fbpx

2013 LEG-jei: a kerékpársport rekorderei negyvenen túl és a LEGnagyobb meglepetés

A 2013-as év LEG-jeit összegyűjtjő sorozatunk befejező részében két, szinte hihetetlen sportteljesítményt bemutató kerékpárversenyzővel foglalkozunk, akik profi sportágakban a legjobbak tudtak lenni a legjobbak között. Egy 40 éves hölgyről és egy 42 éves úrról van szó!

Gunn Rita még mindig csapata leghíresebb sikerkovácsa

Gunn Rita még mindig csapata leghíresebb sikerkovácsa

XCM vb-siker

XCM vb-siker

A hölgy nem más, mint a hegyikerékpározás nagyasszonya, Gunn Rita Dahle Flesja, aki az első mountain bike versenyző nő, aki világbajnoki címet tudott szerezni 40 fölött, ez a bravúr az idei maraton világbajnokságon sikerült neki.

A Multivan-Merida bringásának eredményeit nehéz volna felsorolni, elképesztően nagy sportember, hogy még mindig képes motiválni magát egy XCO-olimpiai bajnoki cím és kilenc világbajnoki aranyérem után. Még tavaly is sikerült nyernie két mountain bike XCO világkupa futamot, amivel beállította az amerikai Julie Furtado korábbi csúcsát is 28 vk-elsőséggel.

A 42 éves úr, Chris Horner története kicsit más. Míg Gunn Rita már egy évtizede a mountain bike sport ünnepelt sztárja, addig a Radio Shack amerikai veteránja idén ért fel a csúcsra az év LEGnagyobb meglepetésének is beillő Vuelta-sikerével, amivel minden idők legidősebb GT-győztese lett.

Horner legyőzte Nibalit

Horner legyőzte Nibalit

Horner közel 20 éve, 1995 óta profi, és a jelek szerint későn érő típus, de a szemfülesebbek azt is észrevehetik, hogy – bár az ezredforduló után az USA-ban ért el sikereket – legnagyobb európai győzelmeit az utóbbi években szerezte, abban az időszakban, amikor jelentősen „tisztulni” kezdett a kerékpársport, többek között a biológiai útlevél program bevezetésével.

A sokak által tipikus amerikaiként, Hamburgerzabálóként vagy Redneckként is becézett Horner sajátos, humorosan őszinte megnyilvánulásairól, twitter-bejegyzéseiről is híres, de nagy szívére jellemző az a 2008-as sztori, amikor Bill Demong-ot a hátán cipelte fel a célba.

Chris Horner minden idők legidősebb GT-győztese

Chris Horner minden idők legidősebb GT-győztese

Idei Vuelta sikeréhez sok tényezőnek kellett együtt állni, kezdve a szezon elején elszenvedett sérülésével, aminek köszönhetően Horner augusztusra lendült csúcsformába. Miközben a Vuelta mezőnye – beleértve a sztárokat is – egy kemény szezon után érkezett, Vincenzo Nibali pedig még nem került újra csúcsformába a világbajnokság előtt.

Az idei Vuelta a Espana útvonala is nagyon kedvezett Hornernek, kevés sík időfutam-kilométerrel, a hegyi szakaszokon pedig olyan 10% meredekségű emelkedőkkel, melyeken ő nagyon jó. Ennek ellenére 42 évesen GT-t nyerni nem mindennapi teljesítmény, ez profi versenysport, nem állóképességi erőpróba jómódú, idősödő úriembereknek.

A sors fintora, hogy ilyen eredmény után Chris Horner még mindig profi szerződés nélkül áll 2014-re.

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo