fbpx

A legnagyobb szerviz a legprofibb megamaratonon

 

A tíz éve útjára indított Absa Cape Epic “megamaraton”, ami a Dél-afrikai mountain bike élet megindítását és egy prémium verseny létrehozását tűzte ki célul.

fotó: MTB News

fotó: MTB News

A Cape Epic a hegyikerékpározás “Tour de France”-a lett, amihez hozzájárul a különleges helyszín és a versenyzőkre váró gigantikus feladat is. A verseny nyolc napja igazán sok izgalommal kecsegtet, amiről az utóbbi években mi is folyamatosan beszámoltunk. A kora tavaszi verseny egyre népszerűbbé vált a profi versenyzők körében: az olimpiai bajnok Kulhavy mellett világbajnokok, világkupa menők is részt vettek a páros maratonon.

cape_epic_mtbnews2

fotó: MTB News

A profizmus a versenyzők etapok közbeni ellátásában is megmutatkozik. Erről eddig keveset hallottunk, de a német MTB News magazin Carsten Wollenhaupttal készített riportjából nagyon sok dolog kiderül. Carsten a SRAM munkatársa és ilyenkor a Cape Epic verseny szerelője.

A nagyjából 100 kilométeres szakaszokon három szerviz- és frissítőpont található, ahol a bajba jutott bringásoknak nem csak a defektnél vagy láncszakadásnál tudnak segíteni, hanem a komolyabb problémákra is megoldást kínálnak. Ezeken a pontokon a nagy mennyiségű alkatrésznek és a felkészült szerelőknek hála szinte minden márkájú alkatrészt tudnak cserélni vagy javítani.

A képlet pedig egyszerű: a szervizelés érkezési sorrendben történik és ingyenes. Az alkatrészekért pedig, akárcsak egy boltban, fizetni kell, amit a versenyzők a helyszínen bankkártyával vagy a futam után tehetnek meg. Hogy a résztvevőknek minél kevesebb dologra kelljen koncentrálni, egy verseny szervizt is kínálnak nekik, amiben a szerelők a következő napra tökéletesen felkészítik a kerékpárt.

cape_epic_mtbnews3

fotó: MTB News

A szervizpontokon egy-egy szerelő van, akik a hajnali 5-6 órai kelés után a versenyzők előtt általában egy órával érkeznek az adott frissítőpontra. A leggyorsabb versenyzők 4-5 óra alatt teljesítik a távot, de a leglassabbak akár 10 órán keresztül is a pályán vannak, így a szerelőknek is hosszra nyúlnak a napjaik. Az etapok utáni karbantartások éjszakába nyúlnak, amit ismét a hajnali kelés követ – és ez ismétlődik egy héten keresztül.

Carsten elmondása alapján a Cape Epic alatt nagyjából az 1200 versenyző felének nyújtanak segítséget, ami lehet akár egy csavarmeghúzás a váltón, de akár egy komplett teleszkóp szerviz is.

fotó: MTB News

fotó: MTB News

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo