fbpx

A klasszikus kerékpáros útvonalak bringázhatók a Pilisben

Az Ünnepek óta is folyamatosan takarítja el az Erdészet a jégkár nyomait, aminek következtében kerékpárral is újra teljes értékű több kerékpáros útvonal, edzőkör, melyek közül most a teljesség igénye nélkül mutatok be néhányat.

Jégkártól függetlenül szokatlan, hogy a Pilis-tető - az új kilátóval - télen is "normális" úticél lehet bringával

Jégkártól függetlenül szokatlan, hogy a Pilis-tető – az új kilátóval – télen is “normális” úticél lehet bringával

A Hosszúhegyi út vonala is járható

A Pilist és a Budai-hegységet is komoly károk érték decemberben, napokig az aszfaltutak is kerékpározhatatlanok voltak.

Az érintett kerékpáros útvonalak közül a leghamarabb a legmagasabban fekvő volt járható, a Dobokő-Esztergom elágazástól a Pilis-tető felé – néhány 50-100 méteres földes hordalékos szakasztól eltekintve már decemberben fel lehetett tekerni a kilátóig – persze az utolsó fél kilométeren a “Strade Bianche-n” keresztül vezet az út.

Az Erdészet munkatársai dolgoznak Pap-rét környékén

Az Erdészet munkatársai dolgoznak Pap-rét környékén

A szokatlanul enyhe januári időjárásban sokan merészkednek fel a napokban is a hegyek közé, úton útfélen bringásokkal találkozhatunk. Az Erdészet dolgozói nemrég hordták el a letört lombkoronák utolsó maradványait is az utakról és az út széléről a Szentendre-Skanzen felől a Pap-rétre vezető erdészeti útról is.

Pap-rét

Pap-rét

Ahogy azt télen általában megszokhattuk, a Skanzen felől van néhány száz méteres rész, ahol sáros az aszfaltút, de még országúti bringával sem gond az átjutás, cyclocross-szal pláne nem. Lefelé a Szentendre-Lepence főút irányában pedig teljesen tiszta az út.

Hármashatár-hegy, Panoráma-kör

Hármashatár-hegy, Panoráma-kör

Országúti kerékpárosok és mountain bike-osok körében is közkedvelt a Hármashatár-hegy, ahol az aszfaltot hamar megtisztították és a terepfutók által is használt Panoráma-körben is zavartalanul lehet bringázni. A kisebb ösvények itt is, mint mindenhol máshol, tele vannak még letört ágakkal, sok munka vár még az önkéntesekre ezen a téren.

Jánoshegyi-út, pár nappal a katasztrófa után

Jánoshegyi-út, pár nappal a katasztrófa után

Jánoshegyi-út a napokban

Jánoshegyi-út a napokban

A Jánoshegyi út sokáig tele volt apróbb gallyakkal, földhordalékkal, most itt is jobb a helyzet, gyakorlatilag zavartalanul bringázhatunk rajta virsligumival is. Ugyanitt a downhillesek is megtisztítottak pár ösvényt, például a “Nocomment” bringázható lefelé mountain bike-kal.

 A János-hegytől Budakeszi felé az út mentén még vigyázni kell a lábunkra az út szélén felhalmozott rőzserakások miatt, de Telki felé az alacsonyabban fekvő részeket nem érintette a jégkár. Ha bemegyünk az erdőbe, Nagykovácsi felé már a fő dózerutak mentén ugyancsak felbukkannak a félrehúzott ágak, de az utak járhatók, akár még hóban is.

Telki és Nagykovácsi között tökéletes a dózerút végig, akár még hóban is

Telki és Nagykovácsi között tökéletes a dózerút végig, akár még hóban is

A következő nagyobb megmozdulás, ahová kerékpárosokat várnak mountain bike trailek takarítására, pont Nagykovácsi környékén lesz, a Crosskovácsi SE szervezésében.

Nagykovácsihoz közeledve az út mentén azért sok letört ág vár még a dolgos kezekre, a kisebb ösvények pedig járhatatlanok

Nagykovácsihoz közeledve az út mentén azért sok letört ág vár még a dolgos kezekre, a kisebb ösvények pedig járhatatlanok

FELHÍVÁS: PÁLYATAKARÍTÁS!
bizonyára sokan hallottatok a decemberi pilisi természeti katasztrófáról. Az ónos eső több centiméter rétegben ráfagyott a fákra, melynek súlyát nem bírták, és rengetek fa kidőlt, megsérült (a CROSSKOVÁCSI teljes útvonalát érintette a kár). Azóta a Pilisi Parkerdőgazdaság, illetve helyi szervezetek folyamatosan tisztítják az erdőt. Mi, mint a CROSSKOVÁCSI szervezői szintén részt veszünk a munkálatokban. A következő általunk szervezett takarítási munka 2015. január 31-én 8-tól lesz (gyülekező a kastély melletti kápolnánál). Gépekkel, forró itallal várjuk azokat, akik segíteni szeretnének nekünk ebben.
További információ Mátyus Attilától kérhető telefonon (06 20 942 6486)

További információk folyamatosan elérhetőek facebook-csoportunkban is: https://www.facebook.com/groups/kerekparosokazosvenyekert/

Pap-rét környéke már bringával vagy gyalogosan is megfelelő kirándulásra

Pap-rét környéke már bringával vagy gyalogosan is megfelelő kirándulásra

Látogatható és lezárt területek a Pilisi Parkerdőben a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapja szerint:
Az alábbiakban erdészetenként gyűjtöttük össze, hogy mely helyek látogathatóak, és mely helyeken van még mindig érvényben az erdőlátogatási tilalom.
Néhány kivétellel megnyíltak a Pilisi Parkerdő turistaútjai viszont a jégkárral érintett területeken a turistautakról letérni továbbra is veszélyes és tilos.
Pilis és Visegrádi-hegység
A térképen pirossal jelölt turistautak nem látogathatóak, a sárgával jelzett, jégkárral érintett területen a tilos letérni a turistautakról.
Jelenleg még nem látogatható turistautak:

• Dobogókő – Thirring-sziklák – Dobogókő közötti sárga körtúra jelzés (Thirring-körút). A Thirring-körút (sárga körséta) megtisztítása komoly feladatnak ígérkezik, ugyanis itt nemcsak a nagy számú kidőlt fát kell eltakarítani, hanem több helyen a jelzések újrafestésére, illetve a kifordult méretes gyökértányérok miatt profiljavításra is szükség van.

• Pilis-hegy, a Trézsi-kút és az Orosdy-rét között a Pilis-tetőre vezető zöld sáv jelzés
További, időszakos jellegű erdőlátogatási korlátozásokról itt olvashat.
Munka közben a Pilisben

Munka közben a Pilisben

Gerecse
A Bajnai Erdészet területén áthaladó turistautak látogathatóak, a jégkárral érintett területeken tilos letérni a turistautakról. A Gerecse térségében főként a Gerecse-tető erdei (Héreg és Tardos községhatár) érintettek a jégkárral, jellemzően 450 m feletti magasságban.
Budai-hegység
 A térképen pirossal jelölt területek nem látogathatóak, a sárgával jelzett, jégkárral érintett területen a tilos letérni a turistautakról.
Jelenleg még nem látogatható turistautak, erületek:
• Szépjuhászné, Budakeszi út és Korányi Kórház parkoló közötti piros kereszt jelzés
• Korányi Kórház buszmegálló és Jánoshegyi-út közötti sárga kereszt jelzés
• Szépjuhászné – Erzsébet-kilátó között a piros sáv jelzés egy szakasza
• Pilisszentiván határában a piros jelzés Hosszú-árokban vezető szakasza
• Budajenő határában a Bükk-völgy és a Kőris-völgy
• Perbál határában Meszes-tetőre vezető út
• Nagykovácsi Kecskehát térségében a piros sáv jelzés egy szakasza
• Vörös-pocsolyás-hát piros sáv, piros kereszt és piros háromszög jelzés rövidebb szakaszai
További, időszakos jellegű erdőlátogatási korlátozásokról itt olvashat.
Gödöllői-dombság
A Gödöllői Arborétum sétaútjai, játszóterei látogathatóak, ezeket a Valkói Erdészet felszabadította az ónos eső következtében letört ágaktól. A játszótéri játékok és a szaletli szerencsésen épen maradtak. A Valkói Erdészet minden látogatót arra kér, hogy csak a felszabadított sétautakon  járjanak, azokról ne térjenek le, mert az arborétum erdőállományaiban még vannak veszélyesen összetört fák.
További, időszakos jellegű erdőlátogatási korlátozásokról itt olvashat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén látogatható utakról/turistautakról folyamatosan frissülő információ a következő linken található: http://www.parkerdo.hu/latogathato

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo