fbpx

XCO világkupa Andorra: Benkó Barbara 3. a Short Track versenyen, meglepetés győztesek az XCO-n

Gunn-Rita Dahle szenzációs győzelmével, illetve egy svájci óraműként működő olasz versenyző sikerével zárult az andorrai hétvége.

A múlt hétvégi olaszországi versenyt követően Andorrába érkezett az XCO-világkupa mezőnye. A vallnordi pálya az egyetlen olyan helyszín a naptárban, ahol magaslaton kell bizonyítaniuk az indulóknak.

A 3,8 km hosszú pálya körönként 206m szintet tartalmaz és az oxigénben szegény levegőn kívül brutális meredekségű mászásokat és természete adta, köves-gyökeres lejtőket foglal magába. A nőknek 6, míg a férfiaknak 8 kört kellett teljesíteniük.

Nők

A pénteki XCC verseny magyar szempontból kiválón zárult. Először Jolanda Neff (Kross Racing Team) szakadt el a mezőnytől, de nem bírta egyedül a szökést, az üldözők felértek rá. A következő svájci támadás Alessandra Keller (Thömus RN Racing) révén viszont már sikeresnek bizonyult, a fiatal versenyzőnő bebiztosította a pole-t vasárnapra. A második helyért Benkó Barbara (Ghost Factory Racing) és Annika Langvad (Specialized Racing) küzdött meg, és Barbit csak sprintben előzte meg a korábbi világbajnok.

Gunn-Rita Dahle – 30. VK győzelem 45 évesen / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A 45 éves norvég legenda, Gunn-Rita Dahle (Merida) gyomorproblémák miatt kihagyta a pénteki versenyzést, vasárnap viszont olyan teljesítményt nyújtott, amivel fénykorát idézte, így 30. világkupa győzelmét aratta. A nála 20 évvel fiatalabb Jolanda Neff lefelé ugyan minimálisan gyorsabb volt, de nem tudott felülkerekedni a sportág nagyasszonyán. Ami még érdekes volt, hogy Kenneth Flesja minden alkalmat megragadott, hogy felesége tempóját ösztönözze, a kordon mellett diktálta az iramot Gunn-Ritának.

Női dobogó: Jolanda Neff, Gunn-Rita Dahle, Emily Batty / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Emily Batty (Trek World Racing) talán még az első helyért is harcban lehetett volna, viszont kritikus pillanatban esett le a lánca, ami után egyedül kellett felérnie, így végül harmadikként zárt.

Benkó Barbara a pénteki csodálatos teljesítményt követően vasárnap is jót ment, 15. lett.

Férfiak

A pénteki XCC futamot a brazil Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing) nyerte Mathieu van der Poel (Corendon Circus) előtt. Harmadikként a múlt hétvégén, hazai pályán is remek formát mutató Gerhard Kerschbaumer (Torpado Gabogas) végzett, jó rajtpozíciót biztosítva vasárnapra.

Kerschbaumer ma faképnél hagyta a világbajnokot / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

A korábbi olimpiai bajnok, Jaroslav Kulhavy (Specialized) betegség miatt nem tudott rajthoz állni. Az olaszországi futamhoz hasonlóan Andorrában is hamar kiderült, hogy Gerhard Kerschbaumer és Nino Schurter (Scott SRAM) kiemelkednek a mezőnyből, viszont sokak meglepetésére ma az olasz tudott elszakadni és saját tempóban eltávolodni a svájci világbajnoktól. Kerschbaumer hibátlan verseny végén több, mint egy perccel verte meg Schurtert, ami az utóbbi időszakban elképzelhetetlen különbségnek számított. Nino az idei évben kihagyta a magaslati edzőtáborozást, vele ellentétben viszont az olasz bajnok 2 hónapot töltött magaslaton, szülőhelyén az Alpokban.

Férfi dobogó (balról jobbra): Avancini, Schurter, Kerschbaumer, van der Poel, Sarrou / Fotó: Bartek Wolinski @RedBull Content Pool

Harmadik a cyclocross sztárból egyre gyakrabban dobogós cross-country versenyzővé fejlődő van der Poel lett. Avancini az XCO futamon is remekelt, 4. lett, csapattársa Manuel Fumic viszont szerencsétlen napot fogott ki, váltót kellett cserélni kerékpárján. Említést érdemel még Ondrej Cink (Primaflor Mondraker) 9. helyezése is, a tavaly WorldTour csapatban, országúton versenyző cseh tehetség újra egyre jobb formába kerül a mountain bike pályákon.

Parti András (Waberer’s Trek) a 65. helyen fejezte be a futamot.

Képek:
RedBull Content Pool – Bartek Wolinski
RedBull TV

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo