fbpx

Specialized 2014 az Eurobike-on, a név kötelez!

Láttátok a Specialized standot? Hangzott el a kérdés gyakran a friedrichshafeni kiállítás első napjának végén több kollégától és ismerőstől is. Miután laza nemmel feleltem, egyből elkezdték mesélni az ott szerzett élményeiket. Gondoltam magamban, végül is ott is „csak” kerékpárok vannak, annyira nem lehet más, mint a többi helyszín. A második nap közepe felé bebizonyosodott, hogy tévedtem! Az amerikaiak gyakorlatilag Morgan Hill miniatűr mását építették be egy német kiállítóterembe. 

Specialized hitvallás: ... mi mind bringások vagyunk elsősorban

Specialized hitvallás: … mi mind bringások vagyunk elsősorban

Már belépéskor két csinos hölgy csekkolta az amúgy egész expóra érvényes belépőket. A bemutatott kerékpárokhoz vezető szakaszok mind, egy a cégre jellemző technológiát vagy érdekességet mutattak be. Volt Body Geometry Fit helység, ahol megcsodálhattuk milyen eszközökre és tudásra van szükség a biomechanikailag tökéletes üléspozíció kialakításához.

BG Fit rendszer

BG Fit rendszer

Az egyik „alagútban” a Smartweld hegesztési és alumínium megmunkálási technológia részleteibe tekinthettünk be, másikban egy versenyző S-Works Epic-jét, továbbá az új, nőknek szánt Rumor modellt leshettük meg. A legkomolyabb mégis a szélcsatornát imitáló egység volt, közepén egy Shiv TT kerékpárral.

A szélcsatorna látványa nagy sikert aratott a nézelődők körében

A szélcsatorna látványa nagy sikert aratott a nézelődők körében

A helyszínen belül tematikusan voltak elrendezve a bringák.  A városi vonalon egyből meg is pillantottuk a pedelec kategória koronázatlan királyát, a Turbo-t. 45 km/h órás maximális sebességre képes, vázba integrált akkumulátora van és ha lenne egy ilyenem, valószínűleg egész nap a várost járnám vele, ha kell, ha nem.

Egy kis Turbo a hétköznapok hőseinek

Egy kis Turbo a hétköznapok hőseinek

MTB

MTB vonalon több újítás is történt, viszont 2014-ben biztosan nem lesz kapható 27,5”-es Specialized hegyikerékpár. Merész húzás, túlságos konzervativizmus vagy adatokra épülő piackutatás, nem tudom. Ellenben azt érzem, hogy előbb utóbb kénytelenek lesznek ők is előrukkolni 650B modellekkel

A Fatboy is ki volt állítva, kell egy speciális ducikerekű is

A Fatboy is ki volt állítva, kell egy speciális ducikerekű is

A P széria továbbra is a dirt és bmx gépeket jelent majd, az ugratók és bike parkok szerelmeseinek. Legérdekesebb ezek közül az összeteleszkópos P.Slope modell, ami akár 4X és dual slalom versenygép alapját is adhatja.

P. bringák a parkban

P. bringák a parkban

A világklasszis DH bringa, a 200 mm rugóttal rendelkező Demo 8 Öhlins rugóstagot kapott. A Specialized és a méltán híres svéd felfüggesztésgyártó együttes fejlesztésének gyümölcse nagyon bíztatóan hangzik. Érdemes egy pillantást vetni például arra, hogy milyen tagokkal szerelik a csúcs sportmotorokat, például a BMW S1000RR-t vagy a Ducati Panigale S-t.

Öhlins tag a karbon Demo vázban

Öhlins tag a karbon Demo vázban

A Demo váz a jól megszokott M5-ös alumínium alapanyag mellett már elérhető karbon változatban is, downhill szakágban se mindegy, hogy hány kilós „vasat” kell terelgetnünk. Kevésbé tehetősebbek a Status modellel vethetik be magukat a legkeményebb lejtőkön.

Demo 8, az etalon DH gép

Demo 8, az etalon DH gép

Aki igazi élménybringára vágyik, annak legjobb választás szerintem a 26”-es kerékmérettel készülő Enduro Evo. 180 mm rugóút elöl és hátul egyaránt, akár az előbb említett Öhlins taggal. A váz anyaga M5-ös alumínium. Természetesen ez is FSR rendszerű, mint az összes Specialized fully. Őszintén megvallva, a standon álló bringák közül ezt vittem volna el legszívesebben egy körre.

Enduro Evo, ha én gazdag lennék...

Enduro Evo, ha én gazdag lennék…

Az all-mountain bringák királya, az Enduro karbon és alumínium vázzal is kapható lesz, 29”-es kerekek mellett 155 mm, míg 26”-es esetén 165 mm rugóúttal.

Specialized Enduro S-Works

Specialized Enduro S-Works

Mindenki kedvence a Stumjumper FSR is elérhető lesz e két kerékmérettel. Újdonság az AutoSag Fox tag, ami nagyban megkönnyíti a hátsó felfüggesztés személyre szabását. A Camber kifejezetten 29”-es kerekekhez fejlesztett össztelós, 110 mm rugóúttal. Tipikusan erre lehetne azt mondani, hogy egy MTB szinte mindenre.

Stumpjumper FSR S-Works

Stumpjumper FSR S-Works

Megújul a Jaroslav Kulhavy-t  olimpiai bajnoki címhez segítő Epic 29” is. A vázszett kb. 50 grammal lesz könnyebb, ennek ellenére a merevség is jelentősen javul. Érdemes megfigyelni a láncvillák kialakítását. A váz 27,2 mm átmérőjű nyeregcsövet fogad és a kábelek a csöveken belül futnak. Újdonság továbbá a maraton versenyzők igényeit szolgáló SWAT (Storage, Water, Air, Tools) rendszer is. Az Epic-nél ez két kulacstartó helyet, a rugóstag bekötési pontja fölé rögzíthető marokszerszámot és kormánycsapágy kupakjába integrált láncbontót jelent.

Specialized Epic S-Works Kulhavy is ilyen gépet hajtott a világjanokságon

Specialized Epic S-Works Kulhavy is ilyen gépet hajtott a világjanokságon

A merevfarú zászlóshajó, a Stumpjumper is csak 29”-es kerekekkel lesz kapható, de mindent tud, amit egy ilyen színvonalú gépnek kell. 142 mm széles, átmenő tengelyes kerék rögzítési rendszer, akárcsak az Epic esetében, SWAT kompatibilitás és a tavalyi modellhez képest kisebb tömeg.

Merevfarú Stumjumper vázszett egyedi fényezéssel

Merevfarú Stumjumper vázszett egyedi fényezéssel

Az alumínium és kedvezőbb árú karbon szövetből készülő Stumjumper-ek megmaradnak a standard gyorszáras rendszernél és a külső bowden elvezetésnél, de a geometria egy az egyben ugyanaz, mint a drágább modellek esetében.

A Crave 29” a középkategóriát képviseli, bár a triplán húzott alumínium csövekből készülő váz kevesebb, mint 1600 grammot nyom L-es méretben. Sokat elmond ez az amerikai cégről, hogy ami náluk a középkategória, az máshol jelenthetné a csúcsot is akár.

Crave a neon színek bűvöletében

Crave a neon színek bűvöletében

Akik Specialized MTB-t szeretnének, de nem céljuk, hogy versenyeket nyerjenek, azoknak érdemes egy pillantást vetni a Rockhopper és Hardrock szériákra. Gondosan összeválogatott felszereltség, divatos színek jellemzik ezeket a típusokat.

Országút

Kezdjük rögtön a nagyágyúval. Annak idején bombaként robbant a kerékpáros köztudatba a Venge.

A csúcs Venge,

A csúcs Venge

A Cavendish által is használt gépet a gyártó információi alapján 22 wattal kevesebb erőbefektetésbe kerül 40 km/h sebességen tartani, mint a hagyományos Tarmac modellt. Nem mellesleg, véleményem szerint az aerodinamikus mezőnybringák egyik legszebbike. Az S-Works típus Sram RED hidraulikus felnifékekkel lesz szerelve, akárcsak Cav gépe az idei Tour-on.

A hegyimenők fegyvere viszont továbbra is a Tarmac marad. Az idei Giro győztes és a jelenleg is futó Vuelta éllovasa, Vincenzo Nibali is ilyet hajt.

Specialized Tarmac Sl4, a hegyimenők kedvence

Specialized Tarmac Sl4, a hegyimenők kedvence

Aki vázanyag területén az alumíniumra voksol, annak jó választás lehet a már jól ismert Allez széria.

Az alumínium vázas Allez S-Works 2014-es kiadásából mindössze 50 darab készül

Az alumínium vázas Allez S-Works 2014-es kiadásából mindössze 50 darab készül

Érdekes még a profik által a tavaszi többnaposokon használt Roubaix széria. Tom Boonen például ilyennel nyerte meg a 2012-es Paris-Roubaix-t. Tavaly óta már tárcsafékes verzióban is kapható, biztos, ami biztos.

Tárcsafékes Specialized Roubaix

Tárcsafékes Specialized Roubaix

A standon belül egy kompletten berendezett triatlon depót is láthattunk két Shiv-vel. Nekem meglepő újdonság volt a váz belsejébe rejtett ivótasak, továbbá az alsó- és a nyeregvázcső közé rakott gél és szelet tároló. Szakértő szemek felfedezni vélhetik a Magura tavaly bemutatott hidraulikus időfutam fékberendezését is a bringán.

Elképesztő a Shiv triatlon kerékpár

Elképesztő a Shiv triatlon kerékpár

A cyclocross palánkok között pedig megcsodálhattuk a Crux kerékpárokat. Nem, nem a Magellán montikról van szó, hanem a „nagy S” csúcs cx gépeiről.

Hibátaln CX gép vidám színekben

Hibátlan CX gép vidám színekben

Kiegészítők

Megjelentek a már említett SWAT rendszer szerves részét képező kulacstartók is több verzióban. Szerszámmal, valamint gumijavító készlettel és patronos pumpával ellátott kulacstartók közül is választhatunk.

Beéített javítókészlet a kulacstartó alján

Beépített javítókészlet a kulacstartó alján

Úgy gondolom, ezt mindenki értékeli, aki eddig a mez zsebében hordta a felszerelését, vagy nyeregtáskából hagyta el szeretett marokszerszámát.

A mini imbuszkulcs készlet hiba esetén hasznos lehet

A mini imbuszkulcs készlet hiba esetén hasznos lehet

Sisakok terén új modell az aerodinamikus Evade. Érdekesség, hogy Christoph Sauser és Todd Wells is ilyenben hajtott a híres Leadville 100 MTB versenyen.

Evade aerodinamikus bukósisak

Evade aerodinamikus bukósisak

A cipők továbbra is Body Geometry talpbetéttel rendelkeznek. Újdonság az S-Works Trail modell, ami a technikás ösvények kedvelőinek nyújt csúcs xc cipőre jellemző merevséget, anélkül, hogy félteni kéne, pár kőhöz csattanástól, vagy faágon koppanástól.

S-Works trail cipő, ez bizony bírja a zúzást

S-Works trail cipő, ez bizony bírja a zúzást

A legtöbbek által használt és méltán szeretett Comp MTB cipő is teljesen megújul. A hagyományos csat helyett megkapja az S-Works modellekről ismert Boa tekerőt a megszokott 2 tépőzár mellé. Ár-érték arányban talán a legjobb vétel lehet.

Mindenki kedvence új köntösben: Specialized BG Comp

Mindenki kedvence új köntösben: Specialized BG Comp

A jól bevált nyergek csak dizájnra változnak, mindössze egy, triatlon specifikus ülés jelenik meg, a Sitero.

Nyeregből van választék bőven. A felső sorban látható az új, Sitero

Nyeregből van választék bőven. A felső sorban látható az új, Sitero

Női vonal

Nőknek is lézezik S-Works széria

Nőknek is lézezik S-Works széria

A Specialized komolyan gondol a gyengébbik nem bringás igényeire is. Teljes MTB, országúti és kiegészítő palettával rendelkeznek hölgyek számára is. A kerékpárok geometriája anatómiailag a nőknek lett kitalálva, ezért például alacsonyabb a vázak átlépési magassága.

Kifejezetten nőknek tervezték őket

Kifejezetten nőknek tervezték őket

Újdonság a 110 mm-t mozgó 29”-es fully, a Rumor, gyakorlatilag a Camber hölgyeknek készült megfelelőjét jelenti. Fontos megemlíteni, hogy ruházat terén is külön női vonal áll a vevők rendelkezésére.

Specialized Rumor, ezzel hagy le az asszony lefelé...

Specialized Rumor, ezzel hagy le az asszony lefelé…

További Specialized-információk: http://www.specialized.com/hu/hu/home/

(x)

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo