fbpx

Az őszi-téli kerékpározás során kiemelten fontos a lábak védelme és ha nem szeretnénk vagy tudjuk a jól bevált nyári cipőnket drága télire cserélni akkor mindenképpen érdemes beszereznünk egy kamáslit. A kitűnő minőségű ruhákat gyártó BBB kamáslik széles palettáját kínálja egészen a könnyű nyári viselettől a kemény téli hidegben használatosig, hozzánk most az őszi-téli használatra alkalmas HeavyDuty OSS érkezett, melyet leteszteltünk.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

A kerékpárosok többségének 10 fok körül a nyári cipők már hidegnek bizonyulnak, szükségük van egy külső védőrétegre, ami nem engedi be a jól szellőző cipőkbe a menetszelet, ezt a feladatot látják el a kamáslik, melyet a cipők külsejére húzunk. Különböző időjárási körülményekre különböző anyagokból, technológiákkal készülnek a kamáslik, de a legelterjedtebb, legsokoldalúbb anyag a neoprén, mely széles tartományban biztosít védelmet lábunknak, nedvesen is tartja a meleget és kitűnően véd a menetszéltől. A tesztelt modell, a BBB belépő szintű kamáslija, a HeavyDuty OSS, is ebből az anyagból készült, a 3 mm vastagságú neoprén kiválóan véd a hideg ellen.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

A neon sárga színű HeavyDuty OSS-t bocsátotta rendelkezésünkre a hazai forgalmazó (emellett még feketében kapható), mostanában egyre több ruhadarab készül ebben a divatos színben, bár én megjelenés szempontjából annyira nem kedvelem, de ami tény az tény, nagyban növeli a láthatóságunkat a rossz téli látási viszonyok között, emiatt én is próbálok minél több ilyen színű ruhát hordani a sötét hónapokban. Emellett a kamásli orrán, oldalán, hátulján is fényvisszaverő elemek javítják láthatóságunkat a forgalom többi résztvevője számára.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

Kézbe véve elég erősnek, rugalmas tűnik, a széleken végig nejlon megerősítések biztosítják, hogy a kamásli ne szakadjon szét egykönnyen, a talp közepén a nyitható tépőzáras rész ellenálló anyagból készült, mely garantáltan nem fogja magát könnyen megadni. Tartós darabnak várható, bár ha sokat fogunk sétálni benne kerékpározás helyett akkor az orrán egy idő után ki fog szakadni, főleg ha a mászóstoplit is bennhagyjuk a cipőben.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

Felvenni egyszerű, személy szerint én kifejezetten szeretem az olyan kamáslikat, amiknek az alja is nyitható, így előbb fel tudom venni a kamáslit és utána a cipőt és a végén húzom csak rá. Természetesen a hagyományos módon is bele lehet bújni a BBB HeavyDuty OSS-be, kicipzározva könnyedén ráhúzható a kerékpáros cipőnkre. A cipzár tetején egy tépőzáras pánt akadályozza meg, hogy a cipzár kerékpározás közben véletlenül kinyíljon, velem egy régi kamáslimnál például már történt ilyen és eléggé meglepődtem akkor. Vásárláskor a méretezésre mindenképpen érdemes odafigyelni, vinni kell magunkkal azt a cipőt, amivel használni fogjuk, és fel kell próbálni, nehogy otthon érjen minket a meglepetés. A tesztre adott 43/44-es darab például éppen nem nagy a 44,5-45-ös cipőimre.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

A jelenlegi 3-8 fok közti hőmérséklet tartományban teszteltem országúti és terephasználat mellett egyaránt. Nekem teljesen bevált, soha nem akart benne lefagyni a lábam, pedig a fázós lábúak közé tartozom, a hidegebb időben aláhúztam egy meleg téli zoknit, míg 8 fokban csak egy vékony zokni volt rajtam (egyébként fontos, hogy milyen zoknit hordunk, mindenképpen olyat érdemes választani, ami segít az izzadtság elpárologtatásában, különben egy idő után átázunk belülről és lefagy a lábunk, legyen rajtunk bármilyen meleg kamásli vagy cipő). A tapasztalataim alapján van benne annyi tartalék, hogy akár hidegebb időben is simán felvenném a HeavyDuty OSS-t, -1-2 fokig egy jól szigetelő talpbetéttel hosszabb, 2-3 órás bringázások alatt sem fázna benne a lábam.

BBB_Heavy_Duty_OSS_kamasli

Bár a neoprén nedvesen is jól szigetel, de esős időben inkább egy vízvédelemmel ellátott kamáslit vásárolnék a BBB kínálatából, azokban kellemesebben érezhetjük magunkat, ha szakad az eső. Nedves útra vagy ködszitálásban viszont bátran felvehetjük a HeavyDuty OSS-t, a kisebb mennyiségű vízzel elboldogul, bringáztam benne másfél órát miközben szitált és egyáltalán nem ázott át.

Annak, aki éppen téli kamáslit keres mindenképpen érdemes megnéznie a BBB HeavyDuty OSS-t is, mert kitűnő választás a hazai késő őszi-téli időjárásra, hibátlanul ellátja a feladatát és mellesleg nem kerül egy fél vagyonba.

Ajánlott fogyasztói ára: 10 600 Ft
További információk a gyártó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo