fbpx

Dobogós magyarok a szlovákiai válogatón

A magyar downhillesek válogató csatájában az utolsó előtti versenyhez érkeztünk, ami a Szlovák Kupa negyedik fordulója is volt egyben. A helyszín az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsa, a Chopok alatti Jasna volt!

A hely jó híre és a válogató verseny ténye miatt szép számban jelentek meg magyarok az eseményen, melynek első, pénteki napja kísértetiesen hasonló időjárással indult, mint az egy héttel ezelőtti GravityHall Downhill és Fourcross Országos Bajnokság. Az amúgy is kicsit nedves pálya az edzés kezdetekor kapott egy jókora esőt, majd késő délután már száraz időben lehetett körözni, persze sáros pályán.

Szombaton (a magyar OB-val szintén megegyezően) nagyon szép időben mentek le az edzések, végül a pálya is felszáradt, így míg sokáig a legkülönbözőbb gumikombinációkat próbálgatta a mezőny a pályára, a nap végére már mindenki száraz gumin volt.

Liszi Attila döntő köre nem csak két nagy hibát tartalmazott, de még a térdvédője is lecsúszott...

Liszi Attila döntő köre nem csak két nagy hibát tartalmazott, de még a térdvédője is lecsúszott…

Hasonló körülmények között indult a vasárnap is, egészen a Junior időmérők feléig. Így az U15-ösök még szárazban jöhettek le, ahol Muszula Balázs a második helyen kvalifikálta magát úgy, hogy két előtte rajtolót is utolért. A második előzésre csak a cél után kerülhetett volna sor, de nagyon eltérően húztak rá a fékre, aminek egy nagyobb összeütközés lett az eredménye. Szerencsére ijedtségen és egy rövidebb fetrengésen kívül semmi komolyabb nem történt, horzsolásokkal megúszták az esetet.

A junior mezőny eleje is még az eső előtt ért célba, ettől persze valamennyire fel is borult a papírforma, de a legjobbak még a sárban is legjobbaknak bizonyultak. Magyarok közül Nagy Márton végzett legelőrébb, a 8. helyen, mögötte szorosan az újdonsült Junior Magyar Bajnok Németh Ádám a tízediken.

Az Elite-ek rajtjáig pont elállt a röpke eső, de még túl friss volt ahhoz, hogy száraz legyen a talaj. Többen átgumiztak, újra elkezdődött a kombinálás.

Liszi Attila épp csak egy hete tért vissza a sérüléséből és egyből meg is védte bajnoki címét, igaz közel sem akkora fölénnyel, mint az elmúlt években. Ezúttal már a különbség is újra megnőtt, ismét bőven a többi magyar előtt járt, ám még a nemzetközi versenyképessége nem a korábbi. Pár hét és az is rendben lesz, az időmérős hatodik helyével sincs semmi szégyenkezni valója, sőt! Mögötte Palotai Gábor 13., Keresztes Péter 14., Kántor Miklós 16., Gács Péter 21., Káposzta Dávid 25., Edőcs Tamás 26. volt.

LiMiT TV Jasna:

[youtube height=”350″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=BJCFuggn6zM[/youtube]

 

A döntőre újra teljesen felszáradt a pálya, szokás szerint az U15-ösök kezdtek, ahol Muszula Balázs nagy csatát vívott a szlovák Oliver Gombala-val. Az időmérőn 4 mp-vel volt mögötte, amiből kicsit tudott faragni Balázs, de elkapni nem tudta. Így ismét a második helyet szerezte meg, egyhuzamban már harmadszor. Az előző fordulóban 14 másodpercre volt ellenfelétől, most már csak háromra, ráadásul továbbra is második az összetettben is.

A junioroknál is fontos volt a magyarok közti küzdelem, ugyanis kőkemény válogató pontokért harcolnak a srácok. A helyzet azonban az, hogy a legjobb junior magyar Tóth Péter lett, aki még túl fiatal a válogatottsághoz, így pontot sem szerezhet, de ami késik, nem múlik és egész biztosan láthatjuk majd hamarosan trikolóros mezben! A 17-18 évesek között Nagy Márton volt a leggyorsabb, legnagyobb ellenfele Németh Ádám igaz nagyon szépen ment a felső részen, de sajnos ledefektelt, ettől még a pontszerző 20%-ból is kiesett. A többiek Tóth Erik, Décsi Zoltán, Mészégető Bence sorrendben végeztek.

Eközben az időjárás is borzolta az idegeket, sötét egybefüggő felhőréteg alakult ki, majd enyhe csöpögés mellett mindenki azt nézegette, hogy mikor kap az Elite Férfi mezőny egy óriási záport. Idén már többször volt hasonló helyzet, hogy mégis milyen gumi fog kelleni, de ennyire eldönthetetlen még nem. Két hónapja a második fordulóban az utolsó pillanatban váltottunk sárgumikra, ami akkor be is vált, de most mindenféle döntés született. A teljes sárgumiktól a száraz kombókig minden. Az eső végül elmaradt, megvárta az eredményhirdetést, így a legjobb választás a Muddy Mary volt. Egyedül Keresztes Péter nyúlt kicsit mellé, elől fent hagyta a sárgumit. Az idején így is nagyot javított, de a helyezésén nem tudott, a 14. helyen végzett, ami persze nagyon szép, de talán több is benne volt. Palotai Gábor eggyel feljebb ugrott, a tizenkettedikre, ami messze eddigi legjobb eredménye a Szlovák Kupában. Szépen és gyorsan ment egész hétvégén, így szoros küzdelemben, de ezúttal elkapta Keresztes Petit a válogató csatában. Ám van egy visszatérő Liszi Attilánk, aki a döntő futamban két nagy hiba ellenére is (amitől kerülnie kellett két ugratót) tíz másodpercet javított, ami egészen a harmadik helyig repítette őt, mindössze két mp-re a győzelemtől. A legutóbbi két alkalommal Attila nyert Jasnán, most „be kellett érje” a harmadikkal, ami visszatérésből több, mint tökéletes! Negyedik magyar Kántor Miklós lett, mögötte Gács Péter, Edőcs Tamás és Káposzta Dávid. Attila idejét fémjelzi, hogy Dávid már kicsúszott a 20%-os pontszerző sávból.

A downhill válogató állása négy forduló után

A downhill válogató állása négy forduló után

A válogatott keret erőteljesen körvonalazódik, a felnőtt férfiak első három helye már matematikailag fix, legfeljebb egymás közt ugrálgathatnak, aminek a világbajnokság szempontjából már lényege nincsen. A kevésbé költségtérített helyeken még lehet kis változás, ám ott is kizárólag nagy meglepetések és sok csillag együttállása esetén. Kántor Miklós negyedik helye is csak akkor változhat, ha Jelenszky Bálint nyerni tud a hosszúhetényi versenyen és Miki negyedik vagy annál hátrébb végez. A Freeriderzes srácok egyike még becsúszhatnak az ötödik helyre, azonban ez is csak akkor jöhet létre, ha a szűk élmezőnyben végeznek, Bálint pedig jóval hátrébb vagy nem is szerez pontot. A junioroknál még nyitottabb az állás, szinte bármi lehet.

A válogató kvalifikáció utolsó állomása Hosszúhetény, néhány nap múlva, augusztus második hétvégéjén.

Fotó: Marian Vejcik

 

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo