fbpx

2020-ban elmarad a Kaliforniai Körverseny! – Haldoklik a kerékpársport az USA-ban?

A szervezők kedden jelentették be, hogy a jövőévben nem rendezik meg a legnagyobb hagyományokkal rendelkező észak-amerikai országúti kerékpárversenyt, a Kaliforniai Körversenyt, de minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a 2021-ben újra vendégül láthassák a profi kerékpárosmezőnyt Kaliforniában.

Magyar vonatkozásból egyértelművé vált a múltheti hírünk, hogy Sagan miért lesz itt jövőre a Girón, ő biztos hamarabb tudott már róla, hogy 2020-ban nem lesz Kaliforniai Körverseny és nem kell majd ott a szponzorkötelességeit teljesíteni, tehát valószínűleg nem a Szlovákiához közeli rajt játszotta ebben a főszerepet.

A 2020-as Kaliforniai Körverseny elmaradása nem vet jó fényt az amerikai profi országúti kerékpárversenyek helyzetére, főleg, mint megtudhattuk gazdasági okok állnak a háttérben. 2006-ban rendezték meg először a Kaliforniai Körversenyt, ami egyben Észak-Amerika első UCI versenye is volt, ekkor még februárban zajlott a verseny, majd később átették májusra a Giróval egy időpontra és mégis számtalan világsztár látogatott el erre a versenyre. 2020 lesz az első év amikor elmarad.

A bejelentés után Jonathan Vaughters, az EF Education First csapatvezetője szólalt meg, aki elmondta, hogy valóban nagyon nehéz helyzetben vannak az USA UCI versenyszervezői, mert az a modell, ami a világban máshol működik az az USA-ban nem. Ugyanis a törvények nem engedik, hogy akkora állami pénzek kerüljenek be egy-egy verseny rendezésébe, mint Európában (például Magyarországon sem lenne a jelenlegi formájában Tour de Hongrie az állam nagyon hathatós segítsége nélkül), így gyakorlatilag a versenyszférából kell szponzorokat találniuk, ami nem könnyű feladat, mert például egy Kaliforniai Körverseny hasonló költségvetéssel rendelkezik, mint egy Tour de France. Ezenkívül Kaliforniát természeti katasztrófák is sújtják, ami rengeteg erőforrást von el a városoktól és azoktól, akik a verseny rendezését támogatnák. Fel van adva a lecke a versenyszervezőknek, egy új, működő modellt kell kitalálniuk.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo