fbpx

A bukások után a hőség napja a Cape Epic-en

A vasárnapi prológ után két 100 kilométer fölötti szakasszal folytatódott (volna) a dél-afrikai mountain bike megamaraton, a Cape Epic, ma azonban a hőség győzött, a szervezők rövidítettek a távon…

Így regenerálódik egy világ és olimpiai bajnok a hőségben

Így regenerálódik egy világ és olimpiai bajnok a hőségben

Megoszlanak a vélemények, hogy extrém hőség miatt van-e helye a versenytáv rövidítésének, januárban az ausztráliai Tour Down Under országúti viadalon is volt ilyenre példa a közel 50 fokos melegben. Sokan azon a véleményen vannak, hogy a verseny az verseny, mindenkinek ugyanazok a körülmények, mindenkinek egyformán “fáj”. Mások szerint vannak ésszerű határok, melyek között nem szabad kockáztatni a versenyzők egészségét, biztonságát.

17390365_10155247937713319_332744447187348123_o

Az extrém hideg vagy a hóhelyzet talán sokkal egyértelműbb, hogy versenyzésre alkalmatlan körülményeket teremt, amikor megfelelő ruházat nélkül egyszerűen megfagy a sportoló, vagy a havas, jeges úton óriásira nő a baleset kockázata. A hőség talán más abból a szempontból, hogy a kiszáradás ellen megfelelő folyadékpótlással, a tempó ésszerű megválasztásával, vagyis jó taktikával lehet védekezni, nem azon múlik a siker, hogy ki a bátrabb a jégen… Persze aki versenyzett már igazi hőségben, ahol levegőt is nehéz venni, nem biztos, hogy osztja ezt a véleményt.

Az 1. szakasz videó összefoglalója:

Lényeg a lényeg, már a tegnapi etap is szedte az áldozatokat, nem lehet a hőségre fogni, de rengeteg volt a koncentrációvesztés miatti hiba, bukás. A nagy nevek közül is sokan estek, a legnagyobbat a pekingi olimpiai bajnok, Sabine Spitz, aki szó szerint megcsókolta az anyaföldet, majd leesett a hegyoldalon. De bukott az olimpiai és világbajnok Nino Schurter párja, Matthias Stirnemann is, a londoni aranyérmes Jaroslav Kulhavy pedig vezető pozícióban esett el, így Cristoph Sauserrel le kellett mondaniuk a szakaszsikerről. Az első etapot ismét Manuel Fumic és Henrique Avancini nyerték.

"összefújta a szemetet a szél"

“összefújta a szemetet a szél”

Ma a szervezők megkönyörültek a mezőnyön, 60 kilométerre rövidítették az eredetileg 100 kilométer fölötti versenytávot. A Scott-Sram sztárja, Nino Schurter többször mutatta ma, hogy remek formában van, de Stirnemann nem tudott felnőni hozzá, többször várnia kellett honfitársát. Kulhavynak is voltak nehézségei a meredek emelkedőn, de magára talált, és a Specialized versenyzői felértek végül az összetettet vezető Cannondale-páros és a Scott duója mellé. Mi több, a befutón Kulhavyék voltak a leggyorsabbak, de az összetett nem változott, Fumicékat a Specialized és a Scott duója követik.

A 2. szakasz videó összefoglalója:

A többi kategóriát tekintve Sabine Spitz és párja Robyn de Groot a bukás után hátrányba került, az első és a második etapot is Esther Süss és Jennie Stenerhag nyerték. Vegyespárosban a Scott sztárduója, Jenny Rissveds és Thomas Frischknecht megingathatatlannak tűnnek. A “celebpárosok” közül Cadel Evans és George Hincapie (BMC) stabilan hozzák a master-dobogós helyezést, Purito Rodriguez és Jose Hermida (Merida) pedig javítottak a prológ után, tegnap és ma is harmincon belül érkeztek abszolútban. A cyclocross-menők, Sven Nys és Sven Vanthourenhout úgy tűnik, örömbringázásként fogják fel az Epic-et, összetettben az abszolút 84. helyen tanyáznak.

Eredmények: https://www.cape-epic.com/

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo