fbpx

A szökés hazaért! Lutsenko nyerte a Tour de France 6. szakaszát

A hegyibefutóval végződő 6. szakaszon nem láthattunk komoly versenyt az összetett menők között, viszont a nap szökéséből hazaért Alexey Lutsenko, mellyel ő lett a 2. kazah versenyző, aki Tour de France szakaszt tudott nyerni.

Fotó: letour.fr

A Tour de France 6. szakaszán előzetesen izgalmas versenyre lehetett számítani az összetettben érdekeltek között, hiszen a 191 km hosszú szakasz egy komolyabb emelkedővel fejeződött be. A cél előtt nem sokkal egy első kategóriás hegyet kellett megmásznia a versenyzőknek, ami helyenként 10 % fölötti szakaszokat is tartalmazott, tökéletes alkalmat biztosítva arra, hogy az összetett menők időkülönbséget tudjanak kialakítani egymással szemben.

Ahogy várható volt, a szakasz elején hamar kialakult a nap szökése, végül nyolc versenyzőt – Alexey Lutsenko (Astana), Jesus Herrada (Cofidis-Solution), Nicolas Roche (Sunweb), Rémi Cavagna (Deceuninck-QuickStep), Greg Van Avermaet (CCC Team), Neilson Powless (EF Pro Cycling), Edvald Boasson Hagen (NTT) és Daniel Oss (Bora-Hansgrohe) – engedett el a főmezőny. Az elmenés előnye elérte a 6 és fél percet is, ekkor már virtuálisan Van Avermaet került összetettben az élre. Sokáig a sárga trikós, Adam Yates csapata a Mitchelton-Scott üldözte a szökést, majd a harmadik kategóriás hegyhez érve a Jumbo-Visma vette át tőlük a vezetést. Az első kategóriás hegyen az Ineos Grenadiers kezdte diktálni a tempót és kezdték elhasználni a segítőiket, de túlságosan nem kerültek közel a szökevényekhez. Úgy tűnt mintha ők nem szeretnének ennél gyorsabban haladni és a többi csapat sem ezen a napon szeretné eldönteni a versenyt, az összetett menők szempontjából kényelmes tempóban mentek fel erre a támadásokra is alkalmas, meredek hegyre.

Közben elöl darabjaira esett szét a szökés, Lutsenkonak sikerült megszabadulni a többiektől és a hegytetőre felérve már fél perc előnye volt Herradaval szemben, akit közel egy perc hátránnyal követett a Powless-Van Avermaet páros. Az utolsó kilométereken sem történt változás, így végül Lutsenko nyerte a szakaszt, mellyel ő lett Vinokourov (aki éppen az autóval kísérte őt) után a második kazah, aki szakaszt tudott nyerni a Tour de France-on. Másodikként Herrada ért a célba, míg a harmadik helyet az olimpiabajnok Van Avermaet szerezte meg.

A főmezőnyben az utolsó km-ig nem történt érdemleges esemény, talán Pogacar defektjét lehet megemlíteni, de a szlovén minden probléma nélkül pár perc alatt visszaért. A cél előtt az előző napon a sárga trikót elveszítő Julian Alaphilippe indult meg, melynek eredménye, hogy külön idővel ért a célba, 1 másodpercet tudott faragni a hátrányából. Az összetettben továbbra is Adam Yates maradt az élen, akit Roglic 3, Pogacar 7 másodperc hátránnyal követ.

A 2020-as Tour de France 6. szakaszának eredménye:

1 Alexey Lutsenko (Kaz) Astana Pro Team 4:32:34
2 Jesus Herrada (Spa) Cofidis 0:00:55
3 Greg Van Avermaet (Bel) CCC Team 0:02:15
4 Neilson Powless (USA) EF Pro Cycling 0:02:17
5 Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-Quickstep 0:02:52
6 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:02:53
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Ineos Grenadiers
8 Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers
9 Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers
10 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott

A összetett állása a 6. szakasz után:

1 Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott 27:03:57
2 Primoz Roglic (Slo) Team Jumbo-Visma 0:00:03
3 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 0:00:07
4 Martin Guillaume (Fra) Cofidis 0:00:09
5 Egan Arley Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers 0:00:13
6 Tom Dumoulin (Ned) Team Jumbo-Visma
7 Esteban Chaves (Col) Mitchelton-Scott
8 Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic
9 Romain Bardet (Fra) AG2R la Mondiale
10 Miguel Angel Lopez Moreno (Col) Astana Pro Team

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo