fbpx

Kerékpározik a család

A kerékpározás közelebb hozhatja a családtagokat, házastársakat, közös élményeket szerezhetnek, együtt fejleszthetik kondíciójukat, miközben beléjük ivódik a természet iránti szeretet. Gondosan tervezzük meg a túrákat és vegyük figyelembe a családtagok eltérő kondícióját, teljesítőképességét!

Amikor a gyermekek még nem ülhetnek saját kerékpáron

Akár már egy 12 hónapos csecsemő is ülhet kerékpárra, azaz ülhet gyerekülésben. A kerékpáros elé a felsőcsőre szerelt típusok jobb kommunikációt tesznek lehetővé, míg hátul a gyermek nagyobb biztonságban van. Bármelyiket is választjuk, győződjünk meg arról, hogy a gyermeket megfelelően beszíjaztuk-e az ülésbe! A gyermekszállító utánfutók abban az életkorban előnyösek, amikor a gyermek már túl nagy a gyereküléshez. Ha a gyermek már ezt is kinövi, és hiányzik neki a mozgás, vásárolhatunk olyan kerékpárra rögzíthető utánfutót (félbiciklit), melyet ő is hajthat. Bármit is erősítünk kerékpárunkhoz, mindig pontosan és figyelmesen kövessük a gyártó utasításait!


Első a biztonság

A gyermek nemcsak saját kerékpárján, de a gyermekülésben vagy az utánfutóban is viseljen bukósisakot. Kezdetben olyan típust válasszunk, amely a fülét is védi, így még kisebb az esetleges sérülés veszélye. Ha már ő maga is hajt, a fülvédős sisakot cseréljük hagyományos típusra, mivel így jobban hallja az utasításainkat. Emellett magyarázzuk el neki a KRESZ fő idevonatkozó szabályait, és játékos formában kérjük számon tőle. A legtöbb gyermek egyébként is érdeklődik a közlekedés szabályai iránt.

Erőnlét

A gyermek saját kerékpárján általában képes eljutni oda, ahova valóban el szeretne. Ha sokat kerékpározik, és jó kondiban van, akkor ez akár jelentős távolság is lehet. Már az ötévesek is könnyedén képesek 10-20 km-es, síkvidéki túrát megtenni. Folyamatosan figyeljük fáradtsági szintjüket, és gondoljunk arra, hogy a visszafelé vezető út is hátra van még. A legtöbb gyerek nagy energiabedobással kezd a túrába, majd egyik pillanatról a másikra lesz halálosan fáradt. Ilyenkor álljunk meg pihenni, és alakítsuk úgy az útvonalat, hogy a lehető legkisebb táv maradjon vissza.


Energiaellátás/ruházat

Az időjárás változásait nekünk kell figyelni, és számoljunk azzal, hogy a gyermek könnyebben kihűl, vagy kiszárad, mint a felnőtt. A családi kirándulásokon mindig legyen nálunk tartalék ruha (vízálló is), illetve gyorsan felszívódó étel és sok folyadék. A gyermek még nem tudja, hogy mikor fogy el a szervezetében tárolt energia, tehát gyakran kínáljuk étellel, itallal.

Útvonaltervezés

Gyermekekkel legjobb, ha a kerékpárutat használjuk. Magyarországon is találunk folyók, patakok, kanálisok mentén létesített, kerékpározásra alkalmas utakat, melyek alig tartalmaznak domborzati emelkedést. Tavaink partján is számos családcentrikus kerékpáros program létezik – ráadásul a tájban is gyönyörködhetünk. Itthon a legnépszerűbb a Tisza, a Duna menti, a Balaton, a Tisza tó, a Velencei tó és a Fertő tó körüli kerékpárút. Az útvonalakról érdemes beszerezni kerékpáros könyvet, melyek hazánkban a Frigória Kiadó gondozásában jelennek meg. (www.frigoriakiado.hu)

A kerékpárok szállítása

Hacsak nem egy családi kerékpározásra alkalmas útvonal tőszomszédságában lakunk, meg kell oldani a kerékpárok célállomásra való szállítását. Az autóra rögzíthető kerékpártartók óriási választéka áll rendelkezésünkre, amelyekből a csomagtartóra szerelhetők a legnépszerűbbek. Természetesen ügyelni kell arra, hogy a kerékpárok kerekei ne takarják el a lámpákat, az irányjelzőt vagy a rendszámtáblát. Ha ez nem megoldható, vásárolhatunk a kerékpártartó végére szerelhető pótlámpákat és rendszámot. A tetőcsomagtartóval ilyen jellegű gondunk nem lesz, de lényegesen nehezebb a kerékpárokat az autó tetejére felemelni. Fontos, hogy a kerékpár alsócsövét rögzítő modellt válasszunk. Szereljünk le minden olyan tartozékot (pl. kulacsot), ami út közben kilazulhat és leeshet. Az autó tetején szállított kerékpárokkal garázsba, parkolóházba nem tudunk beállni, így kerékpárszállításkor ne rutinból közlekedjünk.

Szállítás vasúton

Kerékpárt Magyarországon a megfelelő jegy megváltásával szállíthatunk bizonyos vonatszerelvényeken is. Érdemes tudni, hogy a kerékpárszállító vagon nélküli szerelvényeken csak a legelső és a leghátsó ajtónál szállhatunk fel. Érdeklődjünk a MÁV-nál a kerékpárszállítás lehetőségéről, és a szokásosnál korábban menjünk ki az állomásra, hogy a felrakodásra is maradjon idő.

Végül 5 fontos tipp:

– Kizárólag akkor merészkedjünk a forgalomba gyermekünkkel, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy erre már felkészült!
– Kerékpárutakon tanítsuk meg a gyermeket, hogy kizárólag a jobb oldalon hajtson!
– A család mindig együtt haladjon: kerüljük a leszakadást!
– Mindig a leglassabb tempójával haladjunk!
– Figyeljünk oda a gyermek fáradtsági szintjére, illetve arra, hogy a kirándulás közben eleget és igyon!

Eredetileg megjelent a Bikemag 2008-as “Kerékpározz velünk!” különszámában.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo
Sütibeállítások