fbpx

KorszakVáltó Határon-Túra: Udvarhelyen ünnepelték Szent István Napját a KorszakVáltók

Úgy tűnik, a kárpát-medencei összetartás üzenetét hordozó, Csíkszeredába tartó, 8 napos KorszakVáltó Határon-Túra beteljesíti küldetését. Mélyen Erdélyben, Maros megyében járva az érintett falvak lakói nemzetiségtől függetlenül lelkesen üdvözlik a kerekeseket.

KorszakVáltó Határon-Túra 2010

KorszakVáltó Határon-Túra 2010

A Budapest-Eger-Székelyhíd-Zilah-Kolozsvár-Marosvásárhely-Székelyudvarhely-Csíkszereda útvonalon zajló 757 kilométeres túra már 8 megyén (Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Bihar, Szilágy, Kolozs, Maros) haladt keresztül, a csütörtöki 108 kilométeres szakasz végén elérték Marosvásárhelyt, augusztus 20-án pedig a küldetés apropóját adó módosított állampolgársági törvény hatályba lépésének napján elérték Hargita megyét, és Székelyudvarhelyt.

„Már szinte csak föl-le haladunk a hegyekben, egyre keményebbek a 6-7 órás tekerések, ami a résztvevőket és a technikát is egyre jobban megviseli. Szeretnék köszönetet mondani szerviztámogatónknak, a Schwinn-Csepelnek, a szerelőknek most már bőven akad munkája, hogy senki ne maradjon állva az út szélén. Bebizonyosodott az is, hogy erre a túrára a hegyikerékpár vagy a trekking a legmegfelelőbb, országúti versenykerékpárral könnyen bajba lehet kerülni a rossz minőségű utakon. A csütörtöki nap fénypontja a mezőrücsi frissítőállomás volt, a román nemzetiségű településen is hihetetlenül szívélyesen fogadtak, emlékezetesen finom juhtúrós-kapros kenyérlángossal, ami elképzelhetetlenül jól esett.” – értékelt Eisenkrammer Károly főszervező.

Közben finisébe fordult az augusztus 21-én, Csíkszeredában véget érő KorszakVáltó Határon-Túra. Nemzeti ünnepünkön Székelyudvarhelyre érkeztek meg a bringások, ahol Bunta Levente polgármester az első ízben megrendezett Szent István Napok keretein belül köszöntötte a Budapestről érkező vándorokat.

KorszakVáltó Határon-Túra 2010

KorszakVáltó Határon-Túra 2010

Bár mindkét ország mindennapjaiban akadnak nehézségek, – addig nincs baj, amíg bringások érkeznek városunkba Budapestről a barátság üzenetét hordozva – köszöntötte a kerekeseket Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere. Az ünnepen a túrát végigtekerő Révész Máriusz, országgyűlési képviselő felolvasta a KorszakVáltók küldetésnyilatkozatát, kiemelve, hogy az augusztus 20-án hatályba lépő módosított állampolgársági törvénynek köszönhetően „új, pozitív korszak kezdődik Magyarország és Románia, valamint a határon túl élő magyarok életében, új alapokra helyeződik az anyaország, és a határon túl élő magyarok viszonya”.

„A napi 100 kilométeres táv során továbbra is nagy hegyeket kellett leküzdeni, A Korond utáni 900 méter magas emelkedőn ismét kialakult egy háziverseny is. Először akadt dolga a túrát kísérő mentősöknek is, egy kisebb esést követően, szerencsére horzsolásokon kívül nem történt baj. A szovátai pihenőhelyen elköltött ebéd után felkerestük a túra egyik védnöke, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által is támogatott gyermekotthont, ahol megindító élményben volt részünk. A székelyudvarhelyi célba érkezve, a főtéren terített asztal, vigadalom várt minket Szent István Napján.” – értékelt Eisenkrammer Károly főszervező.

Augusztus 21-én, szombaton a célállomásra, Csíkszeredába érkeznek a bringások, többek között huszárszázad kíséretében.

További információk a www.korszakvalto.hu oldalon.

Forrás és fotó: Vuelta Sportiroda sajtóközlemény

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo