fbpx

Selle Royal Dardo Women nyeregteszt

A Dardo Women egy sport felhasználásra készült női nyereg, mely a gyártó prémium kategóriájában foglal helyet, és létezik belőle férfi verzió is. Szélessége a női anatómiához igazodva kb. 10-15 mm-el több, mint a hagyományos férfi sportnyergek.

Selle Royal Dardo Women nyereg

Selle Royal Dardo Women nyereg

Megjelenését tekintve el is hisszük egyből a sportos felhasználást, mivel a zselés nyergekhez képest alacsony felépítés, és áramvonalas, lekerekített ülőfelület jellemzi. A forma szinte csábít arra, hogy elé, és mögé csúszva agresszív terepeket küzdjünk le vele. Persze a látszat néha csal, de ne szaladjunk ennyire előre…

A nyereg tömege az átlagos nyergek között jónak mondható, méret tekintetében sem mondaná meg ránézésre senki, hogy zselés típussal állunk szemben. A sportnyergek kategóriájában már nem egy fitnesz alkat, már ami tömegét tekinti, de az árkategóriájához, és zselés kialakításhoz képest rendben van a tömege.

Selle Royal Dardo Women nyereg

Selle Royal Dardo Women nyereg

A gyártó, a sportnyergeinél 15 fokos előrehajlási szöget határoz meg, mint ideális tekerési pozíciót. Ezt meg tudom erősíteni, tényleg így a legkényelmesebb rajta az ülés. Ettől a pozíciótól még egy lépcsőt lehet csak eltérni a felegyenesedés tekintetében. Egy emeltebb stucni, és egy hajlított kormány még belefér. A totál felegyenesedett, komfortos üléspozíció szinte teljesen felejtős ennél a nyeregnél. Ennek oka többrétű. Egyrészt a sportos kialakítás miatt az átlagos zselés nyergekhez képest elég vékony a zseléréteg, és az is puhább fajtából való. Ha nagyon felegyenesedünk rajta, akkor – főleg a nehezebb bicajosok alatt – egyszerűen tövig benyomódik a zselé, és akkor már csak a nyeregtest rugalmasságában bízhatunk, mint rezgéscsillapító tényező. Ez ügyben viszont sok jóra nem kell számítani: pont az ülőcsontok alatt fut a nyereg alján két műanyag kidudorodás, ami nagyon nagy mértékben csökkenti a nyeregtest rugalmasságát. Tehát ebben a nyeregben a rugózást a gyártó 100%-ban a zselére bízta, és maga a nyeregtest alig vesz részt ebben a folyamatban. Ha betartjuk a gyártó által meghatározott ideális tekerési pozíciót, akkor ez nem feltétlenül negatívum.

A nyereg felülete érdekes tulajdonságú. Azt gondolná az ember, hogy ezeket a komfort- sportnyergeket mindenféle ruhában ugyanolyan tekerni, de ez nincs így. Normál bicajos gatyóval használva a nyereg felülete közepesen tapad a nadrág anyagához, és izzadás hatására sem változik sokat a helyzet. Hosszú túrák során némi kis fészkelődés még belefér, de semmiképpen nem az csúszós bőr érzés, mint amit egy hagyományos bőr bevonatos nyeregnél megszokhattunk. Ezzel szemben a vászonszerű anyagok nagyon tapadnak hozzá, és ez a tulajdonságuk izzadás hatására csak fokozódik.

Selle Royal Dardo Women nyereg

Selle Royal Dardo Women nyereg

Szóval a felhasználási terület elég jól behatárolható: Rendszeres sportolás, aktív, előredőlt helyzetben, szélesebb csípőjű csajoknak, leginkább bicajos gatyóban. Ha így használod, akkor nagy megelégedéssel fog eltölteni ez a sportos kinézetű, kényelmes, és ésszerű ár / tömeg arányú nyereg. Ha mégis rendszeresen járja vele valaki a várost, akkor pedig jól jöhet a végébe épített integrált rögzítő rendszer, melybe nyeregtáskát, vagy villogót lehet csatlakoztatni a Selle Royal logó kipattintása után.

Termékadatok:

Forgalmazó: Megabike Kft.; www.megabikeltd.hu
A nyereg a gyártó oldalán ide kattintva érhető el.
Selle Royal termékek a forgalmazó oldalán ide kattintva érhetők el.
Hossz: 274 mm
Szélesség: 152 mm
Tömeg: 340 g
Ajánlott fogyasztói ár: 7.900 Ft

Szöveg: Ardó Tamás
Fotó: Ardó Tamás

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo