fbpx

Bikefun Target sportszemüveg kapható egy- illetve háromlencsés változatban, tesztkörképünkbe az utóbbi „EL” modell érkezett. A Target-et kerékpározáshoz tervezett klasszikus megjelenés és kialakítás jellemzi, a cserélhető lencséknek köszönhetően tetszőleges fényviszonyok mellett használható.


A Bikefun az egyik legnépszerűbb hazai márka, a kerékpározás öröme és az általa képviselt életstílus nevükbe és Ride’n’Roll jelmondatukba egyaránt beleivódott. A kerékpáros kiegészítők széles kínálatával állnak rendelkezésünkre, a szemvédelem terén a választék különösen bőséges. A Tartget EL a legigényesebb Bikefun „szemcsi”, sportos, dinamikus megjelenéssel, divatos „foncsortükrös” és két nagyobb fényáteresztést biztosító lencsével. A szett egy tetszetős kemény tokban várja a bevetést, az egy darabból készült lencsék ezen belül külön mikroszálas rekeszbe kerültek, továbbá szemüvegtörlésre alkalmas „hordzsákot” is kapunk. És mindezt nem egész kilencezer forintért, amely tesztünkben a háromlencsés modellek közt a legkedvezőbb.


A gyárilag hármas besorolást kapott, sárgából ultraibolyába „ívelő” foncsor bevonattal rendelkező S20-as alaplencse a matt fekete keretben elhívatott, mondhatni profi megjelenést kölcsönöz, a színes és változatos tesztmezőnyben egyedinek nevezhető. Senki meg nem mondaná, hogy egy ár/érték arányra kihegyezett modellt viselünk! Az összefüggő széles lencsekialakítás kiváló periférialátást tesz lehetővé, a fent futó vékony keret láthatatlan, egyedül az orrnyereg-kialakítás zavarhat bele a teljes körpanorámába. A nem állítható méretes szilikontámasz a keskeny orromon nem „terült szét”, de egy másik tesztalany panaszkodott e miatt. Személy szerint én örültem az óriási „támasztéknak”, bár kicsit lehetett volna puhább és tapadósabb.


A hajlékony száron a gumírozás már sokkal kisebb, hasonlóan kemény, számomra ez a kialakítás ugyancsak kényelmesnek bizonyult. A Target keskenyebb fejformán is stabilan áll, köszönhetően részben a szár megnövelt hosszának és rugalmasságának. Mindazonáltal a szélesebb kobakra is megfelelően illeszkedik, viszont ott a „spártai” szárfelület sajnos némi nyomáspontot is eredményezett. A széles de nem túl magas profilú lencse jól áll mind a kisebb, mind a nagyobb fejméreten, kiváló védelmet biztosít, viszont szellőzése még nyílások alkalmazása nélkül is jónak mondható.

Az optika tekintetében a három lencse igen jól lefedi a kerékpározás során felmerülő igényeket: a foncsor sem „extrasötét” (mint ahogy a gyári adatban szerepel), így nyitott terepen még felhős időben is jó választás lehet. A sárga tényleg sárga, nagyobb fényáteresztéssel, mint a szokványosabb narancs változat, erdőben igen hatékonyan „világosít”. Az átlátszó a napnyugta utáni kerekezésekhez passzol, esetleg még a borongós, „búvalbélelt” napokon jöhet még számításba – már ha nem akarjuk sárgában látni a világot!


A lencsék minőségével kapcsolatban már „árnyaltabb” a kép. A jó hír, hogy a „foncsoros” nem érzékeny az ellenfényre, nem csillan be, viszont a kontraszt szempontjából érzékeny a fényirányra. Ha erős a napsütés, és az a hátunk mögül érkezik, minden csodálatos, a kontraszt megfelelő, a színtónus neutrális, lefele kissé melegebb, fent hűvösebb. Ha viszont oldalról vagy szemből érkezik a fény, a kontraszt jelentősen csökken, a tónus pedig határozottan hűvössé válik. A lencse torzítása nem jelentős, oldalra és lefele azért picit érzékelhető.


Sajnos a másik két lencse sem kontrasztosabb, ez a sárga esetében az árnyas ösvényeken tapasztalható általános „világosításnak” köszönhetően ez nem jelent problémát. Jó szolgálatot tehet, ha sokat haladunk az erdőben, bár a nyílt terepre kiérve a nagy színeltolódás számunkra zavaró volt. Tehát a Target EL optikai színvonala nem magaslik ki a mezőnyben, ellenben az árfekvést figyelembe véve jónak mondható. Fényképezőgép-hasonlattal élve, az olcsó kompakt masinák által készített képek ideális fényviszonyok közt alig különböztethetők meg a prémium optikákat alkalmazó tükörreflexesekétől, ellenben gyengébb megvilágításnál, más szögből érkező fények esetén a különbség akár ég és föld is lehet!

Mindent összevetve, ha a legtöbb fejformára jól illeszkedő többlencsés sportszemüveget igénylünk, amelynek megjelenése egyáltalán nem „amatőr” vagy „gazdaságos”, akkor a Bikefun Target EL mindenképpen megfontolásra érdemes. A tesztkörkép tapasztalatai alapján az optikai minőség terén jelentős előre lépést már legfeljebb egy felsőbb árkategóriával érhetünk el, amely bár ebben az esetben mindössze 6000 forint többletkiadást jelent, a másik oldalról nézve 65%-os felár!

Előnyök:

  • profi megjelenés
  • minőségi keret
  • stabil, pontos illeszkedés
  • kedvező ár

Hátrány:

  • közepes optikai teljesítmény

Ajánlott fogyasztói ár: 8990 Ft.

További információ a forgalmazó honlapján.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo