fbpx

Akik április 1-én sem tréfálnak- Ronde van Vlaanderen 2018 előzetes

Vasárnap délelőtt fél tizenegykor rajtol el a 175 versenyzővel a 102. Ronde van Vlaanderen. Az Antwerpen és Oudenaarde közötti 264,7 kilométeres távon zajló események remélhetőleg ismét az országúti kerékpársport nagy ünnepét jelentik majd.

264,7 kilométer, 18 emelkedő (helling), ebből nyolc macskaköves, valamint öt további sík macskaköves szektor. Ezek a Ronde van Vlaanderen alapadatai. A verseny még a 2010-es évek elején egy kis fazonigazításon esett át, az addigi utolsó emelkedő, a Muur-Kapelmuur jóval előrébb került a programban, 94 kilométerrel a cél előttre. Jelenleg a Paterberg (másodszorra) az utolsó helling  13 kilométerrel a cél előtt, de előtte mintegy három kilométerrel  ott van az Oude Kwaremont is, amelyen összesen háromszor küzdik végig magukat a versenyzők, és amely a változtatások következtében a stratégiailag legfontosabb ponttá nőtte ki magát. Ezzel azt emelkedővel nyit a verseny dimbes-dombos része 143 kilométerrel a vége előtt, majd következik még egyszer 54 kilométernél, végül jön a már említett harmadik menet 16 kilométernél. Tavaly Philippe Gilbert (Quick Step Floors) a második alkalom során lépett el a többiektől, hogy aztán egészen a célig bírja. Előző évben Peter Sagan (Bora-hansgrohe) szintén ezen az emelkedőn (de az utolsó felvonásban) indított végül döntőnek bizonyuló támadást. Mindazonáltal a Muur-Kapelmuur is taktikailag fontos helyszín maradt: tavaly a Quick Step csapata itt hozta lendületbe a versenyt, amelyből aztán Gilbert szólója is kinőtte magát 40 kilométerrel később.

Minden fontos adat egy képen

A külön említett két versenyzővel természetesen idén is számolni kell. Mindketten kihagyták a szerdai Dwars door Vlanderent, formájukat tekintve inkább a múlt vasárnapi Gent-Wevelgemre támaszkodhatunk: Sagan megnyerte, Gilbert pedig nagy mértékben vette ki a részét abban, hogy a csapat Elia Vivianit kedvező helyzetbe juttassa a sprint során.

A címvédő Gilbert mellett Niki Tersptra (E3 Harelbeke győztese), Yves Lampaert (Dwars door Vlaanderen győztese), valamit Zdenek Stybar is számításba jöhet. Nem véletlen, hogy a versenyt megelőző sajtótájékoztatókon a szakmai vezetőket arról is kérdezgették, hogy lehet legyőzni egy ilyen csapatot. Úgy tűnik, a többség arra számít, hogy a belga csapat ismét korán kezd majd bele a mezőny nyomasztásába. Ezt a nyomást idén leginkább talán Greg van Avermaet (BMC) érzi magán, Fabio Baldato sportigazgató is ezt emelte ki, hogy az olimpiai bajnok számára jelenleg az a legproblematikusabb szituáció, mikor sikerül bekerülnie egy 12-13 fős élcsoportba, de a csoport tagjai közül legalább hárman Quick Stepesek. Szerdán mindenesetre újra odatette magát, igaz, idén még nem nyert egynapost, de teljesítménye alapján nincs még veszve az idénye.

Van Avermaet a hét közepén Tiesj Benoottal (Lotto-Soudal) dolgozott össze egy akció során, a fiatalabbik belga egyenletes, erős teljesítményt nyújtott március során (a legelején megnyerte a Strade Bianchét), nem meglepő tehát, ha ma is a legnagyobb esélyesek közt lehet számon tartani. Sep Vanmarcke (Team EF) a harmadik olyan versenyző, akin látszik az erő és a jó forma, de neki egyelőre még nem sikerült ezt kézzel fogható sikerre váltania. A Ronde számára is egy újabb lehetőség, hogy változtasson ezen.

Sanremo óta nem találkoztunk Michał Kwiatkowskival (Team Sky),  hónap elején ő is jó formában volt, ma kiderülhet, hogy mennyire sikerült ezt áprilisra is átmentenie. Ugyancsak két hete állt utoljára rajthoz (és nyerte is meg a versenyt) Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), aki most először vesz részt a Rondén, s bár alkatilag ez a verseny nem annyira az ő terepe (természetesen a kockaköves specialistákhoz viszonyítva), ám mint láthattuk szerdán, Alejandro Valverde (Movistar) is aktívan részt tudott venni a verseny alakításában, valószínűleg az olasz klasszis sem fog teljesen elbújni a mezőnyben.

A verseny 10.30-kor rajtol és várhatóan délután fél öt és fél hat között ér majd véget. Előzetes számítások szerint a Muur-Kapelmuur fél három – három, az Oude Kwaremont (másodszor) fél négy-négy körül kerül majd sorra.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo