fbpx

2014 LEG-jei: Julien Absalon idén ismét a világ legjobbja

A kétszeres olimpiai bajnok egy élő legenda a mountain bike világkupák mezőnyében. Sokszor, sokan leírták már, de a 2014-es szezon ismét az ő sikereiről szólt.

A cross country versenyek tavaly általában Nino Schurter dominanciáját hozták, idén azonban Julien Absalon visszavágott, megszerezve a világbajnoki címet és a világkupa összetett győzelmet. Az év végéhez közeledve összefoglaljuk a francia ikon ez évi szereplését és visszapillantunk a fényes karrier korábbi fejezeteire is.

Nino Schurter és Julien Absalon párbaja idén is folytatódott

Nino Schurter és Julien Absalon párbaja idén is folytatódott

Julien Absalon 1980. 08. 16-án született a Franciaország észak-keleti részén található Remiremont városában. Az MTB sporttal 1995-ben ismerkedett meg, amikor egy szomszédja, Patrick Vuillemin javaslatát követve elkezdték hegyikerékpárokkal járni az erdőt. Julien hamar megszerette a sportot, abbahagyta a korábban űzött judo tanulását és barátja javaslatára versenyengedélyt is váltott ki. Első évében 4. lett a francia bajnokságon. A versenyeken gyakran végzett a legjobb öt között, de első győzelmére egészen 1997-ig várni kellett, amikor a Roc d’Azur junior futamán diadalmaskodott. Julien hamar megérezte, hogy tehetsége és szorgalma révén van esélye, hogy a sportból éljen, mindent feltett erre.

A négy évvel fiatalabb öccse, Rémy is profi kerékpáros, viszont ő sokáig vívódott a szakágak között, végül manapság az enduro versenyeken találta meg számítását. Julien elmondása szerint testvére fizikailag nagyon erős, de a szigorú tervszerű edzés és a precizitás mindig gondot okozotak neki. Gyakran edzenek együtt, Julien felfelé, míg Rémy lefelé gyorsabb.

Julien Absalon még a Scott La Clusaz csapat versenyzőjeként

Julien Absalon még a Scott La Clusaz csapat versenyzőjeként

Julien Absalon 1996-ban került a francia Scott csapathoz, ahol évről-évre folyamatosan fejlődött. Ebben az időszakban ismerte meg edzőjét, Gerard Brocks személyében, akivel azóta együttműködnek. 1997 hozta az első győzelmet, majd 1998 már sikerekben gazdag év volt, Julien junior világbajnok lett, emellett győzött az Európa-bajnokságon és a francia nemzeti trikóért folyó versenyen is diadalmaskodott.

Absalon az athéni olmipián

Absalon az athéni olmipián

A 2001-es évre Absalon profi szerződést kapott a Bianchi csapatától. A francia versenyző alaposan meghálálta az olasz alakulat bizalmát, már első profi évében mindent megnyert az U23-as kategóriában. 2003-ban, felnőtt pályafutása első évében már francia bajnok lett és másodikként végzett a grazi Európa-bajnokságon, majd 2004-től kezdve sorozatban négyszer nyerte meg a világbajnokságot, ami egyedülálló a férfi cross country mezőnyben. Az athéni olimpia is Absalon sikerét hozta, a spanyol mókamester José Hermida és az 1996-os olimpiai bajnok Bart Brentjens előtt.

absalon_peking

Julien Absalon a pekingi olimpia győztese

A következő nagy változás a 2007-es szezonban történt, ugyanis Absalon a spanyol Orbea csapatához igazolt. Az Európa-bajnoki ezüstérmen kívül teljes volt az aranyeső, meglett a világbajnoki cím, a francia bajnoki trikó és a világkupa összetett győzelem is. 2008 legfontosabb versenye, a pekingi olimpia teljes Orbea sikert hozott, Absalon megnyerte második olimpiai aranyát, míg csapattársa, az azóta országúti profiként versenyző Jean-Christophe Péraud második lett. A világbajnokságon viszont Absalon összeomlott, fel kellett adnia a versenyt.

2009-től kezdve a sikerek mérséklődni kezdtek a korábbi rendkívüli eredményekhez képest, de a francia bajnoki trikót ezekben az években sem adta ki a kezéből Julien Absalon. A svájci versenyzők egyre keményebb ellenfelekké váltak, Christoph Sauser, Ralf Näf, Florian Vogel és Nino Schurter többször legyőzték a legendát. A Specialized versenyzői, Burry Stander és Jaroslav Kulhavy is a komoly kihívóként sorakoztak a rajvonalnál versenyről versenyre. Ebben az időszakban sokan leírták a francia sztárt, főleg a 2012-es feladott olimpia után tűnt úgy, hogy túl van már karrierje csúcsán. Ebben szerepe lehetett annak is, hogy a korábbi főleg állóképességi pályák helyett egyre technikásabb nyomvonalak kezdtek elterjedni, emellett ezzel párhuzamosan a kerékpárok terén is változások voltak megfigyelhetőek. A 29”-es kerékméret a versenyeken egyre inkább elterjedni látszott, viszont Absalon a 2012-es szezon végéig kitartott a 26”-os merevfarú MTB mellett.

Julien Absalon a tavalyi albstadti világkupán

Julien Absalon a tavalyi albstadti világkupán (fotó: Michal Cerveny)

A tavalyi évet már a svájci BMC csapatában kezdte meg Julien és hamar bebizonyosodott, hogy a váltás jót tett a francia bringásnak. Az albstadti világkupát magabiztosan vezette, csak technikai probléma állította meg a győzelemben. Nove Mesto nagy csatát hozott közte és legfőbb riválisa, a Scott ODLO versenyzője Nino Schurter között, végül második lett. Az olasz világkupa forgatókönyve is hasonlóan alakult, viszont az Európa-bajnokságon Absalon revansot vett és hazai közönség előtt győzte le Schurtert. Az év fő versenye a világbajnokság katasztrofálisan indult a francia versenyzőnek, egy bukás miatt 3 törött bordával versenyzett. Az így megszerzett 6. hely sokat elmond Absalon küzdeni tudásáról.

Az idei évben ismét nagy csatákra volt kilátás Julien Absalon és Nino Schurter között. Két különböző generáció, más kerékméretű bringák, eltérő stílus, de közel azonos teljesítmény jellemzi a két sztárt, így rendkívüli izgalmas párbajokat láthattunk. Az évad Dél-Afrikában indult, Absalon egyből győzelemmel kezdte a szezont. Hozzá kell tenni, hogy Schurter defektet kapott, de a franciának így is nagy elégtételt jelentett a siker, azon a pályán, ahol egy évvel korábban bordáit törte.

Julien Absalon és a Nino Schurterre váró Scott szerelő Dél-Afrikában

Julien Absalon és a Nino Schurterre váró Scott szerelők Dél-Afrikában

Cairns is izgalmakban bővelkedő versenyt hozott, pedig Schurter az Orica GreenEdge csapatában vendégeskedett országúton. Absalon esélyeshez méltóan kontrollálta a versenyt, ám egy defekt miatt csak az utolsó körben vette át a vezetést, amit aztán sikerült megtartania.

Julien Absalon Nove Mesto

Julien Absalon Nove Mesto

Az európai szezon kezdete nem indult fényesen Julien számára, Nove Mesto egy ötödik helyet és egy esést hozott, míg Schurter magabiztosan zsebelte be a győzelmet.

A szezon egyik fő versenyének az albstadti világkupa számított a BMC csapat és Julien Absalon számára. A német versenyen debütált ugyanis az új elektronikus XTR szett, a bemutatót pedig mi más tehette volna hitelesebbé, mint az, hogy az új szett az első versenyén győzelemhez segíti a kétszeres olimpiai bajnokot. A terv tökéletesen működött, Absalon élete 29. világkupa győzelmét aratta, ezzel minden idők legsikeresebb cross country versenyzőjévé vált az MTB világkupák történelmében.

Az XTR Di2 szett bemutatkozása is a legenda győzelméhez fűződik

Az XTR Di2 szett bemutatkozása is a legenda győzelméhez fűződik

Az Európa-bajnokság is Absalon győzelmét hozta, bár Fabian Giger megizzasztotta őt a nem túl technikás pályán.

Julien Absalon és második fia Louca

Julien Absalon és második fia Louca

A tengerentúli versenyek komoly csatát hoztak. A kanadai világkupára Absalon második fia születése után utazott csak el, két nappal a verseny előtt. Az időeltolódás nem látszott a teljesítményén, végig meccsben volt Ninoval, sőt meglepő módon hibára is tudta kényszeríteni a svájcit. A végjátékban aztán a Scott ODLO versenyzője kamatoztatta tudását a technikás részeken, így megnyerte a versenyt.

A kanadai pálya híres sziklakertjében Absalon hibába hajszolta Schurtert

A kanadai pálya híres sziklakertjében Absalon hibába hajszolta Schurtert

A windhami verseny hasonló párbajt hozott, lefelé Schurter meglógott, de az emelkedőkön Absalon rendre felzárkózott. Végül ismét a svájci diadalmaskodott. Méribel szintén kettejük párharcáról szólt, Schurter megint a lejtőkön nyerte meg a versenyt.

Julien Absalon 2014 világbajnoka (fotó: Armin M. Küstenbrück)

Julien Absalon 2014 világbajnoka (fotó: Armin M. Küstenbrück)

A világbajnokságnak idén a norvégiai Hafjell adott otthon, Absalon számára adott volt a lehetőség, hogy 2007 után, hosszú várakozást követően megszerezze a szivárványcsíkos trikót. A francia mindent megtett, életében először összteleszkópos biciklivel állt rajthoz világversenyen, amit a méribeli világkupa óta folyamatosan tesztelt és aminek beállítását a végletekig finomította a szerelőkkel. Azt tudni lehetett, hogy felfele képes felvenni a versenyt Nino Schurter támadásaival, de a lejtőkön rendre lemaradt, így muszáj volt bevetnie a fullyt. A fej-fej melletti látványos küzdelem végül a francia legenda sikerét hozta, megszerezte 5. felnőtt világbajnoki címét.

A világbajnoki csíkos csodafegyver, BMC Fourstroke FS01 XTR Di2 szettel

A világbajnoki csíkos csodafegyver, BMC Fourstroke FS01 XTR Di2 szettel

Mi állhat a másodvirágzás hátterében?

Julien Absalon még a régi iskola versenyzője, de zsenialitását bizonyítja, hogy mennyire jól tudott alkalmazkodni az új, technikásabb pályák kihívásaihoz. A rajtoknál általában hátrányba kerül, nem a villámstartokról híres, de hamar fel tudja magát küzdeni az élre. Állóképessége az egyik legjobb a mezőnyben, az utolsó körben is komoly tempóváltásokra képes. Technikai tudása sokat fejlődött még az utóbbi időben is, ilyen szempontból is a mezőny legjobbjai közé tartozik. Nem a merész manővereiről és a közönség szórakoztatását szolgáló ugrálásokról és egykerekezésről ismert, hanem a kiszámított, kockázatokat minimalizáló versenyzői személyiség jellemző rá. Az új szezon mindig motiválja, kihívások elé állítja a felkészülésben, élvezi, hogy a mai napig fejlődésre képes. Fontos megemlíteni, hogy felesége Émilie pályafutása kezdete óta mellette áll, a legtöbb versenyre elkíséri férjét.

Julien és felesége Émili a Roc d'Azur tandemversenyén

Julien és felesége Émili a Roc d’Azur tandemversenyén

A felkészülést a jövő évi szezonra cyclocross versenyekkel próbálta színesíteni a francia sztár, de pár hete egy francia cx versenyen kulcscsonttörést szenvedett.

Reméljük, hamar felépül, és a lendület kitart egészen a riói olimpiáig. Bár év elején felmerültek hírek a visszavonulásról, a sikerek láttán erre jelenleg nem sok esély van.

Absalon a kulcscsontörés után is aktív, a napokban családjával túrázott

Absalon a kulcscsontörés után is aktív, a napokban családjával túrázott

Névjegy

Név: Julien Absalon
Születési dátum: 1980.08.16.
Születési hely: Remiremont
Lakhely: Saint Amé és Fréjus
Magasság: 180 cm
Testsúly: 69 kg
Családi állapot: nős, felesége Emilie, 2 gyerek Tom és Louca
Edző: Gérard Brocks
Csapat: BMC Mountain Bike Racing Team
Kerékpárok: BMC Team Machine SLR01 országúti, BMC Teamelite TE01 29″, BMC Fourstroke FS01 29″, BMC Trailfox TF01 29″ enduro, BMC Crossmachine
Autók: VW Touareg V6 TDI, McLouis Nevis lakóautó
Kedvenc időtöltés: outdoor sportok, szórakozás a barátokkal
Ki nem állhatja: várakozás
Hobbi:síelés, autósport, siklóernyozés
Kedvenc pályák: Mont-Sainte-Anne, La Bresse, Bern
Kedvenc zene: rap kivételével minden, otthoni edzés közben techno
Kedvenc ital: jó bor, belga sör
Kedvenc film: Halálsoron

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo