fbpx

Top 10-ben az Utánpótlás Európa-bajnokságon

A hétvégén rendezték Grazban az Utánpótlás Európa-bajnokságot az U15 és U17-es korosztály számára. A hazai U15-ös csapatunk az élmezőnyben, az U17-esek pedig a mezőny első felében értek célba. 240214-2112 Az osztrákok az idein kívül még 3 évre nyerték el a Mountain Youngsters of Europe rendezési jogát, tehát az Európai Kerékpáros Szövetség (UEC) által elismert és támogatott versenyről van szó. A négy évre elnyert versenyrendezési jognak előnye, hogy közel van és nem kell mondjuk Törökországba vagy egyéb “Istenhátamögötti” helyre utaznunk, ami iszonyú mód emelné a kijutás költségeit. Hátránya pedig az, hogy kissé talán unalmas lesz már a helyszín, de az utánpótlásnak nem, hiszen “kinőnek” a kategóriából.

A hétfőtől péntekig tartó 5 napos versenyre 3 fős – 2 fiú és 1 lány tagból álló – csapatokat vártak, elsősorban a nemzetek válogatottjait – nekik június végéig kellett nevezni -, majd az egyes régiókból vagy csapatokból összeállított triókat, de a végére már bazár jelleggel lehetett “adni-venni” a versenyzőket, hogy összeálljon egy-egy csapat. Mind az U15-ös, mind az U17-eseknél szép lista kerekedett, hiszen a versenyt 61 ill. 63 csapat fejezte be, ami összesen 372 résztvevőt jelent. Azt meg kell jegyeznünk, hogy ez az 5 napos verseny ennek a korosztálynak meglehetősen fárasztó!

Az első nap került sor a megnyitóra és egy időfutam versenyre. Vagyis a megnyitóra csak került volna, ha nem mosta volna el az eső. Az időfutamversenyen a hazánkban is megismert formátumú, az eliminátor versenyekhez hasonló akadályokkal tarkított pályát kellett teljesíteni, ahol a csapat leglassabb tagjának az  idejét mérték. (Itt nagyjából elég lett volna, ha csak a lányok indulnak. Emiatt ennek az értelme megkérdőjelezhető. Viszont a soknapos verseny miatt kellett bele a “töltelék”.

A második napon került sor a csapatváltó-versenyre, ahol a három fős csapat tagjainak egymás után kellett teljesíteni a cross country pályát. Az első nap elmaradt megnyitót keddre halasztották volna, végül teljesen kimaradt a programból a szakadó eső miatt.

A harmadik nap a hazánkban is ismert (Crosskovácsiban és MTB Diákolimpia Döntőjén is alkalmazott) kombinációs versenyen kellett megmérettetni magukat a fiataloknak. Az ügyességi szekción gyűjtött hibapontok – az U15-ösöknél 15, az U17-eseknél 20 másodpercet ért egy rontás – határozták meg a cross country verseny rajtsorrendjét. Az ügyességi verseny és csütörtöki (és a pénteki) X-Large-nak nevezett versenyszámokban is elég jó helyen végeztek a mieink.

A negyedik nap egy érdekes, X-Large nevű versenyszám következett, ami tulajdonképpen egy nagy körön zajló XCO verseny. Ebből a klasszikus vonalvezetésű – egy emelkedő és egy lejtőből álló – futamon egy kört kellett teljesíteni a versenyzőknek. A pálya változatos volt, több aszfaltos és murvás szakasz is szerepelt benne, így a folyamatos esős időjárás ellenére is tűrhető volt még.

A pénteki napon került volna sor az igazi cross country versenyre, viszont az esők miatt inkább ekkorra is az X-Large mellett tették le a voksukat a szervezők. Jól is tették, hiszen a cross country pálya már szinte járhatatlan volt.

Benkó László csapatvezető kísérte a fiatalokat, aki így nyilatkozott a verseny végeztével:

“A klasszikus X-Large és az XCO volt a mieink erőssége, de a kombinációs verseny sem ment rosszul, viszonylag kevés hibákkal teljesítettük. Végre van az U15-ben egy réteg, akik megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben is, tehát “oda tudnak érni”. Az, hogy ennyi csapatból az U15-ösök 7-ek lettek, az több, mint bíztató! Az U17-eseknél egy tartalékos lánnyal, Schmidel Reginával vettünk részt a vállsérült Bukovácz Kata helyett. A fiúknál Valter Attila abszolút top10-es versenyző, végig nagyon jó helyezéseket zsebelt be. Tehát bátran mondhatom, hogy szépen fejlődünk! A verseny érdekessége, hogy vannak nemzetek, akik teljesen odateszik magukat, mások viszont ignorálják az ilyesfajta megmérettetéseket. Például az északi országokból, úgy mint Svédországból, Dániából vagy akár Svájból is több csapat jött, akárcsak egy Ifjúsági Olimpiára. Ezzel szemben például a franciák azt vallják, hogy nekik amúgy is erős a hazai mezőnyük, elvannak magukban otthon is.”

A csapat mellett meg kell említeni az egyéni eredményeket is, hiszen ebben is sikerült kiemelkedő eredményt elérni:

U15
Buzsáki Virág – 4. hely
Kádi Tamás – 5. hely
Fetter Erik – 26. hely

U17
Schmidel Regina – 53. hely
Valter Attila – 27. hely
Kovács Dániel – 77. hely

A verseny részletes eredményei itt találhatók.

További fotók a verseny honlapján: 1.nap; 2.nap; 3.nap; 4.nap; 5.nap

240215-1068

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo