ez így akkor is szabálytalan.

Csapatkapitányunk – Bogár Gábor – minden év végén precíz terveket készít a csapat következő évi versenyeivel kapcsolatban. Ennek számos oka van, de egyet kiemelek. Ha időben veszünk repülőjegyet, foglalunk szállást, akkor az lényegesen olcsóbb, mintha azt közvetlenül a versenyek előtt tennénk. Az árkülönbség kétszeres is lehet, nem is beszélve arról, hogy akár el is fogyhat a repülőjegy. Év közben többször szembesültünk azzal, hogy a szóbeli megállapodással ellentétben egy-egy versenyre mégse biztosít keretet a szövetség. Ekkor mi képtelen helyzetbe kerültünk, hiszen már nem minden esetben tudtuk megoldani a kijutást saját pénzen se, a már említett okok miatt. Például a francia Világkupára ki tudtunk menni jóval drágábban mint a tervezett, de Görögországba már így se. Azon kívül, hogy drágább így a versenyeztetés, UCI pontoktól estünk el.

A másik nagy probléma maga az elnök, Katona Kálmán, akinek hitelességére számos negatív példa van, ezek felsorolása könyvet igényelne. Egy-két példát mégis megemlítek, mert ezek jól jellemzik az egész helyzetet.

Tavaly év elején még én is elnökségi tag voltam és januárban jeleztem, hogy foglalkozzunk a Gerevich ösztöndíjjal (ez az ország legjobb sportolóinak járó állami támogatás), nehogy kicsússzunk a határidőből. Természetesen az egész elsikkadt és márciusban jött a jelzés, azonnal kell dönteni, mert lejár a határidő. Elektronikus szavazás történt. A hét elnökségi tagból négyen azonosan szavaztunk, így ezzel a szabályok szerint el is dőlt az ügy. Katona Kálmán szavazatát nem volt módunk megismerni. Két nappal később jött egy levél, amiben az elnökségi tagok szavazatára hivatkozva egy más eredmény megszületéséről értesítettek. Visszakérdeztem, hogy ez mégis hogyan történhetett. Azt a választ kaptuk, hogy ő megírta nekünk a szavazatát, de senki se válaszolt rá, ezért a határidő közelsége miatt nem tehetett mást, az ő döntését adta le. Jeleztük, hogy semmilyen levelet se kaptunk. Erre újabb magyarázat jött: elfelejtette elküldeni nekünk a levelet!

Még egy példa. Az MKSz utolsó közgyűlésén a napirendi pontok végére értünk, amikor előbukkant egy új napirendi pont: alapszabály módosítás. Jeleztük, hogy ez nincs a kiküldött napirendek között, így tárgyalása nem lehetséges. Erre jött a válasz, jó, de egy hónappal ezelőtt minden egyesület kapott egy módosított napirendet. Ismét jeleztük, hogy ilyen nem történt. Nem baj, de a honlapon már jó napirend szerepel, jött a válasz. Szóltunk, hogy ott se szerepel ilyen napirendi pont. Ez se volt probléma, hiszen a honlapon van az alapszabály javaslat, mondta Katona Kálmán. Jeleztük, hogy ez igaz, de az az MMTBSZSZ alapszabályának módosítása, nem az MKSZ-é. Nem baj, az majdnem ugyanaz és itt véget is ért a kabaré tréfa.

Bikemag: Leggyakrabban azt a kritikát lehet hallani a szövetség munkájáról, hogy teljes hírzárlat van, nemhogy a tagegyesületek, még az elnökségi tagok sem értesülnek még a legfontosabb ügyekről sem. Mit gondolsz, melyek azok a területek, amelyekkel kapcsolatban halaszthatatlan lenne az információközlés?

Tóth Árpád: A szövetség szakmai munkájáról egyetlen esetben se kaptunk tájékoztatást az érintettektől. A szövetségi kapitányok szakmai tervei nem kerültek nyilvánosságra, ők a közgyűlésekre nem jöttek el.

Kommunikációra körülbelül 10 millió Forint lett beütemezve a költségvetésből. Mit érzékeltünk ebből? Gyakorlatilag semmit.

Vagy az összesen elköltött 300 millió Forintból konkrétan milyen fejlődést lehet érezni? Valójában minimális előrelépés történt, sőt sok esetben visszalépés volt. Véleményem szerint azért, mert a döntések gyakorlatilag egyszemélyesek voltak, az érintettekkel semmilyen egyeztetés nem történt.

Bikemag: Lényegében akkor a szövetség munkájáról csak negatívumokat tudsz elmondani?

Tóth Árpád: Ez így ebben a formában nem igaz. A pozitívumokról már sokat hallottunk Katona Kálmántól, de most itt az ideje, hogy a problémákról is tájékoztatást kapjunk!

Sorozatunk folytatódik a további érintettek bevonásával…

Az Eisenkrammer Károllyal készített interjú: https://bikemag.hu/magazin/hirek/interju-a-szovetsegi-elnok-nem-mond-igazat

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo