fbpx

Túrázás kerékpáron

A kerékpározás a világ megismerésének egyik legjobb módja. Gyorsabb, mint a gyaloglás, de a gépjárművel ellentétben nem szennyezi a környezetet, és közvetlen kapcsolatot biztosít a külvilággal. A túra lehet egynapos vagy akár több hónapos, aszfalton vagy terepen, egy pontból kiinduló csillagtúra, körtúra vagy egyik pontból a másikba irányulhat. Az alábbi cikk sorra veszi a legfontosabb tudnivalókat…

Országúti túrázás

Az országúti túrázásnak számos változata van. Lehet egynapos kirándulás a környék egyik legszebb pontjára, egy hét az ország valamely régiójában, vagy akár egy világ körüli út is. Célszerű pontosan követni az előre eltervezett útvonalat. A hosszabb túrára pedig fel kell készülni, és ehhez a környéken edzeni is kell. Sok kerékpáros az aszfaltos edzőkörök során ismeri meg tágabb értelemben vett környezetét.

Az aszfaltos túrázás egyik legnépszerűbb vállfaja az egynapos túra. Más nem kell hozzá, mint a környék térképe, némi élelem, alapvető szerszámok, tartalék pénz és esetleg egy fényképezőgép. Megtervezhetjük előre az útvonalat, de ha egy másik út érdekesebbnek tűnik, ne riadjunk vissza a változtatásoktól. Mindenképpen használjuk a kevésbé forgalmas, alsóbbrendű utakat. A túra során hajtsunk kis áttételeket, és legyünk tisztában teljesítőképességünk határaival. Rendszeresen együnk és igyunk, ne hagyatkozzunk az éhség- és szomjúságérzetre, ami már túl későn jelentkezik.

Nyáron vigyünk magunkkal naptejet, változékony időjárásban pedig plusz réteg vízhatlan ruházatot. Még a legforróbb napokon is legyen rajtunk felső ruházat, mivel hátunk a menetszél hatására pillanatok alatt leéghet. Nyakunkat, fülünket kenjük be naptejjel, és mindig viseljünk bukósisakot.

tura_1

A többnapos túrák során lényegesen nagyobb területet járhatunk be és ismerhetünk meg. Ez lehet csillagtúra, amikor felszerelésünk döntő része a szálláson kerül elhelyezésre, míg mi, nap mint nap, a környék egy-egy szegletét járjuk be. Ez lényegében egynapos túrák sorozata, így az ott leírtak szerint kell felkészülni rájuk. A másik változat a vándortúra, ahol minden éjszaka más-más szálláson hajtjuk álomra fejünket, és összes holminkat folyamatosan magunkkal cipeljük. Így járhatunk be hosszabb útvonalat, ismerhetünk meg több tájegységet, viszont kerékpárunkat fel kell készíteni a csomagok szállítására. Egy harmadik lehetőség, ha a holmit egy kísérőautó viszi: ez általában szervezett túrák esetén lehetséges.

Ha külföldre tervezünk túrát, fontos, hogy tájékozottak legyünk, és még figyelmesebben alakítsuk ki az útvonalat. Olvassunk el mindent az országról, kérdezzünk meg olyanokat, akik már kerékpároztak arrafelé. Még indulás előtt szerezzük be a szükséges térképeket. Körültekintően pakoljunk a kerékpáros táskákba, a legnehezebb dolgok mindig alulra kerüljenek, míg a leggyakrabban használtak a tetejére.

Túrázás terepen

A tereptúrán szakadhatunk ki leginkább megszokott civilizációs környezetünkből. Érdemes igénybe venni a népszerű turistaközpontok térségében létesített kijelölt ösvényeket. Az egynapos túrákhoz nem kell sok holmit vinni, és azt is célszerű egy kisebb hátizsákba pakolni, mivel a kerékpár így könnyebben irányítható a nehéz terepen. Vigyünk magunkkal turistatérképet, melyen szerepelnek a kisebb ösvények is. Legyünk tisztában a terület jogi helyzetével: Magyarországon az Erdőtörvény értelmében a terület tulajdonosa határozza meg kerékpározás terén a lehetőségeket.

turazas_2

Többnapos túrák esetén vagy meg kell szervezni a csomag egyik helyről másikra történő szállítását, vagy az előzőekben ismertetett csillagtúrázást ajánljuk. Nem érdemes a terepkerékpárt felmálházni, legfeljebb aszfaltos, sima úton történő haladáshoz. Bármilyen is legyen a túra, célszerű a legkönnyebb felszerelést összeválogatni, beszerezni. Ellenben a ruházaton ne spóroljunk, mivel a vadonban az időjárás is zordabb lehet, a hegyekben gyorsan változik a hőmérséklet. Mindig legyen náluk a szükségesnél is több folyadék és élelem: a civilizációtól távol nem egyszerű beszerezni ezeket.

A hegyikerékpározás alapszabályai:

1. Az ösvényről letérni tilos!
2. Vigyázz a természetre!
3. Felelősséggel biciklizz!
4. A gyalogos forgalom mindig elsőbbséget élvez.
5. Járj csendesen, ne riogasd az állatokat!
6. Megtervezett útvonalon járj!

Az erdőben kerékpározni nemcsak élvezetet, de szemléletet, életfelfogást is jelent. A természet szeretetét, felelősséget a környezetért, garanciát a csendre. Szeretnénk, ha a világon ez mindenkinek ugyanezt jelentené, ezért kérjük Te is eszerint cselekedj!


Hogyan induljunk neki és mi kellhet?

Tervezd meg!
Minden túrát célszerű előre eltervezni: még az egynapos „kirándulás” előtt is tanulmányozzuk a térképet, olvassuk el az útikönyvet. A túra során jó szolgálatot tesznek a GPS készülékek, de az útvonal megtervezéséhez használjuk az útikönyvet, vagy az internetet. A hazai tájakon kerékpározóknak nagyon hasznosak a kerékpáros útikönyvek, melyek a könyvesboltban kaphatók, vagy megrendelhetők a kiadó honlapján keresztül: www.frigoriakiado.hu

Légy kondiban!
Kevés annál kellemetlenebb érzés van, mint amikor az ember azért nem tud végigmenni a tervezett úton, mert féltávnál kiderül, hogy gyenge. Hosszabb kerékpártúra, főként többnapos túra előtt, ha egyébként keveset mozgunk, legalább 5-6 alkalommal iktassunk be intenzívebb mozgást, pl. rövidebb kerékpározásokat, futást, gyalogtúrát, hogy ne ott derüljön ki, minden adott, csak a kondi hiányzik. Válasszunk erőnlétünknek megfelelő távot és terepet, ha nem vagyunk biztosak magunkban, az útvonal mellett legyen vasút, hogy könnyebben hazaérjünk.

Mit vigyünk magunkkal és hová tegyük a csomagot?
Többnapos túrához a kerékpáron kívül csomagtartóra, kerékpáros táskára is szükség lesz. Bármilyen csomagtartórendszert választunk, célszerű a súlyt a kerékpár elején és hátulján egyenlő arányban elosztani, így alig romlik a kerékpár irányítása. Mivel a megpakolt táskák fokozottan terhelik a vázat, a villát és a kerekeket, gyakrabban kell ellenőrizni azok műszaki állapotát. A rögzítő konzolok is potenciális töréshelyek lehetnek.

Bármilyen hosszú a túra, és bármennyi csomagot viszünk magunkkal, érdemes felszerelni egy lecsatolható kormánytáskát, melybe a térképen kívül a gyakran használatos, értékes tárgyainkat tehetjük (pl. szemüveg, mobiltelefon, fényképezőgép). Az ilyen táskák tetején átlátszó fólia található, hogy ez alá csúsztathassuk az éppen bejárt útvonalszakasz térképét. Így a tájékozódáshoz ritkábban kell megállni.

Vannak túrázók, akik szívesebben kötik csomagjaikat a kerékpárhoz egy utánfutóban. Ennek egyik fő előnye, hogy az utánfutó pillanatok alatt lecsatolható, és biztonságos elhelyezését követően gondtalanabbul, egyszerűbben fedezhetjük fel a környéket.

Egynapos, könnyed tempójú túrák esetén ajánljuk a csomagok hátizsákba történő pakolását, A hátizsák lehetővé teszi a csöves ivórendszer elhelyezését is, így a kormány elengedése nélkül tudjuk pótolni az elvesztett folyadékot. A hátizsákot jól kiegészíti a nyereg alá felcsatolható, nehezebb szerszámokat tartalmazó kistáska.

A túrázáshoz bármilyen kerékpáros ruházat megfelel, de könnyed tempójú, nem túl hosszú útra kényelmes túraruházatban is elindulhatunk. Az utóbbi esetben ügyeljünk arra, hogy derekunk mindig fedve legyen. Változékony időjárásban vigyünk magunkkal összehajtható széldzsekit, többnapos túrák esetén gondoskodni kell a váltóruháról és a kerékpározás utáni viseletről is.

Leltár: 15 cucc, ami mindig kellhet túrán:

1. Pumpa, pótbelső, defektjavító készlet
2. Szerszámkészlet, a beállításhoz és javításhoz
3. Esőkabát, évszaknak megfelelő ruha
4. Élelmiszer, elsősorban energiaszelet, müzliszelet, banán
5. Innivaló kulacsban, vagy italtároló zsákban
6. Zsebkendő, WC papír, legjobb a nedves törlőkendő
7. Készpénz, büfére, vonatra, bármire
8. Igazolvány, esetleg kártyák
9. Lakat, zár, hogy ne kelljen egyfolytában a bringát lesni
10. Elsősegély cucc, naptej, fájdalomcsillapító
11. Térkép, útvonalterv
12. Telefon, fényképezőgép (mindkettő feltöltve)
13. Napszemüveg, bringás szemüveg
14. Bukósisak
15. Lámpa előre és hátra.

Hol szálljunk meg?

Az éjszakákat tölthetjük panzióban vagy kempingben. A sátorozáshoz számos kiadvány nyújt útmutatást. A kerékpáros túrázáshoz csak a legalapvetőbb felszerelés szükséges, mivel túl sok mindent úgy sem szeretnénk cipelni. A sátor legyen könnyű, vízálló, de jól szellőző, és jól szigetelő, könnyű hálózsákot válasszunk hozzá. A felgöngyölíthető, vékony matrac (polifoam vagy felfújható derékalj) véd a felfázás ellen, és a kényelmet is fokozza. A főzéshez is a lehető legkisebb és legkönnyebb berendezést válasszuk. Mindig legyen nálunk tartalék élelem, de nem érdemes többnapi ennivalót hurcolni.

turazas_3

Hogyan étkezzünk?

A túra során fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget, így kompenzálhatjuk a szervezet fokozott igénybevételét. Emellett naponta vegyünk be sportolóknak gyártott multivitamint, mely biztosítja az ásványi anyagok és nyomelemek pótlását. A túrák előtti nap, többnapos túra esetén naponta érdemes vacsorára tésztát fogyasztani, feltöltendő a szénhidrát raktárakat, amit majd másnap úgyis elégetünk. Túrázás közben a fertőzések elkerülése végett elsősorban palackozott vizet fogyasszunk, forrásokat kutakat csak ott használjunk, ahol biztosak lehetünk a tisztaságban. A folyadékbevitel nagyon fontos, igyunk sokat, egy egész napos túra során a 3-4 liter folyadék egyáltalán nem sok, főleg nyaranta. Az alkohollal azonban vigyázzunk, egyrészt mert ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az autónál, másrészt mert eltompíthat. A hideg söröket inkább estére, a túra végére tartogassuk. Legyen mindig nálunk elsősegélycsomag, benne fertőzés elleni gyógyszer, esetleg klórtabletta, ha csak kétes tisztaságú vízhez jutnánk!

Néhány hasznos termék:

Hannah Troll-S sátor

tura_4

Nagyon könnyű, kétszemélyes sátor 3 évszakra tervezve. A Hannah-tól megszokott kiváló minőségű, strapabíró anyagok és szolid, ugyanakkor praktikus kialakítás jellemzi. Méretéből, súlyából adódóan kerékpártúrákra alkalmas. Anyaga: 100% poliészter, vízállóképessége 3000 mm, súlya: 3000 g, alapterülete: 250 cm × 150 cm + előtér (belső magassága: 115 cm), Összecsomagolt mérete: 15 × 45 cm. Ára: 19.990 Ft

Hannah Biker hálózsák

tura_5

Kicsi és nagyon könnyű, kényelmes hálózsák nyári kirándulásokhoz. Kerékpártúrákhoz ajánlott. Anyaga: 100% poliészter, súlya: 1000 g, méretek: 175-185 cm / 185-195 cm, összecsomagolt mérete: 17 × 34 cm. Ára: 12.990 Ft

Treksport kerékpáros táska

tura_6

60 literes, kétoldalas, csomagtartóra szerelhető kerékpáros táska. Anyaga: 100% poliészter. Ára: 12.990 Ft

A cikk eredetileg a Bikemag 2008. tavaszi “Kerékpározz velünk!” különszámában jelent meg.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo