fbpx

Garmin Varia RTL515 hátsó lámpa radarral

Amikor egy hátsó lámpa nem csak azért van a bringánkon, hogy minket lássanak, hanem azért is, hogy mi is lássuk a hátulról érkező autósokat. A Garmin Varia RTL515 hátsó lámpa erős fényét messziről észre fogják venni a hátulról érkező járművek, viszont a radar funkciónak köszönhetően mi is látni fogjuk a mögöttünk haladó járműveket a kerékpáros komputerünk vagy a Garmin okosóránk kijelzőjén vagy a mobiltelefonunkon.

A Garmin eltökélt szándéka, hogy biztonságosabbá tegye a kerékpározást, ezért fejleszti folyamatosan a Varia modellcsaládot, amiben különböző lámpákat találunk. Ezek a lámpák mind nem szimplán világítanak, hanem különböző extra funkciókkal vannak felvértezve, a hátsó lámpákban például radar funkciót is találunk, ami jelzi a hátulról érkező járműveket.

A Garmin Varia RTL515 hátsó lámpa nappal is messziről látható, nagyon erős a fénye, az átlag villogókhoz képest brutális, akár 1,5 km-ről is érzékelhetnek minket az autósok. Az üzemmódok között találunk két folyamatos fényt (erős, gyenge) és egy éjszakai és egy nappali villogó módot. Nappali villogóként akár 16 órát is tudjuk használni egy töltéssel. Az egyik folyamatos fény peloton üzemmódra hallgat, ilyenkor alacsony fényerőn világít a lámpánk, hogy ne égesse ki a mögöttünk haladó bringás szemét.

Fontos, hogy a fenti villogó módok a radar funkciónak köszönhetően működnek igazán jól, mert a radar nem csak azt mutatja nekünk a komputerünk, Garmin okosóránk vagy a telefonunk kijelzőjén, hogy autó közeledik mögöttünk, hanem a gyorsan közeledő autónak is erős villanásokkal jelzi, hogy mi bizony ott vagyunk és az autós messze el fog minket kerülni a “szeme érdekében”. A radar riasztást ad nekünk, ha 140 méterre mögöttünk érkezik egy autó (vagy több autó), és a sebességét és a távolságát tőlünk is folyamatosan mutatja a komputerünk oldalsávjában, nagyjából a nagyobb méretű motorostól jelzi a mögöttünk érkező járműveket, tehát egy bringást nem jelez be. A radar megbízhatósága a tesztek és tapasztalatinak alapján nagyon jó. Így nem csak minket látnak, hanem mi is tudjuk, hogy mi történik mögöttünk. Hasznos okos eszköz. A Garmin komputerünkkel összepárosítva a komputerrel is tudjuk vezérelni a lámpa fényét, de akár komputer nélkül is működik hagyományos hátsó lámpaként. Ezenfelül azt is be tudjuk állítani, hogy elinduláskor a lámpa automatikusan bekapcsoljon. Mi a legújabb Garmin Edge 1040 Solar-ral próbáltuk, ha érdekel a Garmin legjobb komputerének tesztje akkor kattints ide.

A rögzítés gumi O-gyűrűkkel történik, a legtöbb fajta nyeregcsővel kompatibilis, egyedül a nagyon aero, nagyon csepp alakú csőprofilokra nem tudjuk szépen felrakni. A konzolra ugyanazon az elven rögzül a lámpa, mint a komputerek, elfordítjuk és máris le lehet venni. Gravel bringára vagy montira érdemes megvenni hozzá a felcsavarozható nyeregcső konzolt, ami a rázós terepen stabilabban tart. Az akkumulátorát a megszokott módon, USB kábellel tudjuk tölteni.

Ajánlott fogyasztói ár: 84 900 Ft
További információkért kattints ide.

A lámpakörkép összesítését ITT találod!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo