fbpx

XCO világkupa Nove Mesto 2021: Pidcock prodigy; Vas Kata Blanka 3. U23-ban!

Loana Lecomte (Massi) és Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers) leiskolázták a felnőtt mezőnyt a csehországi viadalon. A generációváltás javában zajlik.

A csehországi Nove Mesto na Morave jól ismert helyszín, nemcsak biatlon versenyeket rendeznek itt, hanem 2011 óta az XCO világkupa-sorozat egyik legkedveltebb állomása.

A szeszélyes májusi idő kevésbé kegyes arcát mutatta a pénteki XCC versenyeken, a csúszós, saras pálya jóval technikásabb lett, mint amit a tavalyi évről ismertek a versenyzők.

A nők futamában Loana Lecomte (Massi), Haley Batten (Trinity Racing), Jenny Rissveds (Team 31) és Martina Berta (Santacruz FSA) lőttek ki a legjobban a rajtból, utánuk a világbajnok Pauline Ferrand-Prevot (Absolute Absalon) vezetett egy nagyobb csoportot.

A második körre fordulva Batten támadott, Pauline viszont egy szerencsétlen esésbe keveredett, ami miatt nemcsak, hogy fel kellett adja a versenyt, hanem kivizsgálás céljából kórházba is szállították.

Az élen állók közül Berta nem bírta a tempót, viszont csatlakozott a csoporthoz Linda Indergand (Liv Cycling) és Annie Last is.

A döntő momentum Lecomte és Batten támadása volt, sikerült elszakadniuk a mezőnytől, majd utóbbi az utolsó előtti körben kihasználta a fiatal francia tehetség kisebb bukását és megnyerte a futamot. A harmadik helyen az olimpiai bajnok Rissveds ért célba.

Benkó Barbara (Maloja Pushbikers) 27. helyen fejezte be a futamot.

A férfiaknál Anton Cooper (Trek Factory Racing) rajtolt legjobban, de szorosan követte Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) is. Itt nem szakad szét a mezőny, mint a női futamban, a sor elején körről-körre változott, hogy ki diktálja a tempót. Nino Schurter (Scott SRAM) és Henrique Avancini (Cannondale) is vezették a mezőnyt a második és harmadik körben, de a múlt heti XCO győztes Victor Koretzky (KMC Orbea) is megfordult a sor elején.

Sprint, ezúttal nem országúton nyert így van der Poel

Már a vége előtt látni lehetett, hogy Tom Pidcock és van der Poel a legerősebbek, végül az angol indította elölről a hajrát, de Mathieu minden energiát bevetve lesprintelte. A harmadik helyen a világbajnok, Jordan Sarrou (Specialized) zárt.

Szombaton és vasárnap rendezték az XCO futamokat. A 3,9 km hosszú pálya egy igazi hullámvasút, körönként 117 méter szintemelkedést kellett letudniuk a versenyzőknek. Az egyébként is technikás pályát az eső és a sár még nagyobb kihívássá tette, ahol még a legjobbaknak is benne volt a hibalehetőség.

Nove Mesto XCO pálya 2021

A női XCO futam egy emberről szólt, Loana Lecomte ismét rajt-cél győzelmet aratott, ahogy a közvetítésben is elhangzott, egy megingása, vagy rossz manővere nem volt, teljesen megérdemelten nyerte meg a versenyt.

Voltak azonban kevésbé szerencsésebb versenyzők is, Yana Belomoina (Brentjens MTB Team) egész héten rosszul érezte magát, a kórházban vesekövet diagnosztizáltak nála, így el sem indult a versenyen.

Loana Lecomte jelenleg a legjobb női XCO versenyző – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

A korábbi világbajnok Kate Courtney (Scott SRAM) remekül kezdett, majd az első körben egy esést követően megrongálódott a fékkarja, amit a depóban elképesztő gyorsasággal és profizmussal cseréltek ki a szerelők. Egészen a következő körig örülhetett, amikor defekt miatt ismét a pit vendége volt, így a jó helyezés reménye elúszott.

Pauline Ferrand-Prevot felemás hétvégét tudhat maga mögött, a pénteki kórházi látogatást követően végül rajthoz tudott állni vasárnap és még a dobogóért is harcban volt, de láthatóan nem volt 100%-os, sőt őt is még egy defekt is hátráltatta. Ha mindezt beleszámítjuk, talán elégedett is lehet a 4. hellyel.

Női dobogó: 2. Batten; 1. Lecomte; 3. McConnell

Az érmekért Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker) és Haley Batten (Trinity Racing) küzdöttek meg, végül a fiatal amerikai hozta el az ezüstérmet, McConnell lett a 3.

Benkó Barbara a 45. helyen ért célba.

A férfiak XCO futamában igazi tűzijátékra számítottunk, Mathieu van der Poel keményen be is kezdett, de Tom Pidcock, Nino Schurter és Mathias Flückiger (Thömus RN Racing) tudták követni.

Tom Pidcock – @Bartek Wolinski/RedBull Content Pool

Pidcock első támadására az első körig kellett várni, az angol és a holland csodagyerekek már ekkor összehozták a győztes szökést. A továbbiakban a különbséget az jelentette, hogy az Ineos kerékpárosa még innen is tudta növelni a tempót, majd Schurter legszebb éveit idézve, nagy előnnyel, egyedül teljesítette a teljes versenyt. Győzelme egy percig sem forgott kockán, a sikert követő interjúban azt nyilatkozta, hogy szerinte ő valójában mountain bike versenyzőnek született.

A második helyért macska-egér harcot játszott van der Poel és Flückiger, a svájci többször felért, majd úgy tűnt esélye lehet az ezüstéremre, de Mathieu mindig meg tudott újulni és végül megőrizte azt, Flückiger legjobb svájciként a bronzérem mellett egy repülőjeggyel Tokióba vigasztalódhat.

Negyedikként szintén egy ex-országúti versenyző, a remek formában versenyző Ondrej Cink (Kross Orlen) zárt, ötödik, legjobb francia a világbajnok Sarrou lett.

Parti András 106. helyen fejezte be a futamot.

További magyar eredmények:

  • U23 férfi – Sylvester Balázs 117.
  • U23 női – Vas Kata Blanka 3.
  • U23 nő – Buzsáki Virág 29.
  • U23 nő – Schmidel Regina 31.
  • U19 férfi – Horváth Áron Mihály 70.
  • U19 férfi – Takács-Valent Márk 84.
  • U19 nő – Bokros Csenge Anna 49.
  • U19 nő – Tóth-Almási Borbála 60.
  • U19 nő – Leányvári Sára DNF.

Képek:
redbull.tv
Red Bull Content Pool – Bartek Wolinski

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo