fbpx

Még egy utolsó nagy lehetőség – La Vuelta 2018 fő esélyesek

A spanyol körversennyel szokás szerint véghajrájába fordult a profi országúti szezon, így az összetett menők számára ez az utolsó lehetőség, hogy ha eddig nem jött volna össze, akkor most sikerrel zárjanak egy nagy versenyt. Igaz, ebben az évben annyiban más a helyzet a megszokotthoz képest, hogy a világbajnokság  útvonala is inkább e versenyzőtípusnak (és a hegyi menőknek) kedvez majd. 

Mivel nem lesz ott a mezőnyben a címvédő Chris Froome (Team Sky), aki egyben az idei Giro d’Italia győztese is, sem csapattársa, a friss Tour de France első Geraint Thomas, valamint a két GT-második helyével idén szintén sikeresnek mondható Tom Dumoulin (Team Sunweb) sem, így többségében olyanok vágnak neki az összetett elsőségért folytatott küzdelemnek, akiknek igencsak van még erre az évre nézve bizonyítanivalójuk. Azonban azért tud igazán érdekes lenni a Vuelta, mert ezek a versenyzők más-más utat jártak be az előző hónapokban, s bár a cél ugyanaz, de motivációik árnyalatokban különböznek.

A körversenyt megelőző időszakban a legtöbbet emlegetett kerékpáros kétségkívül Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) volt, aki a Tour de France-on az Alpe d’Huezbe vezető szakaszon bukott egy néző hibája következtében, pedig még azon a napon is látszott, hogy mentálisan nagyon rendben van. Sérüléséből felépülve most is igencsak motiváltnak tűnik a 2010-es győztes. Ugyancsak bukás miatt volt kénytelen feladni a francia körversenyt Rigoberto Uran (Team EF), valamint Richie Porte (BMC) is, mindketten a Roubaix-szakaszon jártak pórul, de Nibalival ellentétben, nekik a tavaszi szezonjuk is haloványka volt, keveset versenyeztek, azt is szinte eredménytelenül. Talán most a szerencse is melléjük áll. Bár a nyilatkozatai alapján – ami könnyen lehet persze elterelés is – Porte inkább a világbajnokságra készül.

Biztatóbban indult a szezon fő időszaka Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) számára, aki megnyerte a Giro felkészülési versenyeként számon tartott Tour des Alpes-t, s jól tartotta magát az olasz körversenyen is, de végül annyira túlhajszolta magát, hogy tüdőgyulladás miatt fel kellett adnia a versenyt. A Tour de France kimaradt az idén, a lengyel körversenyt azonban összetettben a 3. helyen zárta.  Ugyancsak a túlhajszoltság a kulcsszó, ha a 2015-ös győztes Fabio Aru (UAE Team Emirates) szezonjáról van szó: ő saját elmondása szerint a magaslati edzéseket vitte túlzásba, ami emésztési problémákat (glutén- és laktózérzékenység) is okozott. Szintén kénytelen volt feladni a Giro d’Italiát egy több, mint csalódást keltő versenyzés után. Neki is a Tour de Pologne volt a legutóbbi fontos versenye, ahol épp elcsípett még egy összetett 10. helyet.

Ezen a versenyen a dobogó második fokára az a Simon Yates (Mitchelton-Scott)állhatott, aki májusban a Giro d’Italián egészen addig szárnyalt, míg az utolsó hétvégén az egykori szobatárs Chris Froome be nem gyújtotta a rakétákat. Ott lesz most a mezőnyben az ikertestvér, Adam Yates (Mitchelton-Scott) is, róla hamar kiderült, hogy a Tour de France-on nem szólhat bele az összetett végeredménybe, de az utolsó héten aktívan szökdösött. Kettejük közül valószínűleg most is Simonra érdemesebb inkább figyelni.

A  Movistar csapatánál Mikel Landa sérülés miatti távolmaradása miatt most csak két vezért kell említeni, Alejandro Valverdét és Nairo Quintanát. Mindketten nyertek már Vueltát, a spanyol 2009-ben, as kolumbiai 2016-ban. Jobban is illik a versenyzői egyéniségükhöz ez a verseny, mint a Tour de France, mindenesetre Quintana nagyon motiváltnak mutatkozik a nyilatkozataiban.

A GT-győztes versenyzőik távollétében inkább a többszakaszos körversenyeken (legutóbb odahaza, Lengyelországban) idén igencsak eredményes Michał Kwiatkowskira, mint a deklarált csapatkapitányra, David de La Cruzra érdemes a Sky csapatánál elsősorban odafigyelni.  Persze az ifjú spanyol is könnyen odaérhet egy előkelő helyre. Miután aktívan hozzájárult Froome győzelméhez a Giro d’Italián, kifejezetten a Vueltára történő felkészüléssel folytatódott a szezonja, csak a Vuelta a Burgoson állt rajthoz, ott pedig 3. lett összetettben.  Ott  egy hellyel előzte csak meg Miguel Angel Lopez (Astana), aki szintén jól ment a Giro d’Italián, Froome és Dumoulin mögött fel tudott érni a 3. helyre, s ő sem erőltette meg magát a versenyzéssel augusztus előtt.

Az összetett verseny szempontjából érdemes még megemlíteni, hogy jelen lesz  Steven Kruiswijk (Lotto NL-Jumbo), Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) és Wilko Keldemann (Team Sunweb) is.

A sprintbefutókon pedig  Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) illetve Elia Viviani (Quick Step Floors) játszhatja majd a főszerepet.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo