fbpx

Szükséged van-e egy enduro bringára a hazai hegyekben?

Már régóta furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy az általam annyira vágyott enduro bringáknak van-e értelme a hazai hegységekben való bringázásokhoz? Ennek valamennyire objektív megítéléséhez (bár ez egész téma szubjektív) nem árt ha van kétféle bringa, és ugyanolyan tesztkör.

A választék bőséges volt

A választék bőséges volt

Ez össze is állt a Merida Test Camp keretein belül, ahol a hazai Merida Test Center programban részt vevő 13 kerékpárboltos próbálhatta ki a 2017-es bringákat, melyek közül többet megtalálhatsz majd ezekben a szaküzletekben is. A Test Center-ek lényegét pont az adja, hogy ki tudd próbálni az új modelleket, új technológiákat, esetleg összehasonlítani különböző stílusokat.

Az új Merida One-Sixty

Az új Merida One-Sixty

Pontosan ezt tettem én is, hiszen bennünk újságírókban is vannak kérdések és legtöbbször különböző terepeken tesztelünk különböző gépeket, így nem áll össze egy egésszé a dolog. Most viszont választ kaphattam a kérdésemre, ugyanis rendelkezésre állt az új karbon vázas Merida One-Sixty a maga 170/160 mm-es rugóútjával illetve az új szintén karbon Merida One Twenty 130/120 mm-es úttal. Egy fokkal jobb lett volna ha nem csak az enduro 650B-s kerekű hanem a trail bringa is, de ezt most így dobta a gép, egyébként M-es és L-es méretben mindkettővel elérhető a One-Twenty!

Brutálisan szép élőben!

Brutálisan szép élőben!

Mindkét napon ugyanazt a tesztkört teljesítettem a gépekkel, ami lényeges része az összehasonlításnak. Volt benne aszfaltos mászás, földutas mászás, köves/gyökeres ösvény, singletrail és nagy tempójú lejtőzés is. Mondhatni ideális körülmények. A One-Sixty sem volt igazán lassú az emelkedőkön, kivéve az aszfaltot a ballonosabb gumik miatt, és mind elöl mind hátul lehetett ha nem is lockout-ot, de nagyobb kompresszió csillapítást kapcsolni. Túrázós tempóval nincsen szignifikáns különbség a két gép között az átlagos helyzetekben. Egyedül a meredek technikás emelkedőn van hátrányban az enduro, mivel 69 helyett 65 fokos a fejcsőszöge. Ellenben kompenzálta a rövid 430 mm-es láncvilla hossz (a One-Twenty 445-ös) a fordulékonyságot. Összességében ugyan oda fel tudok jutni egy hosszú rugóutas géppel is ahová egy ugyanolyan nehéz trail bringával. Biztosan mérhető lett volna az időkülönbség, de érzésre ugyanazt adta.

A lejtőkön sok minden elválik. Egyértelművé vált, hogy a köves, technikás részeken előnyben van ballonosabb gumijai és hosszabb rugóútja miatt a One-Sixty, csakhogy a tesztkör alig negyedét adta ki az ilyen terep, hiszen nem az Alpokban járunk. Még a Mátrában sem lenne több mint a harmada, pedig az kövesebb hegység. A többi helyen viszont nincsen jelentős szerepe a plusz 30-40 mm-es rugóútnak. Vagyis vegyük hozzá az emberi tényezőt. Az átlag montisnál jobban megyek lefelé, de ismerve az első hazai Mecsek Enduro verseny végeredményét, és az abban induló bringásokat, a top20-ba nem fértem volna bele akkor sem, ha a vállam engedte volna az indulást idén. Sebaj majd jövőre 🙂

Kivéve ha enduro versenyző vagy mint Árpi, aki alig pár másodperccel maradt le a dobogó legfelső fokáról!

Kivéve ha enduro versenyző vagy mint Árpi, aki alig pár másodperccel maradt le a dobogó legfelső fokáról!

Ellenben ugyanezzel a géppel Kelemen Árpi enduro bajnok lett Romániában (pedig ő XC/maraton versenyző) egy héttel később, tehát nem a bringa teszi az embert hanem fordítva! Pont ez a lényege annak, hogy a tesztjeink mellett saját benyomást is szerezz a kiválasztott bringával/bringákkal, hiszen ami nekem jó, neked lehet, hogy nem és fordítva. A GPS track szerint alig pár másodperccel voltam lassabb lefelé a One-Twenty nyergében, ami egy trail bringa. Itt persze azért a 29-es kerék adott egy kis pluszt, de igazából az átlagos bringázás alatt ez a pár másodperc elhanyagolható. Nem úgy egy enduro versenyen, ahol akár a dobogóról is lecsúszhatsz vele! Tehát nekem a konklúzió az volt, hogy az igazság valahol a kettő között van. A One-Twenty simán jó maratonozni és hazai, vagy külföldi terepeken bringázni. A One-Sixty mindent tud ha nagyon jó bringás vagy, de feleslegesen sok ha nem használod ki. Igazából az enduro versenyzést nem nézve, egy One-Twenty 650B kerekekkel és ballonosabb gumikkal, vagy egy One-Forty (bár ez nehezebb és aluvázas) tökéletesen elegendő itthonra még akkor is ha évi 1-2 alkalommal kiutazol bikeparkozni valamelyik pályára.

Túrázáshoz mindegy melyiket választod, a lényeg a személyes preferenciád!

Túrázáshoz mindegy melyiket választod, a lényeg a személyes preferenciád!

Nem csak az új karbon One-Twenty-t fogod megtalálni a hozzád legközelebb eső Merida Test Center-ben, hanem az alábbi gépeket is, Szóval olyan kérdésekre is megkaphatod a választ, hogy tárcsás kontra hagyományos országúti, vagy komfort kontra aero bringa:

Merida Scultura Disc 5000

Merida Scultura Disc 4000

Merida Big.Trail 800

Merida eSpresso 600

Merida eBIG.NINE XT-Edition

A tesztflotta kiválogatásánál több szempontot is figyelembe vett a hazai forgalmazó. Az egyik nyilvánvalóan az, hogy újdonság-e az adott modell. A másik, hogy itthon van-e létjogosultsága (pont ezért nincsen a One-Sixty a listában) itthon, a harmadik pedig az, hogy a hazai pénztárcákhoz igazodva melyik felszereltségi szint legyen. A Big Nine-ról olvashattál már nálunk is tesztet, akárcsak a Big.Trail-ről, a Scultura Disc-ről vagy a CycloCross-ról. Az elektromos rásegítéssel szerelt pedelec bringák itthon is egyre népszerűbbek, így az eSpresso személyében bele is kerültek a flottába. A választék tehát bőséges, biztosan találsz majd olyat ami felkelti az érdeklődésedet!

Tesztelésre fel!

Tesztelésre fel!

Ezen a linken http://www.bikefun.hu/merida-teszt-centerek azt is pontosan láthatod, hogy melyik kereskedőnél milyen tesztbringa van készleten, így nincsen más dolgod mint időpontot egyeztetni, és kipróbálni őket hiszen a saját szempontjaid szerinti összehasonlítás mindig hitelesebb mint a fórumokon való hiteles, vagy hitelesnek vélt vélemények olvasgatása!

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo