fbpx

KorszakVáltó Határon-Túra: vihar a Hortobágyon, akadémiai elnök kerékpáron

Óriási viharba keveredtek a KorszakVáltó Határon-Túra kerekesei a tekerés második szakaszán, a napi célállomás, Debrecen előtt, aminek az áram nélkül maradt kismacsi kocsmában örültek a legjobban, ugyanis a bemenekülő bringások lámpái szolgáltatták a fényt az elsötétült ivóban…

KorszakVáltó Határon-Túra: halad a karaván

KorszakVáltó Határon-Túra: halad a karaván

A kárpát-medencei magyar közösség baráti összetartásának jegyében az erdélyi Csíkszereda városába tartó, több mint 100 bringás túl van a két leghosszabb, 130 kilométeres szakaszon, de rövid idő alatt megtapasztalhatták, milyen érzés, amikor 40 fok közeli hortobágyi hőséget öt percen belül óriási felhőszakadás váltja fel, s többek között az is kiderült, mi a kerékpártúra legfőbb mérőszáma, a dinnyekilogramm/kilométer…

A napi penzum 7-8 óra, amiből 6 óra nettó tekerés, reggel 10 órai indulással ez fél 6 körüli érkezést jelent, a kánikulában ez sokaknak komoly megterhelés. Szerencsére előre leszerveztünk frissítőpontokat, ezen felül ma bevezettük a kerékpártúra új mértékegységét, a dinnyekilogramm/kilométert. A Hortobágyon 130 kg dinnyét vásároltunk a csapatnak, ami rögtön el is fogyott, tehát kiderült, mennyi az egységnyi fogyasztása több mint 100 embernek, közel 130 kilométeren.

A csapat összefogásának szempontjából érdekes jelenségre lettünk figyelmesek, ami tanulságos lehet nagy csapatban túrázóknak. Amikor próbáltunk 100-an kettes sorban együtt haladni, a hátsóbb régiókban „gumizás” alakult ki, lassításkor már többeknek komolyan kellett fékezni, majd újra gyorsítani, s egy idő után ez már fárasztó volt. Kettészedtük így a csoportot kétszer 25 párra, és ez már sokkal egészségesebb méretű csoportokat eredményezett, könnyebben mozogtak együtt.

„Hétfőn a 757 kilométeres, 8 napos túra fontos állomásához érkezünk, sor kerül a határátlépésre, innentől az erdélyi tájak felé vesszük az irányt.” – foglalta össze a vasárnap történteket Eisenkrammer Károly főszervező.

Aztán az Akadémia elnöke, Pálinkás József is nyeregbe szállt a túra harmadik napján, mely során a kerékpárosok átlépték a magyar-román határt, s ünnepélyes szalagkötés szimbolizálta, hogy új, pozitív korszak kezdődik Magyarország és Románia, valamint a határon túl élő magyarok életében.

A hétfői, Debrecen és Székelyhíd közötti 50 kilométeres táv kis pihenőt jelentett a két 130 kilométeres szakasz után, nagy számban csatlakoztak „külsősök” a Budapest és Csíkszereda közötti 757 kilométeres távot teljesítő túrához, köztük volt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József is, aki végigtekerte a csapattal a napi penzumot.

KorszakVáltó Határon-Túra

KorszakVáltó Határon-Túra

A határátlépés során Székelyhíd polgármestere, Béres Csaba várta a túra résztvevőit, majd Révész Máriusz országgyűlési képviselővel ünnepélyes keretek között összekötötték a két ország zászlaját szimbolizáló szalagokat. Reményüket fejezték ki, hogy az állampolgársági törvény „korszakváltó” módosításának augusztus 20-ai hatályba lépésével Új alapokra helyeződik az anyaország, és a határon túl élő magyarok viszonya.

Székelyhídon megható műsorral várták a bringásokat, zenés, táncos műsorral 2 órán keresztül tartott az ünneplés. A karavánból előkerült Nagy „Gizmo” Attila freestyle-csapata, akik vendéglátóikat nyűgözték le extrém bemutatójukkal, hátraszaltókkal, kerékpáros trükkjeikkel. Fontos is volt egy kis buli, kikapcsolódás, ugyanis a túrázókra keddtől vár komoly megmérettetés, az erdélyi hegyekbe érkezik ugyanis a „mezőny”…

KorszakVáltó Határon-Túra

KorszakVáltó Határon-Túra

A túra tervezett útvonala mentén, a szervezők a napi részállomásokon kulturális és sport rendezvényekkel fűszerezik a programsorozatot. Útközben bárhol lehet csatlakozni egy-egy napra, vagy csak néhány kilométer erejéig – a csatlakozási helyek és időpontok megtalálhatók a www.korszakvalto.hu oldalon.

Forrás és fotó: Vuelta Sportiroda sajtóközlemény, Borek Annamária

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo