fbpx

Ismét tesztgyőztes a CASCO: bombasiker az új Activ 2

A Casco fejvédők biztonsága, kényelme és technikai színvonala egyedülálló: nemcsak nálunk, hanem a nemzetközi szaksajtó tesztjeiben is rendre maguk mögé utasítják a konkurens modelleket.

A tavalyi Speedster-TC és Sportiv-TC kettős győzelem után a német Stiftung Warentest mindenre kiterjedő fejvédő-vizsgálatában idén is Casco sisak állhatott a dobogó legfelső fokára! Az egyik legnépszerűbb független európai tesztorgánum által felülmúlhatatlannak ítélt 2017-es Casco Activ 2 modellt mi is kipróbáltuk, a mostani írásban a Stiftung Warentest cikk alapján tovább folytatjuk ismertetését, majd kiegészítjük a cikk megjelenése óta szerzett tapasztalatainkkal.

A BikeMag is elégedett az Activ 2-vel!

A BikeMag is elégedett az Activ 2-vel!

A 2012-es Activ-TC Stiftung Warentest győzelmét tavaly a Speedster-TC elsősége követte, a legbefolyásosabb és leghitelesebb német felhasználói magazin általános felhasználásra tervezett bicajos fejvédőteszjén idén pedig az Activ 2 modell nem talált legyőzőre. A biztonság szinonimájaként emlegetett német sisakmanufaktura új modellje 14 népszerű 2017-es modellt utasított maga mögé, olyan márkáktól, mint például az Abus, a Bell, a Cratoni, a Giro, a Lazer, a POC vagy az Uvex.

Az Activ 2 a legnépszerűbb 2017-es sisakmodellek közt bizonyult a legjobbnak...

Az Activ 2 a legismertebb 2017-es általános használatú sisakmodellek közt bizonyult a legjobbnak…

Az objektív vásárlói tesztek európai specialistája német precizitással megtervezett és kivitelezett protokolt alkalmazott, amely során az e célra létesített ugyancsak független tesztlaborban nemzetközileg hitelesített tesztgépeken folyt a mérés és az értékelés. A legmodernebb és legszigorúbb módszerekkel vizsgálták mind a sisakok által nyújtott védelmet, mind azok kényelmét, szellőzését és praktikus használatát. A tesztről videóanyag is készült, amely alább tekinthető meg.
[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=hrgp7SVXkxE[/youtube]

Ilyen jellegű összehasonlító teszt elkészítésére a BikeMag sajnos nem vállalkozhat, mindazonáltal a Casco Activ 2-vel szerzett a tapasztalataink a Stiftung Warentest-t eredményeivel összecsengnek. A teszten a fejvédelem képezte a számszerűsített eredmény 50%-át, amely egyben tartalmazta a konstrukció robusztusságát, felépítését, illetve a láthatóságot is. Az Active 2 ezen a téren a szó szoros értelmében tarolt, köszönhetően a fejlett tarkóvédelemnek, illetve a jól megtervezett, optimális felépítésnek. Az Active 2 a jól csengő márkák nagy hírveréssel beharangozott modelljeinél magasabb szintű védelmet nyújtott, a törésteszten elért eredmény akár 100%-kal is meghaladta azokét. Ez nem meglepő, lévén a Casco a fokozott védelem biztosítása érdekében saját tesztlabort létesített, nagyobb hangsúlyt fektet a védelemre, mint a konkurens gyártók.

A törésteszteken elért kiváló eredmény részben a fokozott tarkóvédelemnek köszönhető...

A törésteszteken elért kiváló eredmény részben a fokozott tarkóvédelemnek köszönhető…

Érdemes ezzel párhuzamosan megemlíteni a MIPS-technológiát alkalmazó sisakok eredményeit. A Bell, a Giro és a Lazer sisakok rendelkeztek ezzel a technológiával, amely közül egyedül a Lazer nyújtott jó teljesítményt a biztonságot a mérések során, a másik kettő közepes eredményt produkált. Előnyt nem sikerült kimutatni a MIPS-szel kapcsolatban, a technológia finoman szólva “leszerepelt”. Egyértelmű, hogy a kerékpáros jobban jár egy megfelelően megtervezett bukóval, mint a MIPS-emblémával…

Mindenre kiterjedő, objektív teszt a legnépszerűbb független fogyasztó magazintól...

Mindenre kiterjedő, objektív teszt a legnépszerűbb független fogyasztói magazintól…

A kényelem és a szellőzés terén a 15 általános felhasználású fejvédő kiegyenlítettebb eredményt mutatott. A Casco Activ 2 itt is az élmezőnyben végzett, különös tekintettel az egész napos viselet és a fejlett állítórendszer terén. A pántok kialakítása és a CascoLoc rendszer ugyancsak jó minősítést kapott. Ezt az eredményt mi is megerősítjük, lévén a szellőzés tekintetében kizárólag az erre “kihegyezett” speciális bicajos bukók tudnak többet, a praktikus használat és az egykezes becsatolás pedig szerintünk is az egyik legjobb a piacon.

Nemcsak kiválóan véd, hanem designra is jól sikerült...

Kiválóan véd, és még a design is jól sikerült…

A Stiftung Warentest véleménye szerint a 2017-es új Activ 2 a következő tulajdonságaival került a mezőny élére:

  • mérésekkel igazoltan kiváló védelmet nyújt a kerékpáros balesetekkel szemben,
  • pánt- és csatmegoldása praktikus használatot tesz lehetővé,
  • szellőzése általános használatra bőven megfelelő,
  • sild-je állítható, amely ebben az árkategóriában egyedülálló,
  • fejméret-állítása és rögzítése intuitív és egyszerű.
A sild állása is állítható!

A sild állása is állítható!

A teszteredményre vonatkozóan a német tesztmagazin pedig a következő megállapításokat teszi:

  • üdvözölendő, hogy 2017-ben akár 60-80 eurós áron maximális védelmet nyújtó kerékpáros fejvédők kaphatók, tehát nem kell nagy költségekbe verni magunkat ha a maximális biztonságra törekszünk,
  • egyes kedvező árú sisakok minden téren kiválóan szerepeltek, élükön a Casco Activ 2-vel,
  • a MIPS nem igazolta a körülette lévő hírverést, nem nyújt többlet biztonságot valós helyzetekben,
  • az alacsony tömegre kihegyezett sisakok lényegesen gyengébben szerepelnek a törésteszteken, habár az általuk kínált súlyelőny mindössze 30-50 gramm!
A legjobb általános felhasználásra tervezett bukó ma a piacon!

A legjobb általános felhasználásra tervezett bukó ma a piacon!

A Stiftung Warentest összehasonlító sisakteszten a pontszerű értékelés teljes egészében objektív, és nemcsak a 15 sisakból álló idei (2017. május), hanem a korábbi eredményekkel is összehasonlítható. Így azt is el tudjuk mondani, hogy általános felhasználásra szánt kerékpáros fejvédő még soha nem kapott ilyen magas – pontosabban alacsony – pontszámot. Az Activ 2 „osztályzata“ 1,7, amíg tavaly a SpeedSter-TC 2,0 pontszámmal utasította maga mögé a teljes 2016-os fejvédőfelhozatalt. Érdemes még kiemelni, hogy a magazin idén sem osztogatta bőkezűen a „piros pontokat“: 7 bukó érdemelt ki “jó” minősítést, az Abus, a Giro, a Bell, a POC és számos egyéb nagy márkának a “középszerű” minősítéssel kellett megelégedni. Továbbá számos bukó a védelem hiánya miatt a “nem megfelelő” kategóriába került!

A "szárny" nekünk különösen tetszik...

A “szárny” nekünk különösen tetszik…

Végezetül néhány szó az Active 2-vel kapcsolatos általunk szerzett tapasztalatokról. A korábban megjelent bemutatónkban szereplő darab kiegészült egy kisebb méretűvel, amely ifjúsági fejvédőként is bevált. Szerencsére az új Casco sisak 3 méretben kapható, a legkisebb méret 52 cm-es fejkörmérethez is passzol, azaz fiatalok, hölgyek számára is megfelelő illeszkedést és kényelmet biztosít. Ezt a Stiftung Warentest 15 “fős” idei mezőnyében az Activ 2-n kívül csak két sisak tudja, amely 130, illetve 140 eurós áron kapható (az Activ 2 ára 80 €, azaz 24.900 Ft.) „Osztályzatuk“ pedig 2,5 és 3,5!

A kerekded forma divatos és jól áll a fejen... már csak hab a tortán, hogy 3 méretben kapható, így az illeszkedés is minden esetben ideális!

A kerekded forma divatos és jól áll a fejen… már csak hab a tortán, hogy 3 méretben kapható, így az illeszkedés is minden esetben ideális!

Az Activ 2 kényelmével, szellőzésével és praktikus használatával továbbra is maradéktalanul elégedettek vagyunk, a képeken szereplő kék színű tesztpéldány pedig megjelenés szempontjából is a szívünkhöz nőtt. Tehát ha egyetlen sisakot keresel kerékpározáshoz, amely a lehető legmagasabb szintű védelmet nyújtja mind a városi közlekedés, mind a kirándulásokon, a túrák vagy a sportolás során, akkor az új Casco modell tálcán kínálja magát!

casco_activ2_dij_11Ajánlott fogyasztói ár: 24 900 Ft. Keresd a jobb kerékpár-kereskedésekben!
További információ a gyártó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo