fbpx

Wilier 101FX: egy könnyű fully versenyezésre és szépségversenyre

A tűzpiros Wilier össztelós váz kevés mountain bike-ost hagy hidegen, a képre pillantva valószínűleg a tesztet is sokan elolvassák majd. Nem fognak csalódni: a Wilier 101FX nem csak gyönyörű, funkcióját is briliánsan teljesíti, s mindezt szokás szerint a „szürkébb” konkurensekkel is bőven versenyképes áron…

wilier_101_fx_kerekparteszt_001

A Wilier 101FX-et az olasz márka kizárólagos magyarországi forgalmazója, a Biondo Bike kerékpárüzlet bocsátotta rendelkezésünkre.

Az idén debütáló 101FX a több mint 110 éves múltra visszatekintő olasz cég valaha gyártott legkönnyebb össztelós mountain bike-ja (a 101FX váz a Rock Shox Monarch rugóstaggal együtt is kevesebb, mint 2 kg!). Ebből a szempontból is a hegyikerékpározás legnagyobb márkáival van partiban, nem véletlen a hasonlóság például az etalonnak tekinthető Cannondale Scalpel-lel…

wilier_101_fx_kerekparteszt_002

Igazán könnyű fullyt ezzel az egy fő forgáspontos himbarendszerrel lehet készíteni, persze ehhez kell rendkívül jó minőségű karbon alapanyag is, ami a Wiliernél régóta adott. A Mitsubishi MR60H 60TON UD szénszálas anyagból készül a fő háromszög ZnO gyantával, kiegészítve a Misubishi 46TON, illetve a Toray 30TON és 24TON karbonjaiból gyártott elemekkel, mindenhol a legjobb anyagi jellemzőkkel.

Nem akárkik tesztelik ezeket a bringákat, a Wilier 101FX a Wilier-Force profi mountain bike csapat XC és maraton versenyzőinek (ezen belül is a 2004-es maraton világbajnok, Massimo Debertolis-nak) az egyik hivatalos team bike-ja a már általunk is tesztelt és egekig magasztalt merevfarú 101X-szel egyetemben. A versenyzők igazán grammániások, de a mai technikás pályák már sokszor megkövetelik az össztelóst, ez a 29-es kerékméretű gép elöl és hátul is 100 mm-t mozog.

A geometria kicsit oldschool, de nem rossz értelemben, csak más kicsit a legfrissebb divathoz képest. Adott méretben a felsőcső viszonylag rövid, viszont rendes méretű stucnival szerelik gyárilag, nem az XC kategóriában is egyre gyakoribb nagyon röviddel. Ez a kombináció például kiállva megtekerve kimondottan hatékony, főleg úgy, hogy a legtöbb XC fullyhoz képest a 70 fokos fejcsőszög is meredeknek számít.

A váz minden szempontból csúcs kategóriás, a kábelek elvezetése letisztult és természetesen adott a Di2 kábelezés is. A BB92 középrész szabvány az XT PressFit középcsapágyhoz is adaptálható, de kompatibilis a SRAM rendszerekkel is. A 3D papucsok is cserélhetők, és rugóstagot is választhatunk, Fox-szal vagy Rock Shox-szal szeretnénk rendelni a paripát. Az XT szettel szerelt tesztbringába a RS csillapítás került.

wilier_101_fx_kerekparteszt_018

Működés szempontjából az egy fő forgáspontos rendszer jó értelemben egyszerű, mint a bot. Nagyon érzékeny, bemozdul a legkisebb úthibák hatására is. Nyilván ezért valamennyit fizetni kell a hajtás oldalon, de a rugóstag lezárható, így aki egy merevfarú hatékonyságával szeretne mászni, az fordítsa el a kis kallantyút a rugóstagon, vagy fordítsa el a villához tartozó, remekül kezelhető lockout kart a kormányon.

wilier_101_fx_kerekparteszt_006

Arra figyelnek az olaszok, hogy elöl-hátul Fox, vagy elöl-hátul Rock Shox csillapítással szereljék a bringákat, így jól beállítva egymáshoz illő csillapító-egységeket kapunk. Például ha mindkettőt zárjuk, mindkettő hasonlóan kicsit azért bemozog, de alapvetően ilyenkor már nem vész el semmi energia a hajtásból! S persze örüljünk az XT szettes bringában a könnyű SID telónak, ez is hozzájárul a 29er fullyhoz képest meghökkentően alacsony össztömeghez.

Nyitott állapotban aztán mindent kimozog a rendszer, könnyen megindul és viszonylag lineáris a karakterisztika. A csillapítást állító tekerentyűk is hasonló úton mozognak, szerintem az is hamar megtanulja könnyen változtatni a beállításokat, aki eddig nem volt annyira jártas a fullyk világában. Ez a Wilier amúgy azoknak a teljesítmény-centrikus hegyikerékpárosoknak is jó választás, akik eddig alapvetően merevgépen tekertek, de már kezd megérni az össztelósra váltás gondolata.

Az össztelós kerékpároknál sajnos ritkán derül fény rövid tesztjeink során, hogy mennyire tartósan dolgoznak jól a felfüggesztés elemei, ehhez sok száz, inkább ezer kilométerre lenne szükség. Pár bringázás után a Wilieren nem tapasztalható semmilyen kotyogás, és érdemes megemlíteni, hogy jól átgondolt a rendszer, könnyen szétszedhető, tisztítható, sőt, a fő forgáspontnál még van egy plusz csavar is, ami azért felel, hogy a fő csavar ne lazulhasson ki úgy, hogy nem vesszük észre.

wilier_101_fx_kerekparteszt_010

Szintén a váz élettartamát növeli az IFP vázvédelem. Az Integrated Frame Protector egy mechanikus védelem a külső behatásokkal szemben. A kényes karbonszövetre egy vékony fém védelem kerül alul, a láncvillákon és az alsócsövön, védve a vázat például a felverődő kavicsoktól és egyebektől. A Wilier 101FX-en ezen felül még egy plusz felcsavarozható külső lemez is védi alul a vázat és a fékkábelt.

A felszereltségben nincs pardon! A Shimano XT szett legújabb verziója is a legjobb ár/érték arányú választás komoly mountain bike-okra. Az áttétel elöl 36-26, hátul 11-42 (de minden hasonló paramétert lehet módosítani kívánság szerint rendeléskor természetesen), ez annyit jelent, hogy a kistányért ritkán fogjuk használni, de akkor hasznunkra válik majd. A kiegészítőknél sincs kompromisszum, ráadásul a könnyű, alumínium Ritchey WCS kormány, stucni és nyeregszár a könnyű súlyhoz is hozzájárul.

wilier_101_fx_kerekparteszt_014

AWilier 101FX-be Miche 966-os kerekeket szereltek. Tömege gyári adat szerint 1685 gramm, amivel szintén illik a kerékpár összképébe, az 1500 grammot közelítő szetteket már aranyárban mérik. Szerkezeti szempontból is átlagos, nem lehet kiemelni különleges tulajdonságát. Ami fontos, hogy adott a tubeless, azaz belső nélküli használat lehetősége.

Menet közben kiderül, hogy a mountain bike-ok evolúciójában pont a merevfarúak után következik egy ilyen fully. A geometria még nem trail-es, nem lejtőkre, vadulásra optimalizált, figyelembe vették, hogy ezzel a bringával leendő tulajdonosaik felfelé is szeretnének majd gyorsan haladni. De a csillapítás szempontjából adott a lehetőség, hogy fárasztóan egyenetlen, köves talajon is könnyedén abszolváljunk sok-sok kilométert fáradtság nélkül. A menő design, a több mint kedvező ár, és az olasz márka presztízse csak hab a tortán. XC-Maraton menők szeretni fogják, még ha a csillapítás lezárásával gépészkedni is kell tekerés közben.

20170411_130732

A Wilier 101FX több mint 20 féle felszereltségben elérhető.

Infobox:

A Wilier kerékpárok forgalmazója: Biondo Bike kerékpárüzlet

Bővebb információ: http://wilier-kerekpar.biondobike.hu/gallery_post/wilier-101fx/  

Származási hely: Olaszország

Garancia a vázra: 5 év

Vázméretek: S / M / L / XL

– a 101FX ára ebben a felszereltségben akciósan 3 850 € helyett 999 000 Ft.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo