fbpx

Egy percig sem forgott ma veszélyben az egyórás kerékpározás világcsúcsa…

Ruben Van Gucht

Ruben Van Gucht

A belga Ruben Van Gucht mai csúcskísérlete során közel 10 kilométerrel maradt el Matthias Brandle három hete futott csúcsától.

42,315 kilométer egy óra alatt – nem hangzik túl jól a profi kerékpársportban, de ha hozzátesszük, hogy a belga úriember – aki ma egy órán át tekert a genti Eddy Merckx Velodrómban – a Sporza újságírója, akkor már mindjárt helyére kerül az eredmény.

Az utóbbi időben reneszánszát élő egyórás kerékpározás annyira felkeltette Van Gucht érdeklődését, hogy át akarta élni, mit érezhetnek a versenyzők eközben. Anak ellenére, hogy sosem versenyzett pályán, egy rövid felkészülés után nekivágott az egyórásnak.

Alkalmi edzőjével 40-45 kilométer közé lőtték be előzetesen az átlagot, amire képes lehet, és ezt sikerült is teljesíteni. Valljuk be, egy hobbikerékpárostól szép eredmény a 42,3-as átlag még akkor is, ha hasonlóan jó felszerelést használt, mint az osztrák Brandle, amikor az 51,85 kilométert hajtotta.

egyoras_kerekparozas_1

Az eredeti cikk a rekordkísérletről a belga Sporzán videóval: http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2151788#

A napokban egyébként komolyabb hírek is napvilágot láttak az egyórás kerékpározással kapcsolatban, ugyanis a négyszeres időfutam-világbajnok Tony Martin bejelentette, hogy igen, valóban szerepel a bakancslistáján az egyórás csúcs. Jövőre – egyelőre időpontot nem mondott – szeretne próbálkozni, persze úgy, hogy ez ne menjen az országúti célok rovására.

Amennyiben Martin kísérletet tesz a rekordra, nagy csatában lehet a regnáló időfutam-világbajnok, Tour de France-győztes (2012) és pályán is többszörös olimpiai bajnok Bradley Wiggins-szel, aki szintén bejelentette csúcsdöntési szándékát 2015-re. A kerékpársport jelenlegi legjobb három tempómenője (a harmadik természetesen a svájci Fabian Cancellara) a szakemberek szerint 55 km fölötti eredményre is képes lehet. (Megjegyzendő, hogy hasonló – illetve talán még gyengébb – technikai feltételekkel a svájci Tony Rominger már futott 55 km fölötti rekordot (55,291 km – 1994, Bordeaux).

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo