fbpx

Sprintháború a Burdzs Kalifa tövében!

Pénz-pénz-pénz. Mindössze ennyi kellett ahhoz, hogy a világ egyik leggazdagabb országában, a sivatagban több szakaszból álló kerékpárversenyt szervezzenek. Immáron harmadik éve, a versenyidény korai szakaszában, február 3. és 6. között kerül megrendezésre a Dubai Tour, melynek az összetett győztese a Circle of Star trófeával- és persze csinos summácskával gazdagodik.

10854427_921914784528383_3743598468903136658_o

A versenyről:
2014-ben a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) úgy határozott, hogy a közel-keleti, sivatagos versenyek közül a Dubai Körverseny is megkapja a kiemelt kategóriás besorolást! A viadalt a Giro d’Italiát is rendező RCS Sport szakmai felügyelete mellett bonyolítják le minden év február elején. A kiemelt kategóriás versennyé történő előrelépés jelentősége a mezőny összetételében van, hiszen így a peloton 70%-át Pro Tour-csapatok adják! Ahogyan tavaly, idén is rengeteg sztárcsapat és versenyző jelen lesz! Az összetett elsőségre azok a versenyzők a legesélyesebbek, akik jól sprintelnek és bírják a kisebb emelkedőket is, illetve valamelyik egynapos, klasszikus-menő is megnyerheti a trófeát, amennyiben a sprinteken nem kap súlyos másodperceket. Olyannyira a dugattyúlábúakról szól ez a versengés, hogy a tavalyi évben Mark Cavendish végzett az összetett első helyén!

1462882_930394337013761_6653764517381303884_n

Szakaszok:
Mivel Dubai és a környék földrajzi adottságai meglehetősen behatároltak, ezért bátran kijelenthetjük, hogy a sprinterek versenyéről beszélhetünk, amely most is, ahogyan általában négy etapból áll és vagy a csillogó-villogó, impozáns Dubai útjain, vagy a környező sivatagban zajlik. Ami ezt a versenyt nehézzé teszi, az egyrészt a szél, másrészt az állandó hőség. A szél és a szélezések miatt aki összetettet akar nyerni, végig résen kell lennie, nem engedheti meg magának, hogy pihenjen valahol a mezőny közepén. Ami a szakaszokat illeti az első kettő és a harmadik tükörsima útvonal, 179, 188 és 137 kilométeres távolságokat álmodtak meg a szervezők. Ezeken várható ugyan szökés, de őket mindenképpen befogja majd a peloton és az etap végén látványos mezőnyhajrá várható! A harmadik etap, a királyszakasz, ami 172 km hosszú és némiképp kilóg a sorból, hiszen akkor kikerekeznek a sivatagba, ahol mintegy 120 kilométer után kisebb dimbes-dombos vidék terül el. Itt megmásznak több ilyen dombocskát is, a befutó pedig a Hatta Dam tetején lesz, ami nem túl magas, viszont az utolsó 300 méteren a 17%-ot is eléri. Tavaly John Degenkolb nyert itt és idén is olyan versenyző fogja a kezeit az ég felé lökni örömében, aki nem csak jól sprintel, hanem remekül bírja a rövid ám meredekebb dombokat!

10580752_929136373806224_8086603560966874843_o

Csapatok:
Aki szereti az országúti kerékpáros versenyeket, az jól fog szórakozni, mert a sportág krémje itt lesz. A címvédő Mark Cavendisht már említettük, de ő már nem az Etixx-Quick Step, hanem a dél-afrikai Dimension Data csapatában küzd majd a győzelemért. Cav korábbi gárdáját pedig a mindig mosolygós Marcel Kittel vezeti, akinek a tavalyi éve nem sikerült túl jól. Keveset versenyzett és hosszú ideig küzdött rejtélyes betegségével. Most viszont fogadkozik, hogy ismét a régi Kittelt láthatjuk viszont. Aztán jelen lesz egy csokor korábbi világbajnok is. Sir Bradley Wiggins új-, saját magáról elnevezett társulatával érkezett, sokan kíváncsiak, hogy a brit Tour de France-győztes vajon milyen formában van. Kittel egyik felvezető embere a Panzerwagen lesz, vagyis az időfutammenők egyik legkiválóbb képviselője, a német Tony Martin, aki szintén többszörös világbajnok.

Sir Bradley Wiggins üdvözli a Dubai Tour-t

Sir Bradley Wiggins üdvözli a Dubai Tour-t

A klasszikus menők közül szintén viselte a szivárványos trikót a belga Philippe Gilbert (BMC) és a Lampre portugál kiválósága Rui Alberto Faria de Costa is. A Hatta Dam leküzdésekor vívhatnak látványos párharcot a szakaszsikerért. Itt lesz Fabian Cancellara a kerékpársport Roger Federere, ha lehet ilyen hasonlattal élni. Mindenesetre a svájci klasszis nem csak az egyik legjobb, hanem a mezőny leginkább kedvelt kerekese közé tartozik. Az Öt Monumentum közül nyert Paris-Rubaix-t , Milano-San Remót, Ronde van Vlaanderent, van amiből többet is, mindegyik olyan legendás verseny, amit megnyerni a legnagyobb dicsőség egy kerékpárosnak. A SKY vonatának élén az olasz Elia Viviani sprintel majd a győzelemért, a TREK csapatát pedig a szintén olasz Giacomo Nizzolo képviseli majd. Egy szó, mint száz a 2016-os kerékpáros idény elkezdődött és a Tour Down Under után jönnek sorban a viadalok a szurkolók nagy örömére! A versenyt az Eurosport élőben közvetíti!

Itt még Cav is tudott összetettet nyerni sprinterként

Itt még Cav is tudott összetettet nyerni sprinterként

Pro Tour csapatok:
ASTANA PRO TEAM (KAZ)
BMC RACING TEAM (USA)
DIMENSION DATA (RSA)
ETIXX – QUICK STEP (BEL)
LAMPRE – MERIDA (ITA)
MOVISTAR TEAM (ESP)
TEAM GIANT – ALPECIN (GER)
TEAM SKY (GBR)
TINKOFF (RUS)
TREK FACTORY RACING (USA)

Pro-kontinentális sorok:
CCC SPRANDI POLKOWICE (POL)
ONE PRO CYCLING (GBR)
TEAM NOVO NORDISK (USA)

Kontinentális csapatok:
SKYDIVE DUBAI PRO CYCLING TEAM – AL AHLI CLUB (UAE)
TEAM WIGGINS (GBR)

és
Az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja (UAE)

(Nagy Gergely)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo