fbpx

Rock Machine 2015: kőkemény mountain bike-ok

A Rock Machine sem ma kezdte a kerékpáriparban, hiszen idén ünnepelte 20 éves jubileumát. MTB vonalon a legerősebbek, de pár éve már országúti gépek is szerepelnek a palettán, azonban ezeket az Eurobike-ra nem hozták el, úgyhogy most a mountain bike-ok közül csemegézünk.

Rock

Rock Machine Blizzard 90-27

rockmachine_2015_eurobike_002rockmachine_2015_eurobike_001A Rock Machine Enduro bringái is 27,5-es kerekeket kaptak, 140 mm-t mozog a gép elöl-hátul. A felfüggesztése az FPS névre hallgató (Floating Pivot Suspension) rendszer, mely egy virtuális főforgásponttal és a rugóstagot mozgató lengőkarral a fő vázháromszöghöz csatlakozó, merev kompakt hátsó háromszöget takar. A hátsó háromszög meglehetősen vaskos benyomást kelt, amihez a brutális papucs is hozzájárul. A rugóstag egy plusz, az üléscsövet körülölelő toldalékkal csatlakozik a lengőkarhoz, hogy a rögzítési pontot a tervezők az általuk elképzelt helyre tehessék az üléscső mellett. A szériából a Blizzard 90-27-es modell a legjobban felszerelt: XT váltók, Shimano 615-ös fékek, Rock Shox Monarch rugóstag és Revelation villa, valamint kormányról állítható KS Lev nyeregcső adják a fő összetevőket.

Rock Machine Blizzard 50-27

Rock Machine Blizzard 50-27

A fenti gép legkedvezőbb árú verziója a képen látható Blizzard 50-27-es típus, melyen SLX-Deore váltószettel, Shimano 395-ös fékekkel és egy kicsit egyszerűbb Monarch taggal, illetve Sektor villával találkozhatunk, valamint be kell érnünk nem állítható magasságú nyeregcsővel. Itt jegyezném meg, hogy a Rock Machine elnevezési rendszere úgy működik, hogy a széria neve után a felszereltségi szintet jelző számot (itt 50, minél nagyobb, annál drágább gépről van szó), majd a kerékméret jelölését találjuk (jelen esetben 27).

Rock Machine Blizzard 50-29

Rock Machine Blizzard 50-29

Blizzard néven 29-es kerekű gépeket is találunk a fentebbi modellek módosított felfüggesztési rendszerével, kisebb kerekű társaiktól eltérően csak 120-as rugóúttal és normál, nem állítható nyeregcsővel. Ezeket a gyártó már maraton célú felhasználásra ajánlja. Jól használható és relatív költséghatékony felszereltségű változata a szériának az 50-29-es vegyes XT-Deore meghajtással, 395-ös fékekkel, valamint Recon Gold villával és Monarch taggal, természetesen még mindig elöl-hátul átmenő tengellyel.

Rock Machine Explosion 70-29

Rock Machine Explosion 70-29

rockmachine_2015_eurobike_005A merevfarú XC-maraton széria csúcsmodellje, az Explosion 70-29. A váz egy minden ízében korszerű modell mindazon tulajdonságokkal, melyet egy fejlett váztól elvárhatunk: jókora sárférőhelyet biztosító lánc- és támvillák átkötő elemek nélkül, rejtett bowdenvezetés, bitang merev fejcső kialakítás, mely természetesen már kúpos villanyakat fogad, valamint a láncvillára helyezett fékkonzol, így a támvillát a vertikális flexibilitásra hegyezhették ki a tervezők. Talán csak a hátsó átmenő tengely hiányzik, utóbbi csak normál gyorszáras. A gép XT felszerelést kapott Fulcrum Red Power gurigákkal és Reba RL villával.

Rock Machine Explosion 30-27

Rock Machine Explosion 30-27

rockmachine_2015_eurobike_004rockmachine_2015_eurobike_003Ugyanennek a sorozatnak egy kicsit egyszerűbb felszereltségű és annak is a 27,5-es kerekű változata az Explosion 30-27, mely a fent említett váz 27,5-es verziójára épül elérhetőbb árat eredményező felszereltséggel: Rock Shox 30 Gold villa. Deore-SLX szett és Weinmann felnikre épülő kerekekkel.

Rock Machine El Nino 60-27

Rock Machine El Nino 60-27

A karbon gépek alatt helyezkedik el az aluvázas XC Performance jelölésű Torrent széria – mely modellek nemigen változnak az ideiekhez képest, az idén még Blitzfire néven futó 27,5-es kerekűek jövőre már szintén Torrent néven futnak majd -, az alatt pedig az XC Fun besorolású ElNino széria. Most utóbbiak közül álljon itt egy belépőszintű gép a 60-27-es, reprezentálandó, hogy már ezen a szinten is csak a 27,5-es kerék megy. Az Alivio-Altus felszereltségű gépre sajnos odakeveredett költségcsökkentés okán egy nagyon alap hajtómű, ami sokat ront az összképen. Ezzel, és a mechanikus Tektro fékkel inkább a lelkes kezdők szívét dobogtatja meg, ebben a szegmensben a Rock Machine amúgy igen gazdag kínálatot vonultat fel, mind 27,5-es, mind pedig 29-es kerékmérettel, mivel természetesen minden El Nino típusnak is megvan a 29-es párja.

Rock Machine Avalanche 30

Rock Machine Avalanche 30

rockmachine_2015_eurobike_007S akkor íme a kötelező elem, a fatbike a Rock Machine előadásában. Az Avalanche merevvillával és tuti feltűnést biztosító rikító zöld színben álldogált a stand szélén. Sorozatgyártásban már a mechanikus fékek helyett a nagyobb tömegű kerekeket nagyobb biztonsággal megállító hidraulikus tárcsafékkel szerelt változat, az Avalanche 70 is elérhető lesz.

Rock Machine Catherine 70

Rock Machine Catherine 70

A Rock Machine palettájában is megtaláljuk a kifejezetten női igényekre szabott modelleket, bár inkább csak a középkategóriától lefelé. A teljesen szubjektíven az egyik legszebbnek talált modell a Catherine 70. Az alkotóelemek kellemes színösszhangjához kétség sem fér, a 27,5-es kerekű bringa felszereltséget pedig javarészt az Acera szett adja egy Suntour XCM villával. E felett csak egy modell, a Catherine 90 található, mely csak a váltókban különbözik ettől (Deore-Acera mix). A női bringák közt találunk még pár nagyon alapszintű 26-os kerekűt, de a többségük jövőre már szintén 27,5-es kerekeken gurul.

Rock Machine Storm 24

Rock Machine Storm 24

A kicsikre is gondolván álljon itt befejezésképp az igazán trendi színvilágú (gyári megnevezés szerint „radioactiveyellow”) Storm 24-es. A nyergében minden gyerek sugárzó arccal tekinthet a kerékpárversenyzői jövője felé. Az egyébként feketében is elérhető, kellően vagány megjelenésű mechanikus tárcsafékes, lockoutos telóval és alapszintű Shimano cuccokkal szerelt gép sok gyerek szívét dobogtathatja meg anélkül, hogy a szülőknek THM számokkal kéne barátkozniuk.

Bővebb információt a kerékpárokról a Rock Machine gyári honlapján találsz: http://www.rockmachine.us/en/home/

A magyar forgalmazó honlapján már megtalálhatók a jövő évi Rock Machine bringák: http://rockmachine.hu/

Szöveg: gg

Fotó: gg

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo