fbpx

Schurter-defekt, Absalon-győzelem a dél-afrikai világkupán

A francia legenda 27. világkupa sikerét aratta az idei első MTB XCO világkupa-futamon. A nők mezőnyében a még U23-as korú Jolanda Neff diadalmaskodott, Benkó Barbara 27.

Április 13-án került megrendezésre az UCI MTB Világkupa sorozat felnőtt cross country versenyeinek első felvonása a dél-afrikai Pietermaritzburgban. Tavaly augusztus végén a világbajnokság helyszínéül szolgált a pálya, idén viszont ismét a megszokott szezonnyitó futamot rendezték ott. A nyomvonal változott, de így is a versenyzők egyik kedvence a technikás, természetes és épített akadályokkal teli kör.

A nők mezőnyében nyílt csatára számíthattak az érdeklődők, nem volt előzetesen egyértelmű favoritja a versenynek. A futam végül más forgatókönyv szerint alakult, hiszen a mindössze 21 éves svájci hölgy, Jolanda Neff (LIV Giant) az első körtől az utolsóig vezettet, ezzel élete első felnőtt világkupa diadalát aratta. A második körben azért izgalmassá tette versenyt, mert egy perces előnye ellenére határon ment és elesett. Megúszta ő és a kerékpár is, és a nyereg visszaegyengetése után az élről folytathatta őrült tempóját.

Jolanda Neff nem ismer félelmet

Jolanda Neff nem ismer félelmet

Elég nagyot estem, pont a testem ugyanazon részére, amire edzés közben. Örültem, hogy sikerült megtartani a vezetést. Viszonylag sok időt vesztettem, de a nagyobb problémát a fájdalom jelentette – vázolta a helyzetet Jolanda.

Neff kifejezetten technikás versenyző, korábbi XCE versenyeken is remekelt, feküdt neki a pálya kialakítása. A második helyre az MTB világ legismertebb női versenyzője, Gunn-Rita Dahle (Multivan Merida) érkezett. Korához méltó magabiztossággal és azt meghazudtoló tempóban közlekedett a norvég anyuka, megérdemelten állhatott a pódium második fokára. A harmadik helyért zajló csatát Maja Wloszczowska (LIV Giant) nyerte a Cape Epic-en is kiválóan teljesítő Annika Langvad (Specialized) előtt. Maja dobogós eredményét közelmúltban, autóbalesetben elhunyt edzőjének Marek Galinskinek ajánlotta.

barbiHonfitársunk, Benkó Barbara (Focus XC Team) a 27. helyen végzett. Közösségi oldalán ezt írta a versenyről:

Rajtszám: 27! Helyezés: 27.! Első Világkupa is már csak történelem, ennél csak jobb lesz idén!  Köszönöm mindenkinek a szurkolást!

Gratulálunk és sikerekben gazdag folytatást kívánunk!

A női verseny első három helyezettje: 2. Gunn-Rita Dahle, 1. Jolanda Neff, 3. Maja Wloszczowska

A női verseny első három helyezettje: 2. Gunn-Rita Dahle, 1. Jolanda Neff, 3. Maja Wloszczowska

A férfiak versenye sem szűkölködött izgalmakban, már a rajt előtt sejteni lehetett, hogy hatalmas presztízscsata lesz az elsőségért. Nino Schurter (SCOTT-Odlo) kipihente a Cape Epic-et, Julien Absalon (BMC) be akarta bizonyítani, hogy még azon a pályán is erős, ahol tavaly három bordáját törte, a Cannondale menői Fumic és Fontana kedvenc helyszínükön szerették volna bizonyítani, hogy képesek a győzelemre. Egyedül a térdsérüléséből lábadozó, beteg Jaroslav Kulhavy (Specialized) hiányzott..

Schurter a közönség szórakoztatását is fontosnak tartja

Schurter a közönség szórakoztatását is fontosnak tartja

Az első körben Fumic és Schurter vezették a viadalt, kicsit eltávolodtak az őket üldöző, sok nagyágyút tartalmazó mezőnytől. Absalon a tőle megszokott módon, megfontoltan kezdett, majd a második kör végére, a szintén francia Maxime Marotte (BH Suntour) társaságában felzárkóztak a vezető duóra. A negyedik körben Absalon és Schurter begyújtották a rakétákat, úgy tűnt kettejük között dől majd el a győzelem sorsa. Az ötödik karikában jött a meglepetés, hiszen Nino defektet kapott, így a francia legenda sikere bebiztosítottnak tűnt.

A kép mindent elmond. Absalon nyélen, Schurter szerelője vár...

A kép mindent elmond. Absalon nyélen, Schurter szerelője vár…

A világbajnok svájci fél kört tett meg a lyukas szingóval, amiben eredetileg kb. 1,3-1,5 nyomás lehetett. A 12 mm-es átmenőtengely miatt a kerékcsere is igénybe vett fél percet, így csak a hetedik helyről küzdhetett tovább. Végül egy helyet javítva hatodikként ért célba. Ötödik a spanyol ikon José Hermida (Multivan Merida), negyedik fiatal csapattársa Ondrej Cink lett. A dobogó legalsó fokára Maxime Marotta állhatott. Manuel Fumic tavalyhoz hasonlóan jól mozgott, másodikként érkezett, a tőle megszokott „baggy short” stílusú nadrágban. Az elsőséget a kétszeres olimpiai bajnok, 34 éves Julien Absalon szerezte meg bebizonyítva, hogy még mindig számolni kell vele a világ élvonalában. Bámulatos, ahogy évről-évre képes megújulni, összeszedni magát és felvenni a versenyt a fiatalokkal.

Absalon 27. világkupa sikerét ünnepelheti

Absalon 27. világkupa sikerét ünnepelheti

Érdekesség, hogy Absalon még a 980-as XTR szett egytányérosított verziójával ment, nem a napjainkban leleplezett M9000-es szériával. Sasszeműek kiszúrhatták azt is, ahogy a francia folyamatosan kapcsolgatja a Fox iCD rendszert a kormányról.

Boldog vagyok. Nagyon jó itt nyerni, főleg úgy, hogy tavaly ugyanitt bordáimat törtem. Kicsit féltem a pályától. Egész héten jól éreztem magam, nem én voltam a leggyorsabb, de jó formában és biztonságosan versenyeztem – örvendezett Absalon.

A győztes kerékpárja

A győztes kerékpárja

 Eredmények

Férfiak:

1. Julien Absalon (BMC) 1:38:05
2. Manuel Fumic (Cannnondale Factory) +0:0:34
3. Maxime Marotte (BH Suntour KMC) +0:0:54
4. Ondrej Cink (Multivan Merida) +0:1:32
5. Jose Antonio Hermida (Multivan Merida) +0:1:39
6. Nino Schurter (Scott Odlo) +0:2:16
7. Thomas Litscher (Multivan Merida) +0:2:19
8. Mathias Flückiger (BMC) +0:2:24
9. Daniel McConell (Trek Factory) +0:2:37
10. Sergio Mantecon Gutierrez (Trek Factory) +0:2:51

Nők:

1. Jolanda Neff (Liv Pro XC Team) 1:38:00
2. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Multivan Merida Biking Team)+0:00:25
3. Maja Wloszczowska (Liv Pro XC Team) +0:01:00
4. Annika Langvad (Specialized Racing XC) +0:01:37
5. Alexandra Engen (Ghost Factory Racing) +0:01:55
6. Sabine Spitz (Sabine Spitz Haibike Pro Team) +0:02:04
7. Irina Kalentieva (Rus) +0:02:08
8. Julie Bresset (BH-Suntour-KMC) +0:02:48
9. Emily Batty (Trek Factory Racing) +0:03:05
10.Tereza Hurikova (Specialized Racing XC) +0:03:27

27. Benkó Barbara (Focus XC Team)+0:14:16

A sorozat következő versenyére két hét múlva kerül sor Ausztráliában.

Képek: mtbs.cz, redbull.tv

.

Hozzászólások

Írd ide a hozzászólásod:

Leave a reply

Kerékpár magazin - Bikemag.hu - Hírek, tesztek, versenyek
Logo