fbpx

CASCO Activ-TC fejvédő miniteszt

A Casco sisakok bemutatása a hazai forgalmazó jóvoltából teszt formában valósul meg idén tavasszal: így az objektív katalógusadatokhoz immár szubjektív véleményt is fűzhetünk. Ezúttal a Casco Activ-TC-ről lesz szó.

Casco_Activ-TC_White_P_0817Minden tesztelendő modellre kétheti éles bevetés vár, hozzávetőleg 1000 km-es távon szelve a főváros környékének nem éppen kristálytiszta levegőjét, elkísérve az edzőköröktől a napi ügyintézéseken át a komolyabb teljesítménytúrákig és versenyekig. Az idei “első fecske” az Activ-TC, a német gyártó egyik legkedvezőbb árú, általános felhasználásra tervezett modellje.

Habár az Activ-TC a számos különböző felhasználásra tervezett, egyedi technikai megoldások tucatját felvonultató Casco sisakpaletta alsó régiójában szerepel, jól átgondolt fejlesztések sorát vonultatja fel, modern, divatos viselet, és nem utolsósorban kiválóan szerepel a szaksajtó tesztjeiben. (Például az első számú német tesztmagazin, a Stiftung Warentest, összehasonlító vizsgálatában győztesnek hozta ki.) Ha tételesen úgy adták volna át, hogy ez az egyik prémium modell, akkor sem ér csalódás: gyönyörű megjelenés és kidolgozás jellemzi, nem kevés szellőzőnyílással rendelkezik, könnyű, először felpróbálva 1 perc állítgatást követően (magasság-állítás, illetve pánthossz) tökéletes illeszkedést értem el. Profilja alacsonyabb, mint a legtöbb kerékpáros fejvédőé, amely (esztétikailag is) jól illik a hosszúkás fejformához – ezt speciel hozzátartozóim is megerősítették. A tarkórész jó Casco szokáshoz híven nagyobb felületen biztosít védelmet: ettől lesz az Activ-TC megjelenése sajátos, ami nekem történetesen tetszetős.

Hátulról a jellegzetes meghosszabbított tarkórész...

Hátulról a jellegzetes meghosszabbított tarkórész…

A kicsatolás egy kézzel egyetlen mozdulat!

A kicsatolás egy kézzel egyetlen mozdulat!

Egy „hi-tech” német gyártótól már-már elvárható a magas szintű technikai tartalom, így náluk még egy belépő szintű modell – mint az Activ-TC – is rendesen meg van pakolva a Casco által fejlesztett speciális-zseniális megoldásokkal. Kezdhetjük a 26 darab kiválóan elhelyezett szellőzőnyílással – a Casco zsargonban Fresh Air Ventilation rendszer – ámbár a gyártó szabadalmaztatott Disc Fit Vario rögzítőrendszere sem „kispályás”. Praktikus horizontális és vertikális állítást tesz lehetővé, de legjobb benne, hogy a kényelem mellett a biztonságot is szolgálja. Hogyan? – kérdezhetné az olvasó. A válaszhoz el kell látogatni egy Casco bukót kínáló boltba, ahol már az első felpróbálás sokan meglepődnek azon, hogy a német gyártó fejvédői nem mozognak a fejen, de nem is szorítanak: a Disc Fit Vario állító rendszer rendkívül pontos illeszkedést tesz lehetővé, és az állszíj becsatolása nélkül sem lehet a fejről csak úgy „lerázni”.
[divider scroll_text=”CASCO Activ-TC fejvédő miniteszt”]

A kétségtelenül zseniális csatrendszer...

A kétségtelenül zseniális csatrendszer…

A harmadik kiemelkedő technológiai a Casco-Loc rögzítés: az egyetlen mozdulattal oldható csat. A kioldás egy kézzel, egyetlen mozdulattal, 1 mp alatt történik, praktikus és bombabiztos megoldás. Tovább haladva a technikai arzenálban, a Monocoque in Mold Plus szerkezet integrálja a külső héjat a belső habréteggel, a lehető legcsekélyebb tömeg mellett biztosít egyedülállóan magas szintű védelmet. Tudva levő, hogy a Casco nem bíz semmit a véletlenre: történetesen egy saját tesztlabort létesített, ahol a nemzetközi szabványoknál lényegesen szigorúbb teszteknek vetik alá a bukókat, továbbá a minőségbiztosítás céljából minden gyártássorozatból egy-egy darabot a destruktív töréspróba oltárán feláldoznak.

A hozzátartózóim szerint az összes sisakom közül ez mutat rajtam a legjobban... hát nem férfi divatmodellnek születtem!

A hozzátartózóim szerint az összes sisakom közül ez mutat rajtam a legjobban… hát nem férfi divatmodellnek születtem!

casco_active_tc_1Mi szerencsére nem végeztünk destruktív tesztet a rendelkezésünkre bocsájtott bukón, de tömeget azért mértünk, amely alacsonyabb, mint a korábban bemutatott felsőbb kategóriás Sportiv-TC esetében. Az Activ-TC illeszkedése lényegében azonos, leszámítva a homlokrésszel érintkező két gumipárnácskát, amely az Activ-TC esetében érezhetőbb, mint a körkörös párnázott pánt a prémium modellen. Ellenben a magasságállító szerkezet mögött a szíjcsatlakozás az Activ-TC esetében törésmentes, azaz nincs 90 fokban meghajtva, amely így kényelmesebbnek bizonyult. A hűvös, kora tavaszi időjárás ellenére az Activ-TC-t kipróbáltuk fejkendő nélkül is, és közel olyan szellősnek hatott, mint a nyitottabb modellek. Csak zárójelben: a szellőzés nemcsak a nyílások számától függ, hanem azok elosztásán, méretén, illetve a sisak belső kiképzésén. Továbbá vegyük figyelembe, hogy az egész évben kerékpározók – az Activ-TC ugyebár elsődlegesen őket célozza meg – az év 9 hónapjában jobban járnak egy nem a maximális „hűtést” megcélzó kialakítással!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De ebben még sem merül ki a tesztbukó minden „tudománya”: az Activ-TC is felszerelhető számos praktikus Casco kiegészítővel, mint például esőhuzattal, illetve az egyedi megjelenés fokozható a Casco MyStyle Systemmel, a már-már védjegynek tekinthető cserélhető díszzsinegekkel. A „dísz” szó nem pontos, hisz a választható zsinegek közt szerepel fényvisszaverő szálakat tartalmazó is, amely biztonságunkat is fokozhatja.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ha már a megjelenésnél tartunk, az Activ-TC-hez alapból jár sild, de ez egy pillanat alatt eltávolítható, és az így kapott “csupasz” forma is meglepően jól mutat. Nem sok minden árulkodik arról, hogy nem egy specifikusan országúti használatra szánt modellel van dolgunk. Az igényes fém bogárháló ugyancsak jól mutatja, hogy a Casco-paletta alsó régiója egyáltalán nem “fapados”: más gyártók prémium modelljei sem mindig rendelkeznek ilyen szintű részletmegoldásokkal, illetve ilyen pontos kidolgozással!

A horizontális állítás...

A horizontális állítás…

...és a vertikális

…és a vertikális

Mindebből arra a következtetésre jutottunk, hogy az Activ-TC testesíti meg a biztonság, a kényelem, a szellőzés, a kis tömeg és az elfogadható ár optimális egyensúlyát. Mindennapos használatra tökéletes választás, de akár a teljesítmény-orientált kerékpározás sem áll távol az Activ-TC felhasználási körétől. Maximalizmus és sznobság ide vagy oda: ez tényleg egy kiváló fejvédő, így fel van adva a lecke mind a konkurenciának, mind az elkövetkező tesztekben szereplő Casco prémium modelleknek!
[divider scroll_text=”CASCO Activ-TC fejvédő miniteszt”]

Technológiák:

 • Monocoque In-Mold plus felépítés
 • Disc Fit Vario méretállító rendszer: horizontális és vertikális állíthatóság biztosít optimális kényelmet
 • CASCO-Loc csatrendszer: biztonságos becsatolás, meglepően egyszerű nyitás
 • Fresh Air Ventilation: 26 szellőzőnyílás a tökéletes hűtés érdekében
 • Mystyle pántok: divatos és egyben biztonságos fényvisszaverő Mystyle pánt cserélhető színekben
 • 2-in-1 technológia: könnyedén lepattintható napellenző
 • Bogárháló
 • Fokozott tarkóvédelem
 • Light Weight design: maximális biztonság a lehető legkönnyebb súly mellett.
  [divider scroll_text=”CASCO Activ-TC fejvédő miniteszt”]
  Tömeg 255 gramm
  Tesztelt méret: M (52–58 cm fejkör), továbbá L-méretben (57–61 cm) is elérhető.
  Ajánlott fogyasztói ár: 20.900 Ft.
  A Casco Aktiv-TC-t keresd a jobb sport- és kerékpárüzletekben!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo