fbpx

2016-os FOX újdonságok: teljes megújulás, új csillapító rendszer és könnyű QR15 tengely

2016-ra nagyjából az összes cuccát áttervezte a FOX. Új csillapítási rendszerek, rugóstagok, és alkatrészek érkeznek az amerikai óriástól.

FOX 32

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 6

A villa világbajnokok ajánlásával! 2014-ben Julien Absalon és Catherine Pendrel is ilyen villával lett világbajnok és XC bringák százaiba szerelik be a 32 mm-es becsúszóval rendelkező 100/120 mm-t mozgó teleszkópot. Az új FIT4 cartridge került bele, ami egy teljesen zárt rendszer. Három nyomófokozati állása van: Open-Medium-Firm, így a terepnek megfelelőre tudod hangolni. Emellett 22 fokozatú kis sebességű kompresszió csillapítási beállításra van lehetőség. A FIT4 a CTD-t és ezzel együtt az RC2-es csillapítást váltja, de durván lesarkítva ugyanazt tudja, csak több beállítási lehetőséggel, szebb mozgással. Mindhárom kerékméret megmarad a kínálatban, és akár hagyományos gyorszárral is megrendelheted. Anodizált (Performance Series), és Kashima Coating (Factory Series) bevonatú becsúszókkal lesz kapható.

FOX 34

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 7

A 650B és 29”-os kerekekkel kompatibilis 34 mm-es becsúszószárú villát teljesen áttervezték. 120-150 mm közötti rugóutakkal lehet számolni, ami persze függ a kiviteltől. Csökkent a villa súlya, nőtt a merevsége, belekerült a már ismertetett FIT4 cartridge, és a FLOAT Air Spring levegős rugózás is. Ez utóbbi a 32, 34, és 40-es villákban lesz megtalálható. Még könnyebb lett a levegős rész, és sokkal kisebb erővel indul meg, így nőtt az érzékenysége is. Pozitív és negatív kamrája is van, melyek egymás ellen dolgoznak tekerés közben. Különlegessége, hogy 650B+ kivitelben is kapható lesz, ami 3.25-ös gumikat fogad.

FOX 36

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 3

A hosszú rugóutas, enduro gépekhez készülő 36 mm-es szárakkal rendelkező teleszkópot használta 2014. enduró világbajnoka Jared Graves, és Tracy Moseley is. Némileg csökkent a villa súlya, és elérhető lesz univerzális QR15/QR20, vagy QR15-ös tengellyel is. Mindhárom kerékméret szerepel a kínálatban, és a Kashima Coating bevonat is jár a Factory Series modellekhez. Rugóútban 140 mm-től 180 mm-ig terjed a skála.

FOX 40

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 12

Bármilyen meglepő is az előzmények után, de 2014. férfi illetve női downhill világbajnoka is FOX 40-et használt. Az új dh villába szintén FLOAT levegős részt építettek, a Performance széria modelljei FIT4 LSC, a Factory csúcskategória pedig FIT4 HSC csillapítóegységet hordoz magában. A lábak hátulján találsz egy kis kiegyenlítő szelepet, ami akkor van segítségünkre, ha mondjuk otthon állítottuk be a levegő nyomást és 2500 méteren szállunk ki a felvonóból.

FLOAT X2

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 8

Az állítgatás fetisiszták főnyereménye lesz az új levegős tag, mivel minden paramétere szabályozható. A kamra nyomással a SAG-et, a piros és kék két imbusznyílású forgatógombbal pedig a kis és nagy sebességű kompresszió illetve visszaút csillapítást tudjuk testre/pályára szabni. A levegőkamra EVOL névre hallgat, ami az Extra Volume Luftkammer, vagyis extra méretű levegőkamra rövidítése. Minél nagyobb ez a kamra, annál kisebb ütés szükséges a megindulásához, vagyis érzékenyebb lesz a tag. A becsúszószár Kashima Coating bevonatú a kisebb súrlódás elérése érdekében.

DHX2

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 11

A keményebb freeride/dh gépekbe való rugóstag már nem levegős, hanem rugós mozgású, de már az új, még a titánnál is könnyebb SLS (Super Light Steel) acél rugóval készül. A rugó előfeszítésén kívül a kis és nagy sebességű kompresszió, illetve visszaút csillapítás is állítható. Megnőtt a túlfolyótartály mérete is, így a több olaj nehezebben melegszik fel, és konrolláltabb a csillapítás is.

FLOAT X

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 8

Trail és enduró gépekbe tervezték az új FLOAT X rugóstagot ami nem csak az EVOL kamrát kapta meg, hanem opcionálian kormányról is vezérelhető, három fokozatú kompresszió csillapítással (kvázi CTD) is ellátták. Becsúszója szintén Kashima bevonattal rendelkezik.

FLOAT DPS

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok

Végül, de nem utolsó sorban megújult az XC/AM össztelósokba szánt rugóstag is. EVOL levegőkamrával, és az új három fokozatú DPS kompresszió csillapítással is felvértezték, mely teljesen zárt lockout állsal rendelkezik.

Kabolt

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 15

Ultrakönnyű tengely azoknak, akiknek a grammok többet jelentenek a másodperceknél, ugyanis a kerék kivételét lassítja az imbusz kitekerése. Úgy látszik Geoff Kabush meggyőzte a FOX-RAD fejlesztőcsapatot ennek a létjogosultságáról, így a gyorszárnál 40 grammal könnyebb QR15-ös tengelyed lehet feket vagy narancs színben.

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 14

Itt jól látszott a kerékméretek közötti eltérés

2016-os_fox-teleszkop-rugostag-ujdonsagok 13

Julien Absalon bringája FOX iRD elektronikus vezérlésű rugóstagokkal, és XTR Di2 szettel.

A FOX termékeket keresd a forgalmazó partnerboltjaiban!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo